Współczesny Internet nie bazuje na danych naukowych, często zaś na obiegowych opiniach. Kiepsko sprzedają się fakty, dużo lepiej kłamstwa lub fałszywe wiadomości publikowane w celu wzbudzania paniki. Termin „handlarze strachem” dobrze charakteryzuje to zjawisko. Dlatego właśnie taką furorę robią wiadomości o „morderczych słodzikach”, „rakotwórczym [...]
[...] dla systemu nerwowego oraz krwinek czerwonych, które nie potrafią korzystać z innych źródeł energii. W normalnych warunkach, wg różnych źródeł, mózg człowieka potrzebuje 120-140 g glukozy na dobę, a czerwone krwinki ok. 40 g na dobę. Przeciętnie oznacza to konieczność dowozu 83.33 mg na minutę, jeśli chodzi o podtrzymanie pracy mózgu. Ale [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]
[...] otrzymywali tylko standardową opiekę. Niedawna analiza 10 badań wykazała, że cynamon może również obniżać poziom cholesterolu i trójglicerydów. Konkretnie dawki cynamonu od 120 mg dziennie do 6 g dziennie, w okresie od 4 do 18 tygodni: zmniejszyły stężenie glukozy na czczo o średnio 24.59 mg/dL, zmniejszyły cholesterol średnio o 15.60 mg/dL, [...]
Trening interwałowy ma wiele zalet, ale niestety jego bezkrytyczne promowanie w Internecie niesie rozmaite zagrożenia. Nie jestem zwolennikiem tylko jednego, określonego rodzaju treningu (np. „interwały są najlepsze”), najpierw należy dobrze rozważyć za oraz przeciw. Trening interwałowy jest obarczony wieloma problemami, tak samo jak klasyczne [...]
Tak naprawdę każdy człowiek ma jakąś dietę, lepszą lub gorszą. Jeśli chcesz budować mięśnie, nie stosując konkretnej diety, to owszem, jest to możliwe, ale bywa trudne i wiąże się z wieloma zagrożeniami. Najlepsze źródła węglowodanów Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić [...]
[...] 20-40 μM). Stężenia powyżej 1,0 mg / L (około 40 μM) zostały sklasyfikowane, jako toksyczne (np. obniżona świadomość), a stężenia wyższe, niż 2,5-3,0 mg / L (około 100-120 μM) mogą stanowić zagrożenie życia lub śmierć. Zgodnie z oceną Schulza i wsp. (1982) możliwe do wykrycia zaburzenia biochemicznie związane z zatruciem cyjankiem [...]
[...] IGF-1, hormonów tarczycy, beta-mimetyków czy insuliny? Czy może winna jest dieta bogatobiałkowa? Cóż, po pierwsze nerki nie są zaprojektowane do podtrzymywania ważącego 120-, 140- czy 150-kilogramowego kolosa. Nerki mają ograniczone możliwości adaptacji, zdecydowanie bardziej elastyczne jest serce (ale również ta adaptacja do [...]
[...] używaną do identyfikacji okien, drzwi i podłóg w budynku. Uczestnicy musieli rejestrować, gdzie, kiedy i jakie czynności miały miejsce w budynku i wokół niego w ciągu 120-minutowego okresu obserwacji. W każdym 20-minutowym bloku losowo prezentowano jedną czynność, która trwała około 5 sekund. Każdej wykrytej czynności przyznawano [...]
Dążenie do idealnej formy czasem kończy się kontuzją, a to akurat najmniejszy problem (gdyż kulturystyka ogólnie nie jest zbyt kontuzjogenna, o ile nie przesadza się z niearomatyzującymi SAA). O wiele bardziej istotne mogą być zaburzenia hormonalne i psychiczne występujące w trakcie nadmiernej redukcji masy ciała. Wynikają one ze złożonych [...]
Trening nóg i grzbietu jest bardzo często zaniedbywany, a właśnie stamtąd pochodzi siła całego ciała. Nogi i grzbiet nie mogą pracować w oderwaniu od reszty ciała, niemniej są niesłychanie istotne nie tylko w sportach siłowych, ale też w zapasach, judo, brazylijskim jiu-jitsu, sambo, boksie tajskim itd. Podsumowanie Przyrosty może ograniczać za [...]
[...] 23 g Tłuszcze: 23 g Węglowodany: 71 g Bułka grahamki posmarowane awokado z indykiem i warzywami Szynka z indyka 100 g Awokado 50 g Pomidor 60 g Ogórek 60 g Bułka grahamka 120 g Wartości odżywcze Energia 515 kcal Białka: 29 g Tłuszcze: 11 g Węglowodany: 75 g Omlet na słodko Jajo kurze całe 3 szt. Mąka pszenna 25 g Mleko 2% 30 g Frużelina bez [...]
[...] Ból mięśniowy był odczuwalny nawet do 72 godzin po zakończeniu treningu. Poziom kinazy kreatynowej (marker regeneracji => uszkodzeń mięśni) był podniesiony nawet do 120 godzin po zakończeniu pracy. W kolejnym badaniu Pullinen T1 i wsp. z 2011 r. udowodniono, iż odpowiedź ze strony kortyzolu na powtarzany trening siłowy (gdy nie [...]
Utarło się wiele mitów dotyczących stężenia testosteronu. Niedawno przeczytałem, iż diety niskowęglowodanowe powodują spadek stężenia testosteronu. Podsumowanie Nie jestem zwolennikiem żadnych skrajności, bo nigdy nie są one zdrowe. Każdy musi sam znaleźć swoją drogą i dietę dopasowaną do profilu hormonalnego, wieku i aktywności sportowej. Nie [...]
[...] był najszybszy spośród wszystkich, którym udało się ponieść 4 sztangi. Tuż za nim był Heinla i Novikov. Trzecia konkurencja to Carry & Drag czyli przeciągnięcie 120-kilogramowej kotwicy przez 20 metrów, a następnie przymocowania jej do ciężkiego łańcucha. Po połączeniu dwóch elementów zawodnicy musieli przeciągnąć kotwicę i łańcuch [...]
Zanim przeczytasz ten artykuł wiedz, że powstały jeszcze 2 części i warto tę lekturę zacząć właśnie od nich. Alternatywne sposoby zwalczania tłuszczu. Część I Alternatywne sposoby zwalczania tłuszczu. Część II Wcale nie wyczerpałem tematu, ludzie znają nieprawdopodobną ilość sposobów, by sobie zaszkodzić. Środki antycukrzycowe o potencjale [...]
[...] Patologia nr 2: „Mega diety” Tak, widziałem schematy pochodzące od profesjonalistów. Największą wpadką była dieta, w której zgadzała się tylko kaloryczność. Miało być 1200 kcal dziennie i było! Tylko energia pochodząca z zupek w proszku, pasztetu i innych produktów konserwowych, brak owoców, warzyw, zdrowych tłuszczów, stanowiły tylko [...]
[...] używanie od 100% do 150% masy ciała. Ważąca niecałe 60 kg profesjonalna kulturystka Ivana Ivusic do martwego ciągu ze sztangielkami (na prostych nogach) używała ciężaru 120 funtów na rękę (~54,5 kg), razem 109 kg, czyli 181% masy ciała. To tak, jakby 100-kilogramowy mężczyzna wykonywał martwy ciąg na prostych nogach z ciężarem 181 kg. [...]
[...] grysów kukurydzianych zmniejszyło stężenie aflatoksyny o 28%, a smażenie po gotowaniu obniżyło ich poziom o 34-53% (Stoloff i Trucksess, 1981). Prażenie pistacji w 90°C, 120°C i 150°C przez 30, 60 i 120 minut, zmniejszało poziom aflatoksyny o 17-63%. Wydaje się, iż aflatoksyny mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia. Na szczęście rzadko się [...]