Jeśli jesteś weganinem, to na pewno wiesz, że spożywanie dużej ilości produktów roślinnych to wiele korzyści dla Twojego zdrowia. Minusem dla niektórych osób, zwłaszcza tych, które dopiero zaczynają przygodę z weganizmem, mogą być niestety wzdęcia i gazy. Jednak, zamiast się zniechęcać do diety roślinnej, poszukaj rozwiązań, które pomogą Ci [...]
[...] i w skali tygodnia. Należy zacząć cykl treningowy od minimalnej objętości, a nie próbować wykonywać 50 serii tygodniowo na grzbiet, uda czy klatkę piersiową. Kolejna „czerwona flaga” dotyczy planów, w których zbyt często próbujesz trenować daną grupę mięśni – zwykle mniejsze partie potrzebują 2-5 dni, a większe nawet 4-6 dni na [...]
Dieta wegańska nie powinna ograniczać się do unikania mięsa i produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Jest to bowiem styl życia, który składa się nie tylko z troski o uczucia zwierząt, ale również o stan środowiska. Zredukowanie śladu węglowego, które uzyskuje się dzięki rezygnacji z konsumpcji odzwierzęcej, dotyczy bowiem tylko produktów, [...]
[...] ich wpływ na ekspansję genów odpowiedzialnych za rozrost nowotworowy. Do tej grupy warzyw zalicza się np.: jarmuż kapusta pekińska kalarepa brokuł kalafior brukselka kapusta czerwona kapusta biała Tezę dotyczącą wpływu warzyw kapustnych wysunęli naukowcy z Uniwersytetu w Neapolu. Według tych badań, warzywa kapustne stymulują rozwój [...]
Coraz więcej osób chętniej rezygnuje (lub ogranicza) z jedzenia mięsa na rzecz wegetariańskich czy wegańskich odpowiedników. Na dzień dzisiejszy staje się to dość proste z racji tego, że mamy swobodny dostęp do pożywnej i wzbogaconej o różne wartości odżywcze żywności. Komosa ryżowa Komosa to ziarno o wysokiej zawartości białka i jest to białko [...]
[...] 10 g Oliwa z oliwek Rozkład Makroskładników (przybliżony) Białko 41 g Tłuszcze 15 g Węglowodany 88 g Orientalny ryż z indykiem 100 g Ryż brązowy 200 g Cukinia 100 g Cebula czerwona 150 g Indyk pierś 10 g Oliwa z oliwek 100 g Marchew 10 g Sos sojowy Rozkład Makroskładników (przybliżony) Białka 41 g Tłuszcze 14 g Węglowodany 99 g Pomysły na [...]
Banany to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Uważa się, że pochodzą z dżungli Malezji, Indonezji i Filipin. Obecnie uprawiane są w całej Azji Południowo-Wschodniej, na półkuli zachodniej w Ameryce Południowej i Środkowej – jest to głównie Ekwador, Kostaryka, Honduras. Banany są również uprawiane w niektórych częściach Ameryki [...]
Cóż, wcale nie zajmuję się tylko kulturystyką, często wykorzystuję elementy treningu podnoszenia ciężarów, wyciskania leżąc czy trójboju. Dla osoby postronnej to wszystko i tak jedna dyscyplina. Bardzo niewiele osób odróżnia poszczególne ćwiczenia, a kulturyści stają się ofiarami uproszczeń, przekłamań oraz mitów. Opiszę kilka, często spotykanych [...]
Wspaniałą niespodziankę przygotowała Sylwia Szostak wraz z przyjaciółmi swojemu mężowi. Wczoraj znany trener Akop Szostak obchodził 29-te urodziny! W domu czekały na niego balony, konfetti i tort, oczywiście z jego ulubioną postacią z Dragon Ball. Również pupile Akopa- Manto i Mimi miały założoną czerwoną ozdobną kokardę. Podopieczne z Akop Teamu: [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
Kilka dni temu polski ciężarowiec Tomasz Zieliński otrzymał brązowy medal za start na IO w Londynie, które odbyły się w 2012 r. Dla osób, które nie śledzą tej sprawy, dodam, iż obaj bracia ciężarowcy Adrian i Tomasz (kat. 85 i 94 kg) wpadli na dopingu rzekomo nandrolonem w 2016 r. i w konsekwencji zostali wyrzuceni z IO w Rio de Janeiro. [...]
Cytryny są zdrowe, podobnie jak większość owoców. Jednak większość twierdzeń dotyczących korzyści wynikających z picia wody z cytryną opiera się na bardzo słabych dowodach. Przyjrzyjmy się nim... Czy woda cytrynowa ma jakieś negatywne skutki? Warto wspomnieć o jednej kwestii - erozji szkliwa zębów. Kwaśny charakter soku z cytryny może zmiękczyć [...]
Ziemniaki to podstawa naszej polskiej kuchni. Dodajemy je do zup, gulaszów, do wszelkich rodzajów mięs, do sałatek. Jemy ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, a także w formie placków czy frytek. Właściwie to ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi ziemniaków. W czym tkwi ich sukces? Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej [...]
Niektórzy uważają, że trening podczas upału może przynieść wiele korzyści, zwłaszcza w zakresie utraty tkanki tłuszczowej. Niekoniecznie jest to prawda. Trening termiczny to — najprościej mówiąc — trening, w którym wykorzystuje się ciepło do zwiększenia wydajności, na przykład jako element aklimatyzacji sportowca do warunków wysokich temperatur, [...]
Czy tego chcemy, czy nie, do użytku weszła cała masa zamienników cukru (aspartam, acesulfam K, sukraloza). Niestety z reguły ludzie nie używają rozumu, ale emocji. Zamiast rozważyć realne zagrożenia wolą szukać tych urojonych. Co najgorsze na manipulację podatne są nawet osoby z wyższym wykształceniem. Czy słodziki tuczą? Nie ma na to żadnych [...]