Budowanie siły i masy wymaga przede wszystkim odpowiedniego planu treningowego. I tu tkwi największa pułapka. Początkujący świetnie reagują, mogą ciągle zwiększać obciążenia, progresja wydaje się nie mieć końca. Niemniej później nie będziesz mieć punktu odniesienia, nie będziesz wiedział, dlaczego coś było skuteczne i nagle przestało działać. [...]
[...] cukrów prostych, gdyż one są ważne dla regulacji glikemii. Organizm funkcjonuje dużo lepiej przy ograniczonym dowozie glukozy i fruktozy, a dowóz energii może zapewnić np. skrobia (makarony, kasze, ryż, płatki owsiane itd.). Z pewnością nielichą pułapką mogą być pokarmy o dużej wartości energetycznej (np. tłuszcze pokarmowe), nawet jeśli [...]
Wykorzystanie produktów węglowodanowo-białkowych jest dość powszechną strategią wsparcia diety. Jest to opcja, która pozwala nam dość łatwo dostarczyć wysokiej ilości kalorii, która ma postać smacznego koktajlu. Gainery w składzie posiadają głównie węglowodany, a ich podział na rynku suplementacji oparty jest na procentowej zawartości protein. [...]
Dla wielu osób, które zaczynają przygodę z kształtowaniem sylwetki, w pierwszej chwili okres budowania masy mięśniowej wydaje się czymś prostym i przyjemnym. Zazwyczaj myśli, jakie przychodzą do głowy, to będę jadł dużo, będę najedzony, będę miał więcej siły. Niestety, mimo iż w pierwszym skojarzeniu wszystko wydaje się proste to niestety okres [...]
Odżywek węglowodanowe w diecie sportowca posiadają znamiona funkcjonalne. Produkty tego typu stosowane są w około treningowo, a ich celem jest podniesienie możliwości wysiłkowych. Przyglądając się charakterowi samego treningu, to głównie sportowcy wytrzymałościowi wykorzystują wsparcie suplementami na bazie węglowodanów z elektrolitami. Jednak nie [...]
Przyjmuje się, że węglowodany są najtańszym składnikiem diety, dlatego współczesne wojskowe racje żywnościowe są budowane tak, aby dostarczać głównie węglowodanów, a mało protein oraz wartościowych źródeł tłuszczu. Nie powinno to dziwić, gdyż podejście do białek i tłuszczów w diecie sportowca zmienia się powoli i napotyka na duży opór materii, a [...]
[...] mające na celu rozłożenie pokarmu na składniki odżywcze. I tak: węglowodany proste (glukoza, fruktoza) - przechodzą przez żołądek nienaruszone; węglowodany złożone (np. skrobia) znajdujące się w ryżu, płatkach i chlebie są rozbijane na cukry proste tzn. długie łańcuchy węglowodanowe są cięte na krótsze odcinki; białka - długie łańcuchy [...]
[...] w gainerach pretendujących do zaszczytnego miana produktu wysokiej jakości? Najkorzystniejszym węglowodanem, który powinien występować w gainerach jest wysokooczyszczona skrobia pochodząca z kukurydzy lub pszenicy. Jedynie taki węglowodan będzie źródłem stabilnej energii i nie podniesie zbyt mocno poziomu cukru we krwi. [...]
[...] się różną kinetyka wchłaniania. Kolejnym ważnym czynnikiem jest jakość użytych węglowodanów. Najlepsze gainery zawierają głownie węglowodany złożone (maltodekstryna, skrobia) z niewielkim udziałem węglowodanów prostych (dekstroza, fruktoza, glukoza). Świetnym dodatkiem jest olej MCT, który podwyższa kaloryczność odżywki. Dużym plusem jest [...]
[...] powysiłkowego i spoczynkowego. Fruktoza - naturalny cukier owocowy. Kolejny węglowodan o niskim indeksie glikemicznym (IG 20). Nie powoduje huśtawki glikemicznej. VITARGO - skrobia jęczmienna. Posiada unikalne właściwości absorpcji do organizmu - 70% lepsze wchłanianie niż maltodekstryna znacznie zwiększa potenacjał energetyczny JUMBO Size [...]
[...] ale ja widziałem efekt po pierwszym treningu-super się napompowały;) Domowy Gainer Ten składnik to maltodekstryny. Co to jest maltodekstryny? Maltodekstryna to tzw. skrobia w postaci sypkiego proszku jest słodka. Dostarcza naszemu organizmowi węglowodanów jak Gainer. Maltodekstryne można kupić w workach 15-25 kg na bazarkach. Wytwarza [...]
[...] jest uzasadniona naturalną fizjologią człowieka ma bezpośredni wpływ na zdecydowanie szybszy wzrost masy ciała oraz parametrów siłowych. Węglowodany. Podstawą jest specjalna skrobia FRACTO uzyskana z ryżu oraz tapioki. FRACTO to lekkostrawna, rozpuszczalna w wodzie skrobia o długich wiązaniach i wysokiej masie molekularnej. Najnowsze badania [...]
[...] dodatek białka pszenicznego obfitującego w glutaminę. Bazę energetyczną stanowi krystalicznie czysta fruktoza charakteryzująca się niskim indeksem glikemicznym oraz skrobia. Nowoczesny, przemyslany skład, wyjątkowy smak i konsystencja sprawiają iż WEIDER Anabolic Evolution to ścisła czołówka wśród odzywek węglowodanowo-białkowych. [...]