SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 237364

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 5052 Wiek 53 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 81876
Dla wielbicieli białka i tłszczu: Mięso zapiekane pod serem i sosem śmietanowo-majonezowym:

Potrzebujemy mięsa (wg upodobania) ja użyłam 1 kg karkówki i 0,5 kg fileta z piersi kurczaka. Mięso kroimy na plastry (karkówkę można lekko rozbić), przyprawiamy wg uznania: ja dałam pieprz, sól i mix ziół suszonych.
Na wysmarowanej tłuszczem blaszce (ja użyłam blaszki z piekarnika, ale może być każde inne naczynie do zapiekania) ukadamy kawałki mięsa i przyrywamy warstwą cebuli podrojonej w piórka.



wkładamy do iekarnika na 30 minut w temeraturze 180 stopni

Następnie wyciągamy z piekarnika posypujemy startym serem żółtym (u mnie 400 g) i zalewamy wymieszaną śmietaną z jogurtem (u mnie 400 g śmietany 12% + 120 g majonezu)





wstawiamy na kolejne 30 minut do piekarnika.
Po upieczeniu smacznie zjadamy, można dodać pieczarki i warzywa, które układamy pod warstwą sera i sosu.

U mnie gotwa porcja (2 kawałki mięsa) wyszło: B57/T68/W4




Zmieniony przez - reziolki w dniu 2012-06-03 15:53:15
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 4817 Wiek 47 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 87118
Kittie: bardzo dziekuje! Wyprobuje! Moze zaczna mi wegle lepiej wchodzic. Teraz tylko pozostaje zmielic ryz
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1453 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 29861
Znalezione przypadkiem, w sam raz na przegryzkę do meczów
Świeżo wypróbowane, polecam, wyszło mi identycznie jak na obrazku z linka (piekłam trochę krócej, bo z termoobiegiem) no i ciecierzyca moczona i gotowana przeze mnie a nie kupowana gotowa.

http://zdrowienawidelcu.pl/chrupiaca-ciecierzyca-zdrowa-przekaska/

Chrupiąca ciecierzyca to zdrowa przekąska o wszechstronnym zastosowaniu. Można ją po prostu schrupać (wówczas jest zamiennikiem chipsów) lub dodać (zamiast grzanek) do zup i sałatek. Mogą ją jeść osoby będące na diecie bezglutenowej. Przepis pochodzi z bloga Nina w kuchni.

Składniki:

- 2 szklanki suchej ciecierzycy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu

Jak zrobić?

1. Ciecierzycę namoczyć w wodzie (co najmniej 8 godzin). Ugotować do miękkości.
2. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
3. W dużej misce wymieszać wszystkie przyprawy z oliwą.
4. Ugotowaną ciecierzycę odsączyć z wody, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
5. Do miski z przyprawami dodać ciecierzycę. Wymieszać tak, aby wszystkie ziarenka pokryły się marynatą.
6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na nią ciecierzycę.
7. Piec przez około 35-45 minut. W tym czasie kilka razy przemieszać tak, aby ciecierzyca się równomiernie przypiekła.

Smacznego!

"Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."
_________________________________

W pogoni za mięśniami

Dziennik 2013:
http://www.sfd.pl/olinkaz93_ossible_is_nothing/DT2013str.44-t830206-s44.html

"Żeby do czegoś dojść, trzeba zapier****ć"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 526 Wiek 41 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 14235
Będę dorzucała swoje przepisy.
jeden z moich ulubionych najprostszy i najszybszy

SAŁATKA Z BURAKÓW

Skład:
-buraki gotowane / 200g
-czosnek / 2 ząbki
-ser żółty
-majonez (i/lub śmietana kwaśna/ i/lub jogurt naturalny) / 60g (2 łyżki)
sól, pieprz
- na życzenie:
'suszone śliwki,
'rodzynki,
'orzechy (włoskie)



Przygotowanie:
*Buraki ugotować, obrać i zetrzeć na grubej tarce.
*Czosnek rozdrobnić/rozgnieść lub drobno pokroić.
*Ser zetrzeć na tarce.
Na życzenie można dodać suszone śliwki, rodzynki(sparzyć wrzątkiem, wyciągnąć pestkę i drobno pokroić) oraz rozdrobnione orzechy.
Dodać sól, pieprz.
Wszystko wymieszać.
Zaprawić majonezem.

Smacznego!!!

Zmieniony przez - chernushka w dniu 2012-06-15 00:03:12

Aktualnie: http://www.sfd.pl/DT_chernushka-t1093265.html

Pierwszy: http://www.sfd.pl/Chernushka_//_Redukcja_//_KSZTAŁTOWANIE_CIAŁA,_UMYSŁU-t854877.html

"Быстро - это медленно, но без перерывов".

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
bziubzius Moderator
Ekspert
Szacuny 4304 Napisanych postów 17985 Wiek 36 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 282905
"Meksykanski" nalesnik z miesem

skadniki:
jajko
piers z indyka 100-150g
platki owsiane 30-40g
pomidory w puszcze - 1/3 puszki
cebula - okolo 1/3
suszone pomidory - okolo 3-4

Platki owsiane zmielic, dodac jajko, wode, zeby uzyskac konsystencje smietany. Patelnie teflonowa delikatnie przesmarowac np maslem i usmazyc nalesnik. Powinien byc dosyc gruby, zeby sie nie rozpadl.

Mieso pokroic na male kawalki, przyprawic np. papryka slodka, ostra, chili ewentualnie curry (ja kubie dawac wszedzie curry).
Gotowac na parze okolo 10 min, zeby sie nie zasuszylo za bardzo.

Po zdjeciu nalesnika z patelni, wrzucic na nia pokrojone suszone pomidory i cebulke, po chwili dodac mieso, doprawic chili i paryka do smaku, dodac pomidory z puszki.

napelnic nalesnika farszem.

podawac z warzywami, np brokulami lub swierza salatka.

Smacznego ! :)






...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
natasza__ Redakcja SFD Moderator
Znawca
Szacuny 35 Napisanych postów 2809 Wiek 37 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 31546
Coś dla fanek brokuł (ów?)
Nie wiem czy bylo czy nie, znacie czy nie znacie.

Brokuły z masłem, czosnkiem i prażonymi migdałami

1. Migdały w płatkach uprażyć na sucho na patelni (pilnować żeby się nie przypaliły)
2. Brokuły ugotować
3. Na patelni, najlepiej typu wok lekko usmażyć 3-4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, albo zgniecione na niewielkiej ilości masła
4. Dodać brokuły + masło ( ilość dowolna, ja daję prawie pół kostki ) i płatki migdałowe uprażone
5. Chwilę poszmieszać, posolić do smaku i gotowe.

Mniam

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
bziubzius Moderator
Ekspert
Szacuny 4304 Napisanych postów 17985 Wiek 36 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 282905
Pierogi z truskawkami

skladniki

mąka zytnia 2000 - ja dalam okolo 300g
mąka pszenna 2000 - około 100g
maślanka naturalna - 400ml
truskawki - wedle uznania mi sie zmiescilo tylko ze 100-150g, troche za mało włozylam do środka,bo mi sie nie miescilo

wymieszac mąke żytnią z pszenna. Można dac po rózno jednej i drugiej, pewnie wyjdą bradziej "puszyste". Mąke wymieszac z maślanka i wyrobic ciasto. Ciasto powinno byc gładkie i elastyczne. Rozwałkować. Szklanka wycinać kółka. Napełnic truskawką i zakleić pieroga :P

Gotować w osolonym wrzatku, 5 min od wypłyniecia na wierzch.

Najlepiej podawac z wheyem i zmiksowanymi truskawkami.

z porcji wyszlo mi 35 sztuk

BTW na 5 sztuk






...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1341 Wiek 47 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35628
Schab w sezamie

1 kg schabu bez kości
1 łyżeczka soli ( kopiasta taka ;) )
0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
0,5 łyżeczki cynamonu
1 szklanka bulionu warzywnego
olej i masło klarowane do obsmażenia
sezam do posypania

Schab myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym dociskając go do mięsa i nacieramy go solą, posypujemy zielem angielskim i cynamonem i wcieramy dokładnie w mięso, wstawiamy do szklanej misy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. najlepiej na całą noc, ale ja zostawiłam na 4 godziny, wystarczyło
Gotujemy warzywny bulion ( oczywiście możemy użyć rosołu, jeśli mamy w lodówce, ja nie miałam ) Do zimnej wody wrzucamy warzywa ( na 4 litrowy garnek użyłam 4 marchewki, 2 pietruszki, 0,5 niedużego selera, 2 cebule, 4 ząbki czosnku ) gotujemy około godziny, doprawiając solą, pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i łyżkę masła klarowanego, na rozgrzany tłuszcz wsadzamy schab i obsmażamy z każdej strony, ogień musi być na tyle duży, aby mięso nie zaczęło wypuszczać soków, ale na tyle mały żeby nie zaczęło się przypalać, każdy juz pewnie zna swoje garnki i palniki ;)

Obsmażony schab przekładamy do naczynia ceramicznego, podlewamy szklanka bulionu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 1 godziny polewając mięso sosem z dna naczynia . Po czterdziestu minutach obrócić mięso i posypać je sezamem. Upieczony schab wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na deskę zostawiamy na 10 minut, żeby odpoczął, w tym czasie zlewamy sos z naczynia do rondelka, zagęszczamy go 1 łyżką śmietany podgrzewając ale nie zagotowując, doprawiamy pieprzem, jeśli jest za słony dolewamy trochę wody.
jest pyszny i nie jest suchy.



Szynka domowa pieczona

- 1 kg mięśnia wieprzowego lub szynki najlepiej o kształcie kulistym

Około 2 litry wody zagotować wymieszać z 4 łyżeczkami soli, wrzucić kilkanaście ziarenek ziela angielskiego, kilka skruszonych listków laurowych, 4 ząbki czosnku, ostudzić.

Szynkę oczyścić z błon włożyć do chłodnej już zalewy ( tak aby była całkowicie przykryta - najlepsza jest miska, lub wyższy niż szerszy garnek) przykryć talerzykiem, aby szynka nie wypływała, włożyć do lodówki, na 2 dni, przewracając szynkę co 12 godzin.

Wyjąc szynkę z zalewy, osuszyć ręcznikiem papierowym, związać sznurkiem, pod niego włożyć 2 liście laurowe.

1 łyżeczkę musztardy Dijon i 0,5 łyżeczki mielonego kminku wymieszać razem i posmarować szynkę z wierzchu.
Tak przygotowaną szynkę wkładamy do rękawa foliowego, a całość do naczynia ceramicznego lub żaroodpornego.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i wkładamy naszą szynkę, pieczemy około 1 godziny ( jeśli jest większa to trzymamy się zasady 1 h na każdy kilogram )nastepnie przebijamy nożem rękaw foliowy i zostawiamy na 15 minut w celu zrumienienia wierzchu. Sprawdzamy czy jest upieczona, wbijając wykałaczkę, jeśli wypływa sok, to zostawmy ją jeszcze na 10 minut.
Upieczoną szynkę wyjąć z piekarnika, żeby nie była sucha zostawiamy ją w sosie i odkładamy do całkowitego wystygnięcia, po schłodzeniu można już jeść, a sok wylać ;)





Zmieniony przez - etrala w dniu 2012-06-20 20:02:04
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1189 Wiek 50 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 13096
PSTRĄG MARYNOWANY BEZ OCTU

4-5 pstragów
oliwa do smazenia
MARYNATA:
seler, 2 marchewki, sok z 4 cytryn,po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 2 liscie laurowe, 2 cebule, sól

Ryby oczyscic, pokroic na dzwonka,posolic (ja przyprawilam przyp.do ryb)a nastepnie obsmazyc na rozgrzanej oliwie z obu stron, po czym wstawic do piekarnika na 10 minut by dopiec rybe.
Przygotowanie marynaty:
seler i marchewki pokroic w paski i gotowac w malej ilosci wody. Dodac przyprawy. Gdy jarzyny beda miekkie, wycisnac sok z cytryn,dodac pokrojna w plasterki cebule i posolic do smaku. Marynata powinna byc kwasna.Ryby ulozyc w sloju i przekladac jarzynami. Zalac goraca marynata, zamknac sloiki. Do spozycia po kilku dniach.

Robilam wg. tego przepisu i wyszlo smaczne tylko ciut kwasne. Nastepnym razem dodam slodkie jablko.
Ryby mialam rozne troche pstraga, dorsza i blekitka. Mysle, ze kazda sie nada.

Smacznego







Zmieniony przez - lunika w dniu 2012-06-21 21:37:13
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 844 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 30567
Kanapki z chlebka kalafiorowego z kurczakiem,masłem i rukolą

Składniki:
-kalafior ugotowany na parze,
-6 jajek
-pieczona pierś z kurczaka,
-rukola,
-masło.

Wykonanie:
Kalafior ścieramy na tarce,dodajemy jajka,majeranek,sól,pieprz, paprykę słodką i świeżą pietruszkę,wszystko mieszamy i wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220* i pieczemy do momentu aż nasz chlebek się zarumieni. Najlepiej obrócić by każda ze stron była ładna i złocista .
Ostudzony kroimy na mniejsze części,smarujemy masłem,układamy rukolę i kawałki kurczaka, na wierzch posypujemy pieprzem cayenne.

Smacznego :)

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?

Następny temat

Poppy/Poczatek, plan i pare pytan

WHEY premium