[...] wapnia zmniejsza się o 10%). Najlepszym źródłem wapnia jest mleko i przetwory mleczne. Osoby z nietolerancją laktazy mogą zastąpić mleko napojami mlecznymi fermentowanymi (jogurtem, kefirem lub mlekiem acydofilnym), które zazwyczaj nie wywołują niekorzystnych objawów ze strony przewodu pokarmowego, lub stosować preparaty laktazy (dostępne w [...]
[...] schorzeń. Osłabiają odpor-ność i prowadzą do wielu zwyrodnień. Podobnie jest z mlekiem i serami. Z pokarmów zwierzęcych właściwości lecznicze dla człowieka jedynie mają jogurty i kefiry. Te ostatnie odgrywają dużą rolę w leczeniu. Warto pić jogurt albo kefir codziennie (bez cukru) w okresie rekonwalescencji codziennie. szczególnie polecamy [...]
[...] wchłaniają się do krwi niż węglowodany złożone, o niskim wskaźniku glikemicznym. Berning tłumaczy, że te ostatnie - jak ziemniaki, płatki owsiane, brzoskwinie, ciecierzyca i jogurt - są świetne dla osób liczących kalorie. Maja dłuższe uczucie sytości i ma się po nich mniejszy apetyt". Przedtreningowy posiłek, składający się z węglowodanów [...]
[...] nowinek i dobrych rad w pismach kobiecych, bo wiosna kusi do zmiany kolorów i zadbania o siebie. Zaczynamy również inaczej się odżywiać. Codzienna dieta warzywno - owocowa, jogurt, soki i więcej ruchu doskonale wpływają na urodę twarzy, włosów i ciała. Nasza cera szczególnie potrzebuje zabiegów likwidujących zimowe przemęczenie, a jednocześnie [...]
Jak było to skasujcie TŁUSZCZE - rola i znaczenie dla zdrowia człowieka. Racjonalne odżywianie się jest jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, a zatem jego dobrego stanu zdrowia. Sposób żywienia oddziałuje na zdrowie człowieka przez całe jego życie. Najbardziej jest to widoczne w okresie dzieciństwa i [...]
[...] ziemniak, 1 małą sałatę (lub dużą, jeżeli nie jedliście jej na obiad), woda mineralna lub destylowana. Pomiędzy posiłkami można dodatkowo spożywać owoce, razowe pieczywo, jogurt lub w małej ilości napój proteinowy sporządzony w wyżej podany sposób. Jeżeli zadacie sobie trud odżywiania się w powyższy podany przykładowo sposób z wystarczającą [...]
[...] ziemniak, 1 małą sałatę (lub dużą, jeżeli nie jedliście jej na obiad), woda mineralna lub destylowana. Pomiędzy posiłkami można dodatkowo spożywać owoce, razowe pieczywo, jogurt lub w małej ilości napój proteinowy sporządzony w wyżej podany sposób. Jeżeli zadacie sobie trud odżywiania się w powyższy podany przykładowo sposób z wystarczającą [...]
Przeplanowuję sobie odrobinę dietę, i na tą okazję naskrobałem taką prymitywną ściągawkę wartości odżywczych wybranych produktów, bo nie lubię korzystać z często wątpliwej jakości suplementów witaminowo-minerałowych, skoro można z diety. Kolorkami się nie sugerujcie, bo to jedynie info dla mnie w tej konkretnej sytuacji. Może komuś się przyda [...]
Witam. Zauwazylem, ze im blizej 30stki tym wiecej wypijanej kawy by byc na tych samych obrotach, co w wieku, powiedzmy 17-19 lat. Doszedlem wreszcie do szesciu mocnych kaw dziennie, a kawiarniach zazwyczaj zamawialem dwie duze kawy dnia, obie wzmacniane dodatkowym espresso. Generalnie musialem pic co dwie godziny jedna kawe, by zachowac w miare [...]
[...] i półtłusta wieprzowina, wołowina, a także podroby, zwłaszcza wątróbka (nie częściej niż 1 - 2 x w tygodniu) Nabiał i jaja Złe: Sery topione, serki homogenizowane smakowe, jogurty owocowe, desery na bezie nabiału, produkty mleczne z dodatkiem tłuszczów roślinnych, produkty mleczne odtłuszczone i opisane jako „light”, serwatka w proszku (suszona [...]
[...] najlepiej wybierać chudą - drobiowe/z indyka/polędwica sopocka, polędwica łososiowa, chude gotowane szynki. 1 szklanka to ok. 250g, 1 kubek to 1½ szklanki (300ml). Sos jogurtowy to majonez wymieszany z jogurtem naturalnym w proporcji 50/50. Pieczywo należy smarować cienko masłem ze względu na zawarte witaminy i skł. mineralne. 17. Raz w [...]
[...] ograniczyć spożycie produktów mlecznych. Natomiast obojętnymo produktami są: kozi ser, masło, ser farmer-feta-mozzarella-sojowy, mleko sojowe. Unikać: Chudego lub 2% mleka, jogurtów wszystkich odmian, kefiru, koziego mleka, lodów, maślanki, pełnego mleka, serwatki, wszystkich pozostałych odmian sera. Oleje i tłuszcze Wskazane: Olej z oliwek, [...]
[...] ograniczyć spożycie produktów mlecznych. Natomiast obojętnymo produktami są: kozi ser, masło, ser farmer-feta-mozzarella-sojowy, mleko sojowe. Unikać: Chudego lub 2% mleka, jogurtów wszystkich odmian, kefiru, koziego mleka, lodów, maślanki, pełnego mleka, serwatki, wszystkich pozostałych odmian sera. Oleje i tłuszcze Wskazane: Olej z oliwek, [...]
[...] ograniczyć spożycie produktów mlecznych. Natomiast obojętnymo produktami są: kozi ser, masło, ser farmer-feta-mozzarella-sojowy, mleko sojowe. Unikać: Chudego lub 2% mleka, jogurtów wszystkich odmian, kefiru, koziego mleka, lodów, maślanki, pełnego mleka, serwatki, wszystkich pozostałych odmian sera. Oleje i tłuszcze Wskazane: Olej z oliwek, [...]
[...] • Sałatka z fetą i pomidorami z pieczywem Składniki: Kapusta pekińska – kilka liści, pomidor (2 małe), ser typu "Feta" – plaster lub kilka kostek, bazylia świeża (łyżeczka), jogurt naturalny (1 płaska łyżka) Sposób przygotowania: Kapustę pekińską pokroić lub porwać na małe cząsteczki. Pomidory pokroić na małe cząstki. Ser feta pokroić w małe [...]
[...] 2% (35 g) Składniki dodatkowe; opcjonalnie słodziki w płynie i cynamon Ryż ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, przed podaniem skropić olejem lnianym. Twaróg z dodatkiem jogurtu (i opcjonalnie słodzikiem) rozgnieść widelcem lub zmiksować. Położyć na ugotowany ryż, przyprawić szczyptą cynamonu, dodać obraną i pokrojoną mandarynkę. 11:00 - II [...]