Cześć dziewczyny, szperałam po forum,ale znaleźć nie mogę. Jaki olej kokosowy polecacie i skąd zamawiacie? W sklepach jest albo jakiś szit,albo drogi jak złoto, a w necie obfitość rodzajów a nie chcę się "nadziać". :)
Tez robie chleb z przepisu Ovejki. Poki co najdluzej przechowywalam zakwas 7 dni i wszystko z nim jest w porzadku. Tak jak napisala Ci porandojin dokarm lepiej 3 razy, nie zapomnij o odlozeniu 50 g na nowy chlebek :) Dziewczyny mam pytanie dotyczace sledzi - mozna kupic marynowane (w occie) i solone (czy tez malosolne). Ktore sa zdrowsze, ktore [...]
Dziewczyny mam pytanie dotyczace sledzi - mozna kupic marynowane (w occie) i solone (czy tez malosolne). Ktore sa zdrowsze, ktore wybieracie? świeże - dostępne są w Lidlu, wystarczy zalac gorącą zalewą octową z przyprawami, potrzymac ze 2 dni i są super, a nie mają tego syfu w składzie
Dziewczyny mam pytanie dotyczace sledzi - mozna kupic marynowane (w occie) i solone (czy tez malosolne). Ktore sa zdrowsze, ktore wybieracie? świeże - dostępne są w Lidlu, wystarczy zalac gorącą zalewą octową z przyprawami, potrzymac ze 2 dni i są super, a nie mają tego syfu w składzie Możesz dać proporcje tej zalewy? Tak właśnie się nad nimi [...]
Dziewczyny mam pytanie z cyklu kto pyta nie błądzi :) Wczoraj w sklepie zastanawiałam się nad kaszą gryczaną :) Obok siebie stały kasza gryczana prażona i gryczana biała. Jaka jest między nimi różnica? któraś jest zdrowsza? bardziej polecana?
Cześć dziewczyny, mam pytanie odnośnie domowego chleba: w środku wyszedł strasznie wilgotny, kleisty i moim zdaniem trochę niedopieczony - czy da się go jakoś uratować, np. włożyć jeszcze raz na chwilę na wyższą temperaturę? Pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło, zawsze był super...
Daktyle (jeśli chodzi o te suszone) są zwykle konserwowane różnym syfem. Ja jeszcze nie znalazłam takich, żeby nie miały w składzie konserwantów. Ale robiłam kiedyś ciasto, którego głównym składnikiem były daktyle i nie trzeba było dodawać cukru w ogóle - i tak było bardzo słodkie. A to był "normalny" przepis - w sensie, że nie lejdisowy, czy cuś. [...]
Hej dziewczyny, ja osobiście majonezu nie robię,ale moja znajoma ma super sposób: szklanka oleju, jajko, łyżka soku z cytryny, łyżeczka musztary, sól i pieprz do smaku i to wszystko ma w słoiku, a potem to blenduje ZMROŻONĄ końcówką od blendera. Końcówka się mrozi ok 15 min w zamrażarce, potem się ją wkłada do słoika na samo dno,włączasz blender i [...]
Dziewczyny dostałam od teściów wspaniały wędzony schabik, szyneczkę i kiełbaskę. Wszystko własnoręcznie robione przez teścia. Niestety nie mam pojęcia jak to liczyć. W necie znalazłam takie coś i zastanawiam się czy moge te wartości przyjąć: - schab wędzony: 136 kcal 25B/4T (nie za mało tych tluszczy? zwykły schab ma więcej, ale faktycznie wyglada [...]
Dziewczyny a jak obliczacie wartości odżywcze i kalorie z mleka kokosowego? To kupne jest gęste i tłuste wiec nie bede się się sugerowała jego składem. Robię mleko ze 100 g wiórków i 800 ml wody ale nie bardzo mogę wliczyć potem te wiórki bo je potem odsączam i odkładam. Ten sam problem mam z mlekiem migdałowym. Jak to wszystko zrobić aby w misce [...]
większości szkoda ładować się pustymi kaloriami a jak się trafi lampka wina czy coś to zazwyczaj dziewczyny piszą w dt. to z obserwacji a co kto robi w domu to już nie wiadomo %-) poczytaj trochę na temat wpływu alkoholu na efekty treningowe, dietę itp. :-))
A dziewczyny to ja się zapytam jak liczyć np. schab, któy sama piekę i zjadam zamiast wędliny? Wiem ile waży przed pieczeniem, ale jak się to ma do późniejszego zjedzenia? Nie jem go sama. Czy w takim wypadku ważyć plasterek po upieczeniu, ten który kładę już na kanapkę? A mąka? Jeśli dodałam do wywaru mąki, żeby go zagęścić i z całego garnka tego [...]