[...] głodu i niekontrolowanemu podjadaniu. Co ciekawe, pod tym względem białka, których źródłem jest serwatka, spisują się lepiej nawet od protein zawartych w jajach, soi czy rybach. Ważną właściwością białka serwatkowego jest to, że sprzyja zrzucaniu zbędnych kilogramów bardziej niż większość innego rodzaju protein, również tych pochodzenia [...]
[...] producenci dodają do tego wykwintnego specjału? Sushi – czym jest i jak się to jada? Większość sushi robi się z surowych ryb i owoców morza, gdyż według Japończyków surowa ryba o wiele gustowniej prezentuje się na talerzu i tym samym doznania smakowe są zdecydowanie bardziej atrakcyjne. Ponadto według nich surowe ryby, które są przeznaczone na [...]
[...] pyszności, w gronie rodziny. Święta to taki czas, gdzie nie może zabraknąć ryb. Poza nazwą handlową i nazwą łacińską danego gatunku oraz informacją o sposobie, w jaki dana ryba została złowiona, na etykiecie powinniśmy znaleźć również informację o tym, gdzie ryba została złowiona lub w jakim kraju wyhodowana. W przypadku ryb dziko żyjących, [...]
[...] tłuszczu z niewiadomego pochodzenia oleju, który w sosach jest zawarty. Dobrze jest kupować ryby z głowami, wtedy mamy możliwość sprawdzenia między innymi po oczach czy ryba jest pierwszej świeżości. Podsumowanie Mimo wielu cennych właściwości, jakie niesie za sobą spożywanie ryb, trzeba jednak uważać. Jak we wszystkim, należy mieć [...]
Nie jest prawdą, że wystarczy tylko „mniej jeść” i „więcej się ruszać”. Zbyt ogólne zalecenia dotyczące aktywności fizycznej i stosowanej diety przynoszą więcej szkody niż pożytku. Ktoś może opacznie zrozumieć, iż treningiem jest w stanie nadrobić np. zjedzenie ciastka czy lodów. Przede wszystkim to, że ktoś „mało” lub „dużo” je, nic nie znaczy. [...]
[...] osobno posiłki składające się prawie w całości z protein i bardzo niewielkiej ilości tłuszczów. Niemniej przyjrzyjmy się, temu, co ustalili naukowcy. Wołowina, kurczak czy ryba - co bardziej syci? Badani zostali przydzieleni do grup trzech różnych posiłków, każdy zawierał 50 g białka z mięsa. Posiłki spożywano w kolejności losowej z co najmniej [...]
[...] np. ze szpinakiem, pomidorami itd. Sałatka: kilka jajek, pokrojone pomidory, ogórki, przyprawy, oliwa z oliwek, mięso z kurczaka lub ryby. Warzywa gotowane na parze, ryba, ryż lub kasza gryczana. Czy muszę wykluczyć z diety pieczywo? Niekoniecznie. Obecna panika związana z pszenicą ma nikłe podparcie w badaniach naukowych. Celiakia [...]
[...] przyczyn, zanim pozbędzie się ołowiu). Myślisz, że pięć dni picia soków kilka razy dziennie naruszy zasoby ołowiu w kościach? Ołów dostaje się do ustroju z nabiałem, mięsem, rybami, drobiem, ziemniakami, ziarnami i produktami zbożowymi, warzywami liściastymi (np. sałata, brokuł, cykoria sałatowa, rukola l, szpinak), warzywami strączkowymi (np. [...]
Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]
Okres Świąt Bożego Narodzenia jest czasem specjalnym. Czasem przepełnionym radością, czasem obcowania z rodziną, czasem wytchnienia. Jednak za rogiem czekają niebezpieczeństwa. Niebezpieczeństwa zarówno dla sylwetki, jak i zdrowia… A jeśli, o czym wspomniałem w punkcie dotyczącym treningu, jesteś daleko od tej granicy, dodatkowy sen pomoże w [...]
Kulbila Samuel jest afrykańskim kulturystą z Ghany, który ćwiczy w domowej siłowni, bez profesjonalnego sprzętu i suplementów. Samuel zaczął swoją przygodę z treningiem w wieku 21 lat, gdy przyjaciel zabrał go na siłownię w 2011 roku. Okazało się, że ten dzień zmienił jego życie! Co prawda po pierwszym treningu Samuel doznał poważnych okaleczeń i [...]
[...] standardowo wyposażoną kuchnię (kuchenka, patelnia, garnki, podstawowe przybory) i posiadasz, choć elementarne umiejętności. 3 posiłki mogą stanowić np. makaron, kasza, ryż; ryba, indyk, kurczak; warzywa, zdrowe tłuszcze i owoce. 2 posiłki to mogą być np. omlet, jajecznica z warzywami, sałatka z awokado, ogórka, oliwek, papryki i jajek, kanapki z [...]
Ludzie zachowują się, jakbyśmy nie byli w XXI tylko gdzieś w XIII wieku. Najlepsze diety, najlepsze treningi oraz najskuteczniejsze sposoby na schudnięcie już dawno zostały wymyślone. Ba, nawet dokładnie sprawdzone w badaniach naukowych. Tymczasem ludzie zachowują się tak, jakby chcieli od nowa wymyślać koło lub kolejny raz szukać „św Graala [...]
W kilkunastu ostatnich latach dużą popularnością cieszą się diety, które są polecane na zasadzie poczty pantoflowej. Nowe media zastąpiły tradycyjne kontakty, więc sugestie mogą płynąć z mediów społecznościowych, SMS czy ze stron internetowych. Moja sugestia jest zawsze taka sama, najpierw poznaj temat, a dopiero później podejmuj decyzje, które [...]
[...] beztłuszczowo lub z niewielką ilością, ponieważ kotleciki są bardzo chłonne. Natomiast uzyskują na drodze smażenia chrupiącą skórkę, przez co są bardziej apetyczne. Prawie ryba... Jak smakują i pachną Roślinne kotleciki à la rybne? To ciekawe, ale podczas przyrządzania czuć zapach ryby. W smaku także ma się wrażenie, że zjadamy rybę — coś jakby [...]
Święta to z pewnością nie czas na trzymanie rygorystycznej diety i dokładne liczenie kalorii. Z drugiej jednak strony warto zdawać sobie sprawę z tego, ile kalorii mają poszczególne potrawy. Okazuje się bowiem, że wiele z tradycyjnych, polskich potraw Bożonarodzeniowych zalicza się do dań zdrowych i niskokalorycznych. Co do picia? W czasie [...]
[...] kojarzymy z suplementacją, ale trzeba pamiętać, że tłuste ryby są ich doskonałym źródłem pod względem zawartości. Dylemat mogą wprowadzać toksyny w nich zawarte. Im większa ryba, wyżej postawiona w łańcuchu pokarmowym, tym więcej ich może zawierać. Suplementy, kapsułki zawierające omega-3 wydają się bezpieczniejsze. Ryby, które mogą zawierać [...]
[...] temperatura powoduje reakcję aminokwasów wchodzących w skład białek mięsa z kreatyną. Dotyczy to produktów takich jak wołowina, wieprzowina, jagnięcina, indyk, kurczak i ryba. Jak zredukować czynniki rakotwórcze podczas grillowania? Oczywiście nikt nie chciałby grillować wiedząc, że może doprowadzić do zachorowania na raka. Jeśli robisz to [...]
Tak naprawdę każdy człowiek ma jakąś dietę, lepszą lub gorszą. Jeśli chcesz budować mięśnie, nie stosując konkretnej diety, to owszem, jest to możliwe, ale bywa trudne i wiąże się z wieloma zagrożeniami. Najlepsze źródła węglowodanów Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić [...]
Wiele osób upiera się, że „mało je”. W rzeczywistości nikt nie jest w stanie skontrolować podaży energii tej osoby, więc może ona opowiadać, że odżywia się wodą i sałatą lub „rybą na parze i warzywami”. Jednak często waga takich osób nie odzwierciedla podobnych deklaracji. Gdzie może tkwić problem? Źle wyliczone zapotrzebowanie energetyczne [...]