SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Masło z oliwy z oliwek

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 5337

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 14 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 352
Siemanko:)

Bez owijania w bawełnę: przepis zdrowy, smaczny, banalnie prosty, dla każdego:)

Potrzebne składniki:

http://speedy.sh/9QcV7/DSC-7393.jpg

0.5 litra oliwy z oliwek extra vergine
2 cytryny
bazylia
oregano
chilli
opcjonalnie czosnek

oraz litrowy wyparzony słoik z zakrętką.

Etap 1:

Wlewamy oliwę do słoika, oraz wyciskamy sok z 2 cytryn

http://speedy.sh/KBqEW/DSC-7395.jpg


Etap 2:

Powstanie nam taka oto zawiesina z cytryny na dnie słoika:

http://speedy.sh/VrFMw/DSC-7396.jpg

Etap 3:

Dodajemy przyprawy wedle uznania. Ja polecam dodać 2 łyżeczki bazylii, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, pół łyżeczki chilli oraz opcjonalnie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Poniżej jedna z moich wersji z rozmarynem:)

http://speedy.sh/d3pH4/DSC-7397.jpg

Etap 4:

Mieszamy dokładnie powstałą breję łyżką. Teraz oliwa powinna pachnieć cytrynkami i przyprawami. Wymieszana mikstura wygląda tak:

http://speedy.sh/Mv5gA/DSC-7399.jpg

Czyli powinna nam powstać taka mętna, jednolita masa.

Etap 5:

Zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki.

"Masełko" jest gotowe do spożycia z reguły po 2 dniach stania w lodówce:) Masa jest nielejąca, nadaje się do smarowania kanapek, do sałatek i wielu różnych innych rzeczy:)

Uwaga: Starajcie się nie trzymać masła zbyt długo poza lodówką, bo dość szybko traci swoją stałą konsystencję i z powrotem zamienia się w lejącą się masę. (po ponownym schłodzeniu na szczęście znowu tężeje)

Pozdrawiam i POLECAM!
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 14 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 352
Mysle, ze to subiektywne odczucie, ale wciaz czuc, ze to oliwa, tyle ze z posmakiem cytryny - mi ten smak odpowiada w 100 %, jest świeży, lekki. BTW - dzisiaj mija tydzien od wstawienia do lodowki i konsystencja jest juz naprawde gesta, im dluzej trzymamy w lodowce, tym bardziej gestnieje. Jakbys sie zdecydowal robic, to daj znać jak wyszlo:)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 14 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 352
Przepraszam, ale niestety dałem ciała ze zdjęciami, myślałem, że się wkleją w treść posta, ale tak się znam na tym:/















...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 14 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 352
.

Zmieniony przez - Banan w dniu 2014-01-20 17:23:41
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1717 Napisanych postów 27216 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 516400
Bardzo ciekawe, tego jeszcze nie było
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Super sprawa, do jakiej konsystencji to zgestnieje ?

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 400 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 12425
Zapewne do postaci stałej. U mnie oliwa jak stoi w lodówce i o niej zapomnę to tak się z nią dzieje.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Nigdy nie pomyslalam zeby oliwe do lodowki wrzucac , bede musiala sprawdzic

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
bo z reguly zalezy nam na tym aby oliwa byla plynna
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 200 Wiek 35 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 5230
Wrzućcie zdjęcie już gotowego masła z oliwy:)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 14 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 352
Ja swoją oliwę wrzuciłem do lodówki wczoraj, jeszcze nie jest gotowa, różnie to bywa, czasem 2, czasem 3 dni to zajmuje, zależy to już od samych składników. Jak stężeje to postaram się zrobić takie zdjęcie, żeby pokazać jej konsystencję, ciężko mi to porównać do czegoś: nie jest to konsystencja ani do końca stała, ani lejąca. Mi to przypomina trochę krem po goleniu:) O konsystencji mowa oczywiście:D Ważne, żeby unikać trzymania oliwy w cieple:)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 200 Wiek 35 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 5230
ThePawlak
Ja swoją oliwę wrzuciłem do lodówki wczoraj, jeszcze nie jest gotowa, różnie to bywa, czasem 2, czasem 3 dni to zajmuje, zależy to już od samych składników. Jak stężeje to postaram się zrobić takie zdjęcie, żeby pokazać jej konsystencję, ciężko mi to porównać do czegoś: nie jest to konsystencja ani do końca stała, ani lejąca. Mi to przypomina trochę krem po goleniu:) O konsystencji mowa oczywiście:D Ważne, żeby unikać trzymania oliwy w cieple:)


Czekam na foto, bo może byc to całkiem ciekawe :)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Kurczak curry w sosie musztardowym

Następny temat

Zupa gulaszowa z łopatki wieprzowej

WHEY premium