Mamy zwolenników kawy, a także miłośników herbaty. Jest tak wiele gatunków i smaków herbat, że można przebierać do woli. Jedną z ciekawych odmian jest pu-erh. Podobnie jak czarna i zielona herbata, pochodzi z liści rośliny Camellia sinensis. Jednak liście pu-erh są przygotowywane trochę inaczej: są fermentowane, a następnie leżakują przez długi [...]
Składniki: 1 jajko 30g chorizo 50g czerwonej fasoli konserwowej 80g marynowanej papryki grillowanej 5 pomidorków koktajlowych 4 łyżki passaty pomidorowej pół małej cebuli 5g oliwy z oliwek pieprz, sól, papryka wędzona Sposób przygotowania: Cebulę i chorizo drobno posiekać, podsmażyć na oliwie do zarumienienia. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół [...]
Brunetki, blondynki, rude i szatynki… Wszystkie bez wątpienia zakładając czerwoną sukienkę na piękne, wysportowane ciało, wyglądają seksownie i oszałamiająco. Nie często można oglądać sportsmenki w tej odsłonie. Poniżej prezentujemy gwiazdy z branży fitness w czerwieni. Która z pań według Was prezentuje się najlepiej? Sylwia Szostak Źródło: [...]
Niektórzy ludzie uważają treningi interwałowe (czyli charakteryzujące się zmienną intensywnością) za rewolucję, jakby zapomnieli, iż podobne metody były znane już 100 lat temu (trening bokserów, tajbokserów, zapaśników, też ma charakterystykę interwałową). Tak samo crossfit nie jest niczym nowym, a już na pewno nie walki MMA (pankration był znany [...]
Wiele osób myśli, że problem ich nie dotyczy, jednak w USA stan przedcukrzycowy ma jeden na trzech dorosłych. Jeśli ktoś wyobraża sobie, iż sytuacja zdrowotna w Polsce jest lepsza niż w USA, to chciałbym wyprowadzić te osoby z błędu. Przez ostatnie lata przejęliśmy negatywne wzorce żywieniowe oraz te dotyczące spędzania wolnego czasu. Doustne [...]
Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych. [...]
[...] jagodowe (borówka, aronia czarnoowocowa, czarne porzeczki, jeżyny, żurawina, maliny) i winogrona oraz niektóre warzywa, takie jak marchew purpurowa, kukurydza purpurowa, czerwona kapusta, czerwone ziemniaki, czerwona rzodkiew i inne. Szczególnie istotne są także inne barwniki roślinne, znane jako kartenoidy, np. α- i β-karoten, [...]
Obserwując to, co się dzieje w Internecie, można wpaść w ponury nastrój. Poziom większości wypowiedzi wskazuje, iż te osoby nie rozumieją już nawet średnio skomplikowanych treści. Najlepiej sprzedają się proste hasła, chwytliwe slogany, uproszczenia. Niestety, z reguły wszelkie uproszczenia w nauce są karygodne. Dlatego właśnie dyskusja z [...]
[...] 12 g Tłuszcze: 19 g Węglowodany: 51 g Przekąska Kanapka z wędliną sojową i pastą z awokado chleb razowy 60 g awokado 30 g czosnek 2 g cytryna 2 g wędlina sojowa 40 g papryka czerwona 100 g groszek zielony 20 g pomidor 120 g kiełki 10 g Energia i makroskładniki 299.2 kcal Białka: 15 g Tłuszcze: 9 g Węglowodany: 39 g Obiad Kotlety sojowe w sosie [...]
[...] barwniki roślinne, znane jako karotenoidy, np. α- i β-karoten, β-kryptoksantyna, luteina, likopen i zeaksantyna. Do roślin bogatych w karotenoidy należą: jarmuż, szpinak, czerwona papryka, pomidory, marchew. Najczęściej w roślinach dominującym związkiem jest luteina, a więc ksantofil. Papryka czerwona bogata jest w kapsantynę, kapsorubinę, [...]
[...] z oliwek i octem balsamicznym. Pokrój wędzonego łososia w kawałki i dodaj do sałatki. Posyp sałatkę orzechami włoskimi. Warzywa zapiekane z mozzarellą Cukinia: 200 g Papryka czerwona: 100 g Mozzarella light: 125 g Bataty (słodkie ziemniaki): 120 g Olej rzepakowy: 10 g Pokrój cukinię i paprykę czerwoną w plastry, a bataty obierz i lekko podgotuj. [...]
Papryka to jędrny, błyszczący i o specyficznym smaku owoc. Zaraz, zaraz… Jak to owoc? Przecież papryka to warzywo… To wcale nie błąd, ponieważ pod względem botanicznym papryka jest owocem (tak samo, jak ogórek, cukinia, awokado). Powstaje ona z kwiatu rośliny i zawiera w swoim wnętrzu nasiona. I to wystarczy, by uznać ją za owoc. Ostre odmiany [...]
Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
[...] różni się od innych herbat. Herbata biała, zielona i czarna pochodzą z jednej i tej samej rośliny — Camellia sinensis. Różnią się jedynie sposobem przetwarzania. Z kolei czerwona herbata, znana również jako herbata rooibos, pochodzi z rośliny rosnącej w górach Afryki Południowej — Aspalathus linearis. Czym się charakteryzuje czerwona herbata? [...]
[...] 200 g Ziemniaki 240 g Koperek 1 × łyżeczka 4 g Kapusta pekińska 150 g Marchew 55 g Olej rzepakowy uniwersalny 10 ml Kolacja Soczewica w pomidorach z jarmużem Soczewica czerwona nasiona suche 60 g Oliwa z oliwek 10 ml Pomidory w puszce 240 g Cebula 50 g Jarmuż 20 g Wartość odżywcza Energia 2020 kcal Białka 120 g Tł. 82 g Ww. 216 g Dzień II [...]
[...] związków fenolowych w papryce zielonej, żółtej, pomarańczowej i czerwonej wynosiła odpowiednio 2,4, 3,3, 3,4 i 4,2 odpowiednika katechiny na 1 gram świeżej masy. Papryka czerwona miała istotnie wyższą zawartość fenoli ogółem niż papryka zielona. Spośród 4 różnych, kolorowych papryk, papryka czerwona zawierała wyższe stężenia: beta-karotenu [...]