Stosowanie witaminy C w postaci suplementacji, jako uzupełnienie źródeł pokarmowych, stało się dla wielu osób codzienną rutyną. Dzieje się to najczęściej wtedy, gdy mamy na myśli wspieranie naszej odporności. I słusznie - powinniśmy dbać o spożywanie właściwej ilości witaminy C.
Ogrom zastosowań witaminy C
Jestem jednak przekonany, że nie wszystkie zastosowania witaminy C będą znane każdemu Czytelnikowi.
Czy wiedziałeś, że witamina C:
- wykazuje znakomite działanie przeciwutleniające, budując naszą ochronną tarczę antyrodnikową?
- działa przeciwzapalnie?
- zwiększa przepływ krwi - ktoś chętny na ”pompę treningową”?
- poprawia zdolności adaptacyjne do wysiłku aerobowego?
- redukuje poziom kortyzolu?
- przyczynia się do ochrony i przeciwdziałania kontuzjom?
- redukuje stopień uszkodzeń mięśni, w odpowiedzi na trening?
- zmniejsza obolałość potreningową?
- zmniejsza odczucie zmęczenia, powstającego w wyniku treningu?
- może zwiększać ilość aktów seksualnych?
Widzimy, że mnogość korzyści, które wynikają z dbania o właściwy poziom witaminy C w organizmie, jest nie do przecenienia.
Spożywanie oliwy z oliwek, może zwiększać stężenie witaminy C!
A co byście powiedzieli na to, gdybyśmy mogli dodatkowo zadbać o poziom witaminy C...? Hiszpańscy naukowcy mają dla nas podpowiedź. Jest nią oliwa z oliwek! Lista korzyści wynikających ze spożywania oliwy z oliwek jest również przeogromna.
Dla przykładu - według EFSA - Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, spożywanie polifenoli pochodzących z oliwy z oliwek, przyczyniać się może do ochrony lipidów we krwi, przed uszkodzeniem oksydacyjnym.
Dodatkowo, związki fenolowe pochodzące z oliwy z oliwek mogą:
- wykazywać działanie przeciwutleniające,
- wykazywać działanie przeciwzakrzepowe,
- podwyższać poziom cholesterolu HDL,
- wpływać na zahamowanie agregacji płytek krwi,
- wpływać na obniżenie markerów stanu zapalnego,
- wpływać na obniżenie ciśnienia krwi.
Ponownie, trudno wymienić wszystkie pozytywy, wynikające ze spożywania oliwy z oliwek! Dodatkowo, jak dowiadujemy się z omawianego tutaj badania, spożywanie oliwy z oliwek, może zwiększać stężenie witaminy C!
Badanie naukowe
W badaniu wzięło udział 14. ochotników (3 panie oraz 11. panów), w średnim wieku 34 lata. Suplement zawierający jedną z aktywnych frakcji z oliwy z oliwek w ilości 45 mg, co odpowiada około 10-15 oliwek odmiany bogatej w polifenole, podawano raz dziennie, przed południem. Badanie trwało 8 tygodni.
Wyniki
Zarówno w połowie badania, jak i na jego końcu, okazało się, że stężenie witaminy C w surowicy się podwoiło! Co ciekawe, pomimo wielu pozytywnych wyników innych badań, w tym nie zaobserwowano wpływu na poprawę parametrów krwi świadczących o stanie układu krwionośnego. Naukowcy przypisują to specyfice suplementu, który został wykorzystany oraz znacznie mniejszej dawce, niż była stosowana w innych badaniach.
Dbając zatem mądrze o swoje zdrowie, może skorzystasz z podpowiedzi zawartej w tym artykule - możliwym korzystnym wpływie spożywania oliwy z oliwek na poziom witaminy C.
Bibliografia - link do badania:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5219601/
Lopez-Huertas E, Fonolla J. Hydroxytyrosol supplementation increases vitamin C levels in vivo. A human volunteer trial. Redox Biol. 2017;11:384-389. doi:10.1016/j.redox.2016.12.014