Kreatyna jest jednym z najpopularniejszych środków/suplementów na rynku, nie tylko pomaga budować siłę, wytrzymałość i masę mięśniową, ale również ma wpływ, chociażby na układ nerwowy. I o tych właśnie zastosowaniach parę słów. Kreatyna, a depresja Badania populacyjne wykazały związek między spożyciem kreatyny w diecie a ryzykiem depresji u [...]
Korporacje to miejsca skupiające setki, a nawet tysiące pracowników. Bardzo dobrze znane nam są niektóre zwyczaje - są one po prostu częścią pracy w takim miejscu. Czemu mają służyć? Jeśli są organizowane przez pracodawcę, to zazwyczaj temu, żeby pokazać światu, jakie to miejsce jest świetne i że warto tu pracować (co w rzeczywistości może różnie [...]
Często słyszy się, że należy jeść sezonowe owoce i warzywa. Co to znaczy? Są to produkty dostępne i zgodne z daną porą roku. Sezonowe owoce i warzywa są świeże, stosunkowo tanie i smaczne. Późniejszą wiosną korzystamy z nowalijek, truskawek, szparagów, latem natura obdarza nas pysznymi malinami, pomidorami, cukinią i zieloną sałatą. Jesień z [...]
Pobudki w środku nocy oraz kłopoty z ponownym zaśnięciem mogą mocno wpłynąć na nasz nastrój, zdrowie i poziom energii w ciągu dnia. Jeśli ten problem dotyczy także Ciebie, przeczytaj i dowiedz się, jak możesz sobie z tym poradzić.
Nowotwory przewodu pokarmowego (GI) obejmują nowotwory wywodzące się z jelita cienkiego, odbytnicy, okrężnicy, trzustki, pęcherzyka żółciowego, przełyku, żołądka, dróg żółciowych i wątroby. Dwa najczęstsze nowotwory przewodu pokarmowego to rak żołądka i jelita grubego, które dotykają odpowiednio 952 000 i 1,4 miliona pacjentów rocznie. [...]
Żelazo pełni istotną funkcję, jeśli chodzi o transport tlenu, jest składnikiem krwinek czerwonych, nośnika hemoglobiny. Ponieważ żelazo funkcjonuje z reguły w obiegu zamkniętym, jego niedobory są rzadko spotykane, niemniej zaburzenie jego wchłaniania (lub nadmierne usuwanie z ustroju np. przez krwawienie miesiączkowe lub ukryte krwawienia z układu [...]
Cukrzyca jest niezwykle poważnym problemem XXI wieku, uważa się ją za metaboliczną chorobę naczyń. Wbrew obiegowym opiniom zabija nie tyle podwyższone stężenie cukru we krwi, ile inne, liczne powikłania tej choroby. Podsumowanie Wiele wskazuje, że berberyna może pomóc w walce z cukrzycą typu 2, insulinoopornością (wstępną fazą cukrzycy typu 2), [...]
W ostatnich kilku latach mamy do czynienia z nagonką na zamienniki cukru. O ironio, najwięcej krzyczą i straszą osoby, które nie stosują tego rodzaju produktów. Często zdarza się też, iż osoby szafujące „argumentem” chemii codziennie jedzą produkty o wysokim stopniu przetworzenia, które bez wątpienia mają negatywny wpływ na zdrowie. Referencje: [...]
W XXI wieku mamy do czynienia z plagą otyłości. Moim zdaniem oznaczenia na produktach niewiele dają, są traktowane tak samo, jak ostrzeżenia na butelkach z alkoholem, napisy w sklepach monopolowych czy zdjęcia i napisy ostrzegawcze na paczkach z papierosami. Niemniej naukowcy chcieli się przekonać, czy znakowanie opakowań przynosi jakieś skutki. [...]
Coraz więcej osób oraz kanałów telewizyjnych mówi o tym, że kluczem do szczupłej sylwetki jest odżywianie oparte na dobrej jakości żywności. Wybierając zdrowe produkty, nie musimy się już martwić o ich kaloryczność i ilość, w jakiej je pochłaniamy. Niestety zdrowe produkty również mają kalorie i inne makroskładniki. To źródła tłuszczy, [...]
To, w jakiej jesteśmy formie, zarówno zdrowotnej, jak i fizycznej, w dużej mierze uzależnione jest od stanu naszego organizmu. On z kolei wynika z tego, jak się odżywiamy, jaką uwagę przykładamy do aktywności fizycznej. Z czym łączyć ALLNUTRITION Spirulina? Nie ma żadnych przeciwwskazań co do łączenia spiruliny z innymi suplementami. Można łączyć [...]
Kwasy tłuszczowe omega-3 (n-3 PUFA, PUFA ang. polyunsaturated fatty acids) od dawna (końca lat 70. XX wieku) wiąże się np. ze zmniejszaniem stanu zapalnego i obniżaniem ryzyka sercowo-naczyniowego. Nie należy stawiać znaku równości pomiędzy wszystkimi rodzajami tłuszczów. Te z grupy omega-6 (szczególnie kwas arachidonowy) i kwasy tłuszczowe [...]
Nandrolone czyli legendarna „deka” jest jednym z najlepiej przebadanych SAA na rynku. Jest to w istocie 19-nortestosterone. Zsyntetyzowany w 1950 roku, pierwszy raz opisany został w 1960 roku. Na receptę, przepisywany od 1962 roku. Zakazany w sporcie np. olimpijskim od ok. 1975 roku (tak samo jak wszystkie pozostałe SAA). Nandrolone jest od [...]
To bardzo często zadawane pytanie, na które odpowiedź, jak to równie często bywa, nie jest jednoznaczna... Podsumowanie Jeśli nie lubisz ćwiczyć aerobowo lub/i nie masz czasu na spacery, możesz przeznaczyć jeden ze swoich treningów (w tygodniu) na wykonywanie ćwiczeń z siłowni z wykorzystaniem niskich ciężarów, robiąc duże ilości powtórzeń, [...]
Przewód pokarmowy człowieka to bardzo złożony ekosystem, zawierający ponad 1012 mikroorganizmów w 1 g treści jelitowej, które należą do około 1000 różnych gatunków drobnoustrojów. Ich skład zależy głównie od rodzaju i składu spożywanego pokarmu oraz wieku i stanu zdrowia. Podsumowanie Szukając probiotyków, warto wybierać preparat o złożonym i [...]
Lukrecja to bylina o cennych właściwościach bakteriobójczych. Używana jest od tysięcy lat w leczeniu różnych dolegliwości, a ze względu na swój słodkawy smak jest używana jako słodzik w wyrobach cukierniczych i słodyczach. Dolegliwości żołądkowe i wrzody Wykazało, że ekstrakt zawierający flawonoidy obecne w korzeniu lukrecji, skutecznie łagodzi [...]
[...] rutyną. Dzieje się to najczęściej wtedy, gdy mamy na myśli wspieranie naszej odporności. I słusznie - powinniśmy dbać o spożywanie właściwej ilości witaminy C. Wyniki i podsumowanie Zarówno w połowie badania, jak i na jego końcu, okazało się, że stężenie witaminy C w surowicy się podwoiło! Co ciekawe, pomimo wielu pozytywnych wyników innych [...]
Czy zdarza Ci się podejmować wyzwania, w których nie jesteś w stanie dotrwać do końca? Składasz obietnice sobie albo innym, ale po jakimś czasie się z nich wycofujesz? Dzieje się tak, ponieważ nie masz wystarczająco silnej woli. Coraz więcej badań sugeruje, że siłę woli możemy porównać do mięśnia, który należy trenować. Podsumowanie Nasza silna [...]
Endorfiny to związki neurochemiczne, których uwalnianie przez organizm poprawia nasze samopoczucie. Wytwarzane przez przysadkę mózgową i centralny układ nerwowy endorfiny, należą do grupy hormonów peptydowych, które są uwalniane w odpowiedzi na stres, ból oraz czynności, takie jak ćwiczenia, jedzenie lub seks. Jak można zwiększyć poziom endorfin? [...]
Czy zdarzyło Ci się wyrzucać jedzenie? Kupiłeś za dużo i leżące w lodówce produkty w końcu straciły swoją ważność do spożycia. Okazuje się, że każdy z nas marnuje dość sporo żywności, przyczyniając się tym do większej emisji gazów cieplarnianych, marnowania wody i innych zasobów potrzebnych do upraw. Możesz to zmienić! Poznaj kilka sposobów jak [...]