Nasz organizm potrzebuje szeregu składników odżywczych, w tym minerałów, które wspierają podstawowe funkcje zdrowotne. Jednym z nich jest cynk, odgrywający kluczową rolę w wielu reakcjach zachodzących w ludzkim organizmie. I choć potrzebujesz go stosunkowo niewiele (kobiety 8 mg, mężczyźni 11 mg), to nie oznacza to, że nie jest on ważny.

Przykładowo, potrzebujesz cynku, żeby móc wąchać i smakować jedzenie. Odgrywa on też rolę w gojeniu się ran, płodności i odporności. Niedobór cynku nie jest powszechny, aczkolwiek może dotyczyć wegetarian i wegan, ponieważ minerał ten występuje najczęściej w produktach pochodzenia zwierzęcego. Przyjrzyjmy się teraz niektórym korzyściom, jakie cynk oferuje kobietom.

Rola cynku w diecie kobiety

Zdrowie immunologiczne

Cynk pomaga Twojemu układowi odpornościowemu utrzymać równowagę, która chroni przed patogenami, nie uszkadzając przy tym Twojego zdrowia. Jego niedobory z kolei zwiększają ryzyko infekcji. Spożywanie wystarczającej ilości cynku w diecie nie zapewni, że już nigdy nie złapiesz przeziębienia, ale może poprawić ochronę przed frustrującym kaszlem, kichaniem i pociąganiem nosem, równoważąc odpowiedź immunologiczną organizmu.

zdrowa silna kobieta

Płodność

Cynk optymalizuje równowagę hormonalną i wspomaga produkcję zdrowych komórek jajowych. Uzyskanie wystarczającej ilości cynku nie jest lekarstwem na wszystkie problemy z płodnością, ale pomaga stworzyć środowisko bardziej sprzyjające poczęciu.

Uroda i leczenie chorób skóry

Cynk jest ważny także dla zdrowej skóry. Jego niedobory mogą przyczynić się do pogorszenia jej stanu i wystąpienia np. egzemy, trądziku, różnych stanów zapalnych. Mogą one także opóźnić procesy gojenia się ran. Co ciekawe, cynk odgrywa także rolę w opóźnianiu starzenia się skóry i pojawianiu się zmarszczek poprzez wspieranie produkcji kolagenu.

Cynk a osteoporoza

W kontekście zdrowia kości słyszy się najczęściej o wapniu, witaminie D i magnezie, ale okazuje się, że cynk jest także ważny. Dbałość o to, by znajdował się w naszej diecie, jest istotna, gdyż wspomaga on wzmacnianie kości. I choć za wcześnie jest, by mówić, że cynk zapobiega osteoporozie (potrzebne są dalsze badania), to wykazano już, że kobiety po menopauzie, których dieta zawiera odpowiednią ilość cynku, mają mniejsze ubytki masy kostnej niż te, które mają niedobory.

Jakie są oznaki niedoboru cynku?

Objawy niedoboru cynku obejmują wypadanie włosów, biegunkę, częste infekcje, utratę wagi, powolne gojenie się ran, zmiany skórne oraz osłabiony zmysł smaku i węchu. Osoby z astmą mogą odczuwać pogorszenie objawów, jeśli ich poziom cynku spadnie zbyt nisko.

Najlepsze źródła cynku

Cynk występuje w największych ilościach w mięsie i rybach. Ostrygi mają najwyższe stężenie cynku, a sześć średnich ostryg dostarcza go prawie trzy razy więcej niż zalecana dzienna wartość. Chociaż to przede wszystkim żywność pochodzenia zwierzęcego jest bogata w cynk, to niektóre pokarmy roślinne również zawierają pewne jego ilości. Należą do nich produkty pełnoziarniste, fasola, orzechy i niektóre pakowane produkty spożywcze wzbogacone cynkiem. Najlepiej pozyskiwać cynk z żywności, ale czasami konieczna może okazać się suplementacja, szczególnie jeśli jesteś na diecie roślinnej.

Podsumowanie

Jak widzisz cynk, choć jest niepozornym minerałem, to odgrywa ogromną rolę w zdrowiu każdej kobiety. Postaraj się zaspokoić zapotrzebowanie na cynk poprzez dietę, a jeśli nie jest to możliwe, zadbaj o odpowiednią suplementację.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)