SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

jogurt

  • Chociaż wydawać by się mogło, że cholesterol jest substancją dobrze przebadaną, to jednak cały czas spotkać się można z błędnymi informacjami głoszonymi przez osoby bez odpowiedniej edukacji w kierunku żywności, żywienia i zdrowia. Dobrym na to przykładem jest przekonanie o tym, że sama zawartość cholesterolu w diecie jest jedynym czynnikiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 941 Data: 2023-02-01 18:19:54
  • [...] Fux (mieszkający w Szwajcarii) miał do dyspozycji tylko jeden magazyn kulturystyczny pochodzący z Niemiec. Jean Pierre Fux: „Ten człowiek jest bardzo duży i je sporo jogurtu. Zaczynałeś jeść ten jogurt i miałeś biegunkę przez 2 dni... ”. Innym razem Jean Pierre wybrał się do Holandii, licząc, że dowie się sekretów kulturystyki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4006 Data: 2019-03-09 09:15:22
  • Wzdęcia, zwiększony apetyt, płacz, przeplatający się ze śmiechem. Jeśli jesteś jedną z 90 procent kobiet, które cierpią na zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS), prawdopodobnie znasz te objawy aż za dobrze i desperacko poszukujesz ulgi. Za nasilonymi objawami PMS może stać stres, przemęczenie, a także rodzinna historia depresji. Jednak również [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3096 Data: 2019-10-04 19:50:59
  • Jak nabiał wpływa na apetyt?

    Artykuł
    Odchudzanie

    Kluczem do utraty wagi i zachowania dobrego samopoczucia jest dbanie zarówno o jakość diety, jak i ilość dostarczanych kalorii. Po pierwsze, wartość odżywcza żywności jest ważna dla ogólnego stanu zdrowia. Dodatkowo niektóre potrawy sycą dużo bardziej, niż inne, co oznacza, że możesz spożyć je w mniejszej ilości i czuć się syty. Na przykład jabłko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3828 Data: 2018-08-11 17:09:44
  • Nie daj się zaskoczyć - 8 zdrowych przekąsek na mały głód

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Przekąski odgrywają istotną rolę w naszej diecie. Przemyślany dobór przekąsek może pomóc w dostarczeniu ważnych składników odżywczych, zaspokoić głód oraz zapewnić energię i koncentrację na część dnia. Niestety wiele popularnych przekąsek jest bogatych w tłuszcze trans, cukry proste i sztuczne dodatki, które mogą wpływać negatywnie na nasze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 383 Data: 2023-06-15 06:51:00
  • [...] pełnoziarnisty z sosem pomidorowym makaron pełnoziarnisty 100 g kukurydza konserwowa 30 g pomidory krojone w puszce 250 g oliwa z oliwek 5 g ser parmezan 20 g Deser: koktajl jogurtowy z truskawkami i orzechami jogurt naturalny 250 g truskawki 200 g orzechy włoskie 15 g orzechy nerkowca 15 g Kolacja: Burrito tortilla pełnoziarnista 70 g mięso [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1304 Data: 2022-07-07 17:21:53
  • Produkty bogate w białko. Najlepsze źródła białka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] kalorii: ok. 410 Białko: 24 g Węglowodany: 2 g Tłuszcz: 34 g I witaminy, takie jak: witamina A, B12, K, ryboflamina. Jogurt grecki Ostatnia pozycja na liście należy do jogurtu greckiego. Zawiera on pożyteczne bakterie, działające jako probiotyk. Jest świetnym dodatkiem do prawie każdego posiłku — czy to słodkiego, czy wytrawnego. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4246 Data: 2019-10-09 10:31:06
  • Jakie produkty są dobre dla naszych jelit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Do niedawna rola jelit nie była w pełni doceniana. Kojarzyły się one głównie z funkcjonowaniem układu pokarmowego, bo to dzięki nim nasz organizm otrzymuje wszystkie niezbędne do funkcjonowania składniki odżywcze. Zaburzona praca jelit to nie tylko wzdęcia, biegunki czy zaparcia - jest to problem całego organizmu, który nagle ma deficyt [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4449 Data: 2018-06-26 12:20:28
  • Białko jest silnym termogenikiem, posiada bardzo niską efektywną wartość energetyczną i wymaga masy energii, aby mogło być przyswojone przez organizm. To sprawia, iż nie da się utyć przy stosowaniu czystego białka np. serwatkowego, a osoby, które odżywiałyby się samym białkiem, znalazłyby się w śmiertelnym niebezpieczeństwie. Szczególnie ważne są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2927 Data: 2020-04-05 10:32:34
  • [...] redukcji). Nie musisz przestawiać się na dietę niskowęglowodanową, jednak wiele korzyści przyniesie przejście na produkty, które nie są przetworzone. Zamiast słodzonego jogurtu - kokosowy zamiennik ze świeżymi owocami (lub jogurt naturalny), zamiast ciast, ciastek i batoników - np. domowej roboty ciasto z bananów, wysokobiałkowe (z dodatkiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2708 Data: 2020-04-08 18:21:12
  • Migrena a dieta - co jeść a czego unikać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Migrena pojawia się niespodziewanie, często wtedy, gdy po okresie długiego stresu mamy okazję się zrelaksować, czyli w czasie weekendu, w czasie świąt, w czasie wakacji. Potrafi zepsuć nawet najpiękniejsze momenty. Wraz z pulsującym bólem głowy pojawiają się nudności, światłowstręt, nadwrażliwość na zapachy i dźwięki. Pistacje, granat, ser [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4184 Data: 2018-02-05 10:24:52
  • Czy wszystkie przetworzone produkty są złe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Przetworzona żywność nie bez powodu ma złą reputację. Na każdym kroku sugeruje się, aby jej unikać na korzyść naturalnych i bardziej wartościowych produktów. Czy jednak wszystkie z nich są złe, czy może jednak da się wybrać mądrze i włączyć niektóre z nich do naszej zdrowej diety? Podsumowanie Możesz jeść niektóre przetworzone produkty, jeśli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 784 Data: 2022-08-11 06:56:27
  • [...] Nie wszystkie środki obecne na rynku, które nazywa się probiotykami, spełniają ramy tej definicji. L. acidophilus a progresja cukrzycy Zbadano wpływ niskotłuszczowego jogurtu (2,5%) zawierającego probiotyk Lactobacillus acidophilus i Lactobacillus casei na progresję cukrzycy typu 2 wywołaną wysoką zawartością fruktozy w diecie szczurów. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2207 Data: 2020-10-05 21:40:07
  • [...] zalecenia przynoszą więcej szkody niż pożytku. Przykładowo rozważmy typową dietę. Rano kanapki, w pracy kanapki z mięsem czy pasztetem, sok owocowy, drożdżówka lub ciastko, jogurt pitny, na obiad tłuste panierowane mięso i ziemniaki, po południu słodzony jogurt, na kolację chleb, wątpliwej jakości parówki i alkohol. Wiele osób nie widzi problemu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3680 Data: 2021-06-29 18:19:54
  • Czym różnią się prebiotyki od probiotyków?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] por rośliny strączkowe. Podsumowanie Zadbaj o to, by w Twojej diecie obecne były zarówno produkty o działaniu probiotycznym (takie, jak i kiszona kapusta, dobrej jakości jogurt), jak również produkty o działaniu prebiotycznym (takie, jak jabłka, płatki owsiane, cebula, banany, warzywa strączkowe). W okresach obniżonej odporności, a także w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1452 Data: 2020-01-27 10:10:38
  • [...] w wapń pomagają wzmocnić szkliwo i poprawiają ich wygląd. Nabiał jest także dobrym źródłem fosforu, minerału, który wzmacnia działanie wapnia. Pamiętaj jednak, by wybierać jogurty naturalne i unikać smakowych produktów pełnych cukru. Z biegiem czasu te dodane cukry zawarte w słodkich jogurtach mogą uszkadzać szkliwo zębów i sprawiać, że uśmiech [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3823 Data: 2018-11-28 11:47:03
  • [...] niż 0,6-1,5 kcal / g; pokarmy można jeść w rozsądnych ilościach. Całe ziarna, chude mięso, rośliny strączkowe, niskotłuszczowe produkty nabiałowe (serek wiejski 1% tłuszczu, jogurt zwykły – bez dodatków; jogurt owocowy niskotłuszczowy), czarne oliwki. Kategoria III: średnia wartość energetyczna, mniej niż 1,6-3,9 kcal / g. Pokarmy z tej grupy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2175 Data: 2020-06-23 16:40:36
  • [...] nie jest pewne, iż otyłość jest wywołana przez węglowodany, które powodują wyrzut insuliny. Potężny wyrzut tego hormonu wywołują białka serwatkowe i produkty mleczne (np. jogurty). Jogurt (niesłodzony, bez dodatków) ma dość niski indeks glikemiczny, jednak powoduje nieproporcjonalnie dużą odpowiedź insulinową. Podobny problem dotyczy mleka. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2138 Data: 2019-07-16 21:57:37
  • Na czym polega dieta wolumetryczna - objętościowa?

    Artykuł
    Zawody - wyniki i relacje

    W dzisiejszym świecie, w którym coraz więcej osób zmaga się z nadwagą i otyłością poszukuje się skutecznych metod utraty wagi, a dieta wolumetryczna staje się coraz bardziej popularnym podejściem. Opiera się ona na prostym założeniu - spożywania pokarmów o niskiej gęstości kalorycznej, ale wysokiej objętości, co może skutecznie zaspokoić apetyt, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 253 Data: 2024-02-06 09:14:08
  • Ukryty cukier - gdzie producenci żywności upychają cukier?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Być może omijasz z daleka wszelkie ciasteczka i czekoladki i myślisz, że dzięki temu w Twojej diecie nie ma cukru. Oczywiście jest to dobry krok w stronę redukcji jego konsumpcji, ale prawdopodobnie nie zdajesz sobie sprawy, że znajduje się on w wielu różnych, często nieoczywistych produktach spożywczych. W rzeczywistości możesz zjadać dużo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 901 Data: 2023-01-16 10:00:00