Czego potrzebujemy:

Naleśniki:

  • 1 jajko
  • 125 ml wody
  • 125 ml mleka 0,5% tłuszczu
  • 100 g mąki - najlepiej orkiszowej jasnej
  • 5 ml Dzikiej oliwy
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 200 g piersi z kurczaka
  • sól, pieprz, przyprawa do drobiu, 5 ml Dzikiej oliwy
  • 500 g mrożonego szpinaku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 2 ząbki czosnku, 5 ml Dzikiej oliwy
  • Dziki sos Salsa Mexicana

Jak wykonać:

Wszystkie składniki na naleśniki wrzucamy do miski, miksujemy i smażymy na suchej patelni - mnie zawsze wychodzi 5 sztuk o średnicy około 27 cm.

Kurczaka tniemy na drobne kawałki i marynujemy w przyprawach i oliwie - po około kwadransie smażymy już bez dodatku oleju.

Na patelni rozgrzewamy 5 ml oliwy i wkładamy zamrożony szpinak. Czekamy aż się rozmrozi, co chwilę mieszając. Dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz usmażonego kurczaka. Wszystko razem mieszamy i dusimy jeszcze chwilę.

Farsz dzielimy na tyle porcji ile wyszło nam naleśników. Na środku układamy farsz, polewamy sosem i składamy jak lubicie - w rulon, trójkąt lub kwadrat.

Wartości odżywcze:

Mnie zawsze wychodzi 5 solidnie nadzianych naleśników. Każdy to 178 kcal.

Białko 16,2 g, Tłuszcze 5,5 g, Węglowodany 17,7 g.

Ps. Nie zaszkodzi jak polejecie naleśnika sosem także z wierzchu.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)