Stosowanie witaminy C w postaci suplementacji jako uzupełnienie źródeł pokarmowych, stało się dla wielu osób codzienną rutyną. Dzieje się to najczęściej wtedy, gdy mamy na myśli wspieranie naszej odporności. I słusznie - powinniśmy dbać o spożywanie właściwej ilości witaminy C.

  1. Ogrom zastosowań witaminy C
  2. Spożywanie oliwy z oliwek, może zwiększać stężenie witaminy C!
  3. Wyniki i podsumowanie

Ogrom zastosowań witaminy C

Jestem jednak przekonany, że nie wszystkie zastosowania witaminy C będą znane każdemu czytelnikowi.

Czy wiedziałeś, że witamina C: 

  • wykazuje znakomite działanie przeciwutleniające, budując naszą ochronną tarczę antyrodnikową?
  • działa przeciwzapalnie?
  • zwiększa przepływ krwi - ktoś chętny na "pompę treningową"?
  • poprawia zdolności adaptacyjne do wysiłku aerobowego?
  • redukuje poziom kortyzolu?
  • przyczynia się do ochrony i przeciwdziałania kontuzjom?
  • redukuje stopień uszkodzeń mięśni, w odpowiedzi na trening?
  • zmniejsza obolałość potreningową?
  • zmniejsza odczucie zmęczenia, powstającego w wyniku treningu?
  • może zwiększać ilość aktów seksualnych?

Widzimy, że mnogość korzyści, które wynikają z dbania o właściwy poziom witaminy C w organizmie, jest nie do przecenienia.

oliwa z oliwek a witamina C

Spożywanie oliwy z oliwek, może zwiększać stężenie witaminy C!

A co byście powiedzieli na to, gdybyśmy mogli dodatkowo zadbać o poziom witaminy C...? Hiszpańscy naukowcy mają dla nas podpowiedź. Jest nią oliwa z oliwek! Lista korzyści wynikających ze spożywania oliwy z oliwek jest również przeogromna.

Dla przykładu - według EFSA - Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, spożywanie polifenoli pochodzących z oliwy z oliwek, przyczyniać się może do ochrony lipidów we krwi, przed uszkodzeniem oksydacyjnym.

Dodatkowo, związki fenolowe pochodzące z oliwy z oliwek mogą:

  • wykazywać działanie przeciwutleniające
  • wykazywać działanie przeciwzakrzepowe
  • podwyższać poziom cholesterolu HDL
  • wpływać na zahamowanie agregacji płytek krwi
  • wpływać na obniżenie markerów stanu zapalnego
  • wpływać na obniżenie ciśnienia krwi.

Ponownie, trudno wymienić wszystkie pozytywy, wynikające ze spożywania oliwy z oliwek! Dodatkowo, jak dowiadujemy się z omawianego tutaj badania, spożywanie oliwy z oliwek, może zwiększać stężenie witaminy C!

oliwa z oliwek

Badanie naukowe

W badaniu wzięło udział 14. ochotników (3 panie oraz 11. panów), w średnim wieku 34 lata. Suplement zawierający jedną z aktywnych frakcji z oliwy z oliwek w ilości 45 mg, co odpowiada około 10-15 oliwek odmiany bogatej w polifenole, podawano raz dziennie, przed południem. Badanie trwało 8 tygodni.

Polecamy również: Oliwa z oliwek, a choroba zapalna jelit IBD

Wyniki i podsumowanie

Zarówno w połowie badania, jak i na jego końcu, okazało się, że stężenie witaminy C w surowicy się podwoiło! Co ciekawe, pomimo wielu pozytywnych wyników innych badań, w tym nie zaobserwowano wpływu na poprawę parametrów krwi świadczących o stanie układu krwionośnego.  Naukowcy przypisują to specyfice suplementu, który został wykorzystany oraz znacznie mniejszej dawce, niż była stosowana w innych badaniach.

Dbając zatem mądrze o swoje zdrowie, może skorzystasz z podpowiedzi zawartej w tym artykule - możliwym korzystnym wpływie spożywania oliwy z oliwek na poziom witaminy C. 

Bibliografia - link do badania:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5219601/ 

Lopez-Huertas E, Fonolla J. Hydroxytyrosol supplementation increases vitamin C levels in vivo. A human volunteer trial. Redox Biol. 2017;11:384-389. doi:10.1016/j.redox.2016.12.014

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)