SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 237310

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 3215 Wiek 37 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 20315
Zapraszma na dokładny przepis mojej pani na koreańskie kimchi - podobno jedna z 5 najzdrowszych portaw świata wg magazynu Health.

Kimchi na pyzamadeinpoland.pl




Zmieniony przez - junior__23 w dniu 2013-02-09 14:33:57

Ile do... czyli liczniki do wydarzeń http://ile-do.pl.pl
oraz
Kuchnia wietnamska na http://pyzamadeinpoland.pl 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 6334 Wiek 40 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 99958
SAŁATKA ZE ŚWIEŻYM KALAFIOREM.


Składniki
świeży kalafior,
mrożony groszek (albo konserwowy)
2 marchewki
1 cukinia
śmietana (lub jogurt naturalny)
przyprawy: sól, pieprz, curry

Kalafior umyć, podzielić na różyczki i zetrzeć na tarce.
Marchewkę i cukinie chwilę blanszować i pokroić w słupki.
śmietanę i przyprawy połączyć
Na koniec połączyć wszystko w całość.
Ja używam do zrobienia sałatki dużej przystawki z blendera, gdzie mam różne tarki, więc zrobienie sałatki trwa dosłownie chwilę. Sałatka jest dla mnie przyjemna w smaku i taka chrupiąca, dzięki kalafiorowi.

Wrzucam zdjęcie, choć w sumie jak to może wyglądać to łatwo sobie wyobrazić.




Zmieniony przez - Dotkazoz w dniu 2013-02-09 21:37:52

Gdy poprawisz fundamenty, łatwiej Ci będzie doprowadzić do porządku resztę domu...

Było minęło: http://www.sfd.pl/Dotkazoz_DT_2013_podsum.str.19_-t914686-s19.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Domowe mleko migdałowe

Do zrobienia mleka potrzebna Wam będzie 1 szklanka migdałów, czyli ok. 150 g. Mleko można zrobić z orzechów w skórce, ale jeśli chcecie się jej pozbyć, należy orzechy zalać wrzątkiem i zostawić na 10 min.

Po odczekaniu 10 min. orzechy płuczemy w zimnej wodzie i obieramy ze skórki. Skórka powinna schodzić bez problemu, zwłaszcza wtedy, gdy migdały nie są stare i zbyt wysuszone. Jeżeli nie chcecie bawić się z obieraniem, możecie pominąć ten krok i przejść do następnego.

Zalewamy orzechy wodą z kranu i zostawiamy na min. 8 godz, najlepiej na noc. Miskę z migdałami można postawić w kuchni, najlepiej w zacienionym chłodnym miejscu.

Namoczone migdały odcedzamy i umieszczamy w blenderze. Następnie wlewamy do migdałów 4 szklanki wody źródlanej lub chłodnej przegotowanej kranówki. Nie używamy wody mineralnej. Upewnijcie się, że Wasz kielich pomieści tyle płynu.Migdały miksujemy kilka minut.

Kolejny krok jest bardzo ważny. Myślę, że jest on decydujący, jeśli chodzi o smak i konsystencję mleka. Mam na myśli sposób w jaki odcedzamy zmiksowane orzechy. Ja używam cienkiej ściereczki, przypominającej pieluchę i składam ją na cztery. Jeśli chcecie użyć sitka, nawet drobnego, drobinki orzechów mimo wszystko mogą się przedostać. Dlatego najlepsza do tego celu będzie ściereczka. Po użyciu należy ją wyprać, dzięki czemu będzie miała wielokrotne zastosowanie. Ścierkę mocujemy na ponad 1 litrowej misce, np. gumką recepturką i przelewamy bardzo powoli mleko

Samo mleko trzymam w lodówce 2 dni, na 3 zaczyna robić się kwaśne.

Tańsze i zrowsze od kupnego.

(http://weganie.blogspot.cz/2011/09/domowe-mleko-migdaowe.html)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 486 Wiek 38 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 15795
Ciacho białkowe- śniadaniowe i nie tylko (zamiast omleta)
-jajka 8 szt.
-płatki owsiane 80 g
-odżywka białkowa 40g
-jabłka 400-500 g pokrojone w kostkę (robiłam też ze startą marchewką zamiast jabłek i też wyszło super)
-cynamon
-płatki migdałowe, wiórki kokosowe, orzechy itp. do posypania
-ewentualnie kilka kropli aromatu do ciasta- np. migdałowego, możana też dodać kakao, wtedy będzie wersja czekoladowa

Ubijamy same białka na sztywno, po ubiciu dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy, aby piana nie opadła, wylewamy na blachę, posypujemy płatkami migdałowymi, wiórkami i pieczemy około 30-35 min.

Tak to wygląda: (połowa z owocami kandyzowanymi jest dla mojego mężczyzny, moja jest z samymi płatkami migdałowymi)



I jeszcze wartości w porcji (1/4 ciasta):




Zmieniony przez - Ola1 w dniu 2013-02-20 10:29:41
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 57 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1100
Przeglądałam i nie znalazłam, a myślę, że to fajny i pyszny przepis. Domowa GRANOLA. Ilość należy sobie samemu ustalić i 'wyczuć' ile czego będzie nam odpowiadało.
Płatki owsiane/żytnie
orzechy (włoskie, laskowe, nerkowce, migdały i do tego jeszcze pestki dyni i słonecznika)
żurawina suszona
śliwki suszone
morele,rodzynki, figi suszone
odrobina wody
odrobina oleju
miód

Płatki owsiane wrzucamy do michy, dodajemy wodę i olej (łyżka, dwie, jak kto woli). Następnie dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Miód powinien nam posklejać część płatków. Rozgrzewamy piekarnik do ok.170 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Umieszczamy nasze zmieszane z miodem płatki na blachę i umieszczamy w piekarniku. Kroimy orzechy i owoce. Co 10-15 minut radzę wymieszać nasze płatki. Po ok.20 minutach można dodać orzechy. Na kilka minut przed wyciąganiem z piekarnika możemy dosypać owoce. Kiedy granola będzie chrupiąca i złocista wyciągamy i studzimy. Z jogurtem nat i cynamonem, mm <3
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Saida MMA Coach
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 28242 Wiek 35 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 125433
Nooo, tylko że my miodu nie używamy, a bez miodu raczej nie wyjdzie.

Feel the pain and do it anyway...

Obecny dziennik: http://www.sfd.pl/[Stara_Gwardia]_Saida_2014-t993979.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1969 Wiek 32 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 21746
Sałatka z wędzonego łososia i wiejskiego serka
-20 dag wędzonego łososia
-30 dag wiejskiego serka
-3 jajka
-10 dag kiszonego ogórka
-1 ząbek czosnku
-sól morska
-pieprz ziołowy
-rzeżucha

Łososia pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Kiszony ogórek pokroić w kostkę i odcisnąć z soku. Czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
Do miski wrzucić łososia, serek, jajka, ogórek i czosnek. Wymieszać, przyprawić do smaku. Na wierzchu posypać rzeżuchę i włożyć do lodówki do przegryzienia.

849 kcal
99g białka/36g z serka wiejskiego
50g tłuszczu
7g węglowodanów

http://www.sfd.pl/Monia.W.B/dziennik/Podsumowanie_str._38-t843554-s52.html

Walk like you have three men walking behind you.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 36 Napisanych postów 15338 Wiek 36 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 191806
Zapiekanka z selera
paleło, bezglutenowa

Co:
- seler
- ziemniaki
- indor (może być inne mięcho)
- warzywa: brokuł, cukinia, pomidor
- przyprawy: papryka słodka, sól, pieprz, majeranek (mogą być inne wedle uznania i do smaku)
- masło

Jak:
Seler i ziemniaki kroimy w podobnej grubości plastry (tak pomiędzy 0,5 a 1cm). Mięcho rozbijamy i kroimy w paski. Brokuła rozdrabniamy na małe różyczki, cukinia i pomidor w plastry.
I teraz do formy (ja użyłam od chleba, podłużnej) wykładamy selerem i oprószamy słodka papryką i solą. Na to ziemniaki i znów słodka papryka, sól, majerank i pieprz. Na to układamy mięcho posypujemy lekko solą i pieprzem i znowu seler, ziemniaki na to sól, papryka słodka i majeranek. Na wierzch cukinia i brokuł. Odrobina majeranku i pieprzu i pomidor na samą górę (pomidor w sumie bardziej do ozdoby ale jak się przypiecze to wychodzi pyszny). Do formy wlewamy odrobinę wody (tak 100-150ml). Piekarnik nagrzewamy do 220-230st. I pieczemy ok 35-45min (w zależności od grubości selera).
Po wyjęciu na wierzch kładziemy masło do rozpuszczenia.

Żadnego warzywa nie obierałam ze skórki, tylko umyłam i pokroiłam.
Naprawdę błyskawiczne w przygotowaniu bo tylko wkłada się surowe warzywa i mięcho do formy i do piekarnika

Jakoś nigdy nie przepadałam za selerem ale Krewetka mnie zainspirowała i tutaj seler wyszedł naprawdę pyszny, wbija się na listę moich ulubionych warzyw








Wartości dla wliczających warzywa, jak nie wliczacie to wiadomo zielenina odpada z bilansu




Zmieniony przez - Arphiel w dniu 2013-02-21 20:45:49

"pod tym niechcianym tłuszczem niekoniecznie ukrywa się nasz ideał urody" Obliques
Don’t be a follower. Be a leader even if for a while you are only leading your shadow.
DT -> https://www.sfd.pl/DT_Arphiel-t1191724.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 4595 Wiek 47 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 43352
Znalazłam cus takiego na necie. Może byc dobre dla tych, które mają ciagoty na słodkie.
Krem fasolowo-bakaliowy
można zjeść na kromce chleba, posmarować nim naleśniki lub zrobić z niego trufle...

1 szklanka ugotowanej CZARNEJ FASOLI,
2 szklanki wyłuskanych ORZECHÓW WŁOSKICH,
1 szklanka DAKTYLI niesiarkowanych (wcześniej namoczonych),
0,5 szklanki SUSZONYCH ŚLIWEK niesiarkowanych (wcześniej namoczonych),
1-2 łyżki KAKAO lub KAROBU,
1 łyżeczka CYNAMONU,
1/2 łyżeczki GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ,
1 łyżeczka mielonej WANILII

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką masę. Gotowe.

Konsystencję kremu można zmienić, dodając do niego nieco wody lub mleka roślinnego.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 36 Napisanych postów 15338 Wiek 36 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 191806
Guacamole z mintajem
zapewne każdy Meksykanin by się za głowę złapał za takie połączenie

Co:
- awokado
- ogórek
- pomidor
- cebula
- limonka/cytryna
- kolendra (natka)
- mintaj
- przyprawy: sól i pieprz

Jak:
Warzywa kroimy na drobną kosteczkę. Awokado rozgniatamy widelcem (najlepiej, żeby awokado było dojrzałe i miękkie - łatwiej wtedy je rozgnieść). Pokrojone warzywa i rozgniecione awokado mieszamy dodajemy soli, pieprzu, skrapiamy sokiem z limonki/cytryny. Siekamy kolendrę i dodajemy do całości.
W między czasie na suchej patelni "podsmażamy" mintaja z odrobiną soli. Podsmażyć możemy w jednym kawałku lub rozdrobnić przed wrzuceniem na patelnie. Jak przygotowaliśmy mintaja w jednym kawałku to po przygotowaniu rozdrabniamy go na mniejsze kawałki i dodajemy do guacamole i mieszamy. Smacznego

Nie polecam blendowania guacamole. Smaczniejsze jest jak "jest do ugryźć"
Mintaja można podsmażyć na maśle klarowanym lub kokosowym - jak nam bilans pozwala. Jak nie pozwala to "na sucho" też wyjdzie bardzo smacznie.

(na zdjęciu bez kolendry bo mi się skończyła)

"pod tym niechcianym tłuszczem niekoniecznie ukrywa się nasz ideał urody" Obliques
Don’t be a follower. Be a leader even if for a while you are only leading your shadow.
DT -> https://www.sfd.pl/DT_Arphiel-t1191724.html

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?

Następny temat

Poppy/Poczatek, plan i pare pytan

WHEY premium