Czego potrzebujemy:
Naleśniki:
- 1 jajko
- 125 ml wody
- 125 ml mleka 0,5% tłuszczu
- 100 g mąki - najlepiej orkiszowej jasnej
- 5 ml Dzikiej oliwy
- szczypta soli
Nadzienie:
- 200 g piersi z kurczaka
- sól, pieprz, przyprawa do drobiu, 5 ml Dzikiej oliwy
- 500 g mrożonego szpinaku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 2 ząbki czosnku, 5 ml Dzikiej oliwy
- Dziki sos Salsa Mexicana
Jak wykonać:
Wszystkie składniki na naleśniki wrzucamy do miski, miksujemy i smażymy na suchej patelni - mnie zawsze wychodzi 5 sztuk o średnicy około 27 cm.
Kurczaka tniemy na drobne kawałki i marynujemy w przyprawach i oliwie - po około kwadransie smażymy już bez dodatku oleju.
Na patelni rozgrzewamy 5 ml oliwy i wkładamy zamrożony szpinak. Czekamy aż się rozmrozi, co chwilę mieszając. Dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz usmażonego kurczaka. Wszystko razem mieszamy i dusimy jeszcze chwilę.
Farsz dzielimy na tyle porcji ile wyszło nam naleśników. Na środku układamy farsz, polewamy sosem i składamy jak lubicie - w rulon, trójkąt lub kwadrat.
Wartości odżywcze:
Mnie zawsze wychodzi 5 solidnie nadzianych naleśników. Każdy to 178 kcal.
Białko 16,2 g, Tłuszcze 5,5 g, Węglowodany 17,7 g.
Ps. Nie zaszkodzi jak polejecie naleśnika sosem także z wierzchu.