Dziewczyny mam pytanie odnosnie chlebka ;-) Kolejny wyszedł mi dobry, ale znowu papier nie chciał się odkleić od niego... No i wyszedl taki... kwaśny, bardziej niz poprzednio..:-? Co zrobic zeby papier ładnie odchodził? Moze za duzo wody daję? jest wilgotny od spodu.. ostatnio wytrzymał 5-6 dni, bo pojawiła się pleśń..
Dziewczyny, przetrzymałam kombuchę trochę za długo i płyn zrobił się kwaskowaty. Można to pić, czy do zlewu? Jeśli naprawdę, naprawdę kwaśny, to zrobiłaś... Ocet ;-) I tak go mozesz uzywać :-))
Dziewczyny, chciałam się zapytać, jak wy robicie buraczki? chodzi mi konkretnie co dodajecie i jakie proporcje, bo pierwszy raz jak zrobiłam, to nie wyszło takie dobre jak chciałam... :( albo czegoś za dużo, albo czegoś za mało...
Dziewczyny, a macie może jakiś sprawdzony przepis jak zrobić twaróg z tego co się nastawia na grzybku tybetańskim kefirkowym? Ile nastawić czego na ile i co potem?
dzięki dziewczyny. przyjmuję te wartości co na wstępie. na zagranicznych portalach te same wartości znalazłam. nie spodziewałam się, że indyk będzie takie tłusty :-)
Hej dziewczyny, przejrzałam wyrywkowo cały wątek i chyba nie było nic o wędlinach, a to mnie właśnie nurtuje. Robiłam ostatnio schab wg przepisu z netu tzn. gotowany kilka minut w rękawie do pieczenia. Sposób fajny,mogę go podrzucić jeśli ktoś chce - mięsko ma super konsystencję, nie jest suche, ale za to kompletnie niesłone. Co mi przychodzi do [...]
Wiem, że dziewczyny radza, aby w ogóle odzwyczajać się od słodkiego smaku. I da się to zrobić i nie będzie ciągnąć. ale moje osobiste zdanie jest takie, że jeżeli nie reagujesz na słodkie jak alkoholik - w sensie potrafisz nad tym zapanować - to raz na jakiś czas po prostu coś sobie zjedz w niewielkiej ilości nawet bez udziwniania. Sama Obli tak [...]
w kilku dziennikach widziałam już pomysł na śniadanie w formie koktajlu - jajka, odżywka, owsiane, olej kokosowy, orzechy i czasami jakiś owoc. w jakiej formie dodajecie dziewczyny płatki owsiane? suche w całości, czy wcześniej mielicie na proch? do tej pory owsiane zalewałam wodą na noc i w po takiej obróbce najlepiej się trawiły
Dziewczyny - pomocy!! Chciałabym kupić sos sjowy, ale nie wiem na co zwracać uwagę patrząc na skład - jaki będzie dobry? A może jakieś inne wytyczne, czym sie kierować?
Dzięki dziewczyny :-) chanula nierafinowany z pierwszego tłoczenia na zimno będzie miał zapach kokosa; rafinowany będzie neutralny w zapachu i smaku. Coś jak masło - do chleba czy jajecznicy, mięs różnistych idealny. Ten kokosowo pachnący będzie fajny do krewetek, da im taki azjatycki posmak ;-) Zresztą mi on pasuje do wszystkiego, ale ja lubię [...]
Dzięki dziewczyny :-) chanula nierafinowany z pierwszego tłoczenia na zimno będzie miał zapach kokosa; rafinowany będzie neutralny w zapachu i smaku. Coś jak masło - do chleba czy jajecznicy, mięs różnistych idealny. oki :-)czyli można i na gorąco? bardzo lubie smak kokosa, więc ten smak byłby dla mnie świetny
Chanula :) ja pieke sobie chleb, tylko ciekawa jestem procedur pieczenia w maszynie. Hej, jestem nowa. Chleb na zakwasie pieke z 4-5 lat, ale nigdy w maszynie ;-) IMHO, wazne jest dla ciasta chlebowego zeby trafilo do goracego piekarnika, bo wtedy dostaje kopa w gore :-) Moje chleby pieke w piekarniku w temp 230C - 10-15 min, a pozniej skrecam [...]