Szklanka mąki (ja wzięłam mieszankę mąki żytniej razowej i gryczanej), dodać pół łyżeczki cukru, szczyptę soli, łyżeczkę suszonych drożdży i letnią wodę- tyle, żeby wyrobić elastyczne ciasto. Zostawić w cieple na pół godziny. Rozgrzać piekarnik do 240 stopni. Ciasto rozwałkować ( ja to zrobiłam na blaszce tortownicowej leciutko posmarowanej olejem [...]
Pasztet ze strączków i wątróbki: 220 g soczewicy zielonej 220 g cieciorki 250 g wątróbki kurzej 3 jajka 2 duże cebule 25 g płatków migdałów sól pieprz czosnek papryka ostra Soczewicę i ciecierzycę odmoczyć (cała noc). Wodę z moczenia wylać. Ugotować do miękkości i zmiksować na gładką masę dodając po kolei resztę składników (pomijając cebulę). Po [...]
"Meksykanski" nalesnik z miesem skadniki: jajko piers z indyka 100-150g platki owsiane 30-40g pomidory w puszcze - 1/3 puszki cebula - okolo 1/3 suszone pomidory - okolo 3-4 Platki owsiane zmielic, dodac jajko, wode, zeby uzyskac konsystencje smietany. Patelnie teflonowa delikatnie przesmarowac np maslem i usmazyc nalesnik. Powinien byc dosyc [...]
KARKÓWKA W SOLANCE Przepis banalnie prosty, ale jakość mięsa jest nie do opisania. Kruche, rozpływa się w ustach, soczyste. Dość słone, niesamowicie aromatyczne%-). Proste w wykonaniu, wymaga jednak kilku godzin leżakowania. 1.Solanka: -woda, -3łyżki soli, - liść laurowy, - ziele angielskie. Wodę zagotować wraz przyprawami - odstawić do [...]
Podziele sie przepisem na sos do spaghetti. Skladniki: 2 puszki tunczyka w sosie wlasnym 2 kartoniki 500 ml sosu pomidorowego 250-300 g sera zoltego (mozzarella mile widziana) czosnek, oliwa przyprawy - wedle uznania, ja zawsze wale gore oregano, bazylii, prowansow, papryki slodkiej i ostrej, a takze gozdziki (rozdrabniam te kuleczki). No, i soli [...]
DOMOWY MAKARON BEZGLUTENOWY 1 jajko 3 łyzki maki gryczanej białej troszke wody odrobinka tluszczu Jajko, make, wode polaczyc i wymieszac na ciasto o konsystencji nalesnikowego. Patelnie posmarowac tluszczem, wylac ciato i usmazyc na jasny kolor. Placek pokroic w cienkie paseczki wrzucic do talerza zalac rosolem lub inna zupka i SMACZNEGO :-) [...]
[...] pestki dyni i słonecznika) żurawina suszona śliwki suszone morele,rodzynki, figi suszone odrobina wody odrobina oleju miód Płatki owsiane wrzucamy do michy, dodajemy wodę i olej (łyżka, dwie, jak kto woli). Następnie dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Miód powinien nam posklejać część płatków. Rozgrzewamy piekarnik do ok.170 stopni. [...]
[...] bulion przyprawy wedle uznania (ja użyłam pieprzu, soli, majeranku, oregano, pieprzu ziołowego) Mięso podsmażamy. Na oddzielnej patelni podsmażamy pieczarki, żeby puściły wodę, dodajemy warzywa. Zalewamy bulionem. Wszystko niech się trochę podusi. Dorzucamy mięcho. Dusimy wszystko ok 1,5h. Jak mięso będzie już miękkie wlewamy przecier i dusimy [...]
[...] ( w LIdlu jest fajna pulpa w butelce, chyba z włoskiej kuchni ) 4 łyżki oliwy z oliwek 1 - 2 szklanki bulionu 200 gr ciecierzycy ( moczyłam całą noc i pół dnia, wymienając wodę, później gotowałam 2,5 godziny do miękkości ) pęczek natki pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Czosnek drobno siekam, lekko podsmażam w rondelku na odrobinie oliwy, dodaję [...]
[...] i zioła prowansalskie) rozgnieciony/starty ząbek czosnku ozdobniki: kapusta włoska sos pomidorowy płatki należy wcześniej namoczyć, a szpinak rozmrozić. gdy płatki wsiąkną wodę, dodać pozostałe składniki i zmiksować blenderem. miksujcie dosyć długo, bo inaczej ciasto nie będzie chciało się smażyć. gotową masę wylewać na rozgrzaną patelnie [...]
[...] ze szkoły , obiad o 15 nic Kolacja zjem coś niskokalorycznego albo wcale nic Czasami zjem słonecznik - 600 kalori, albo ciastko Ograniczyłem już kalorie z napoi staram się pić zwykłą wodę Narazie 1,5 tyg tak ciągnę Czy są do tego jakieś zastrzeżenia? PS: Adifek możemy na gg porozmawiać? Zmieniony przez - Loganekkk w dniu 2009-03-25 18:57:56
Nasz sklep
Mega promocja
Losowe tematy
Poszukiwane