Kiedyś myślano, iż białko serwatkowe jest produktem przeznaczonym tylko dla kulturystów i aspirujących „pakerów”. Tymczasem okazało się, że znajduje zastosowanie w profilaktyce cukrzycy typu 2, przy redukcji tkanki tłuszczowej, jako forma wspomagania systemu odpornościowego (szczególnie jesienią i zimą), przy wyniszczeniu spowodowanym chorobą (w [...]
Celem badania Sharp MH. i wsp. było określenie efektów spożywania po treningu: izolatu białka wołowego, hydrolizowanego białka kurczaka, koncentratu białka serwatkowego (WPC), Czterdzieści jeden kobiet i mężczyzn podzielono losowo na 4 grupy: WPC (m = 5, f = 5; wiek = 19 ± 2, wzrost = 171 ± 10, masa = 74,60 ± 14,19), [...]
[...] rezygnuje z jedzenia mięsa, inni idą o krok dalej, zupełnie eliminując z diety wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym nawet miód, mleko, jogurty, sery oraz białko serwatkowe (WPC, WPH, WPI). Zdarzyło mi się nieraz słyszeć epitety pod adresem osób, które wybierają produkty roślinne. Nie rozumiem występowania zjawiska nienawiści [...]
[...] 9% po 168 h od zakończenia treningu siła spadła, bolesność mięśni wzrosła, odnotowano wzrost kinazy kreatynowej niezależnie od suplementacji Zobacz również: Ranking odżywek białkowych TOP10 Podsumowanie Suplementacja białkiem serwatkowym może przyspieszyć migrację komórek satelitarnych do mięśni, po ekscentrycznych ćwiczeniach o wysokiej [...]
[...] testosteronu, stężenie SHBG (globuliny, która wiąże testosteron, sprawiając, iż jest nieaktywny), wolny testosteron. Jedyna kwestia, o której trzeba pamiętać, to, że białko sojowe zawiera mniej aminokwasów (np. BCAA, rozgałęzionych), dlatego dawkowanie powinno być większe niż klasycznego, serwatkowego (WPC, WPH, WPI). Czy różnica między [...]
[...] sam problem dotyczy wołowiny i innych rodzajów mięsa, które muszą najpierw przejść skomplikowane przemiany w układzie pokarmowym. Z tego względu białka serwatkowe (odżywki białkowe) mają przewagę nad klasyczną żywnością. Aminokwasy pojawiają się we krwi kilkukrotnie szybciej i w większej ilości, co ma niebagatelne znaczenie np. w okresie [...]
[...] stosowanych odżywek w sporcie. Obecnie zadomowiły się nawet w zwykłych sklepach, coraz częściej proteiny wzbogacają różnorodne produkty spożywcze (budynie, jogurty białkowe, batony itd.) Wiele osób żywi wobec odżywek nieuzasadnioną niechęć, jednal ich skład jest prosty i z pewnością mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie. W jakich [...]
Spotkaliście się czasem z opiniami, że białko ma działać, a nie smakować? Zazwyczaj tego typu kwestia bardziej powinna dotyczyć suplementów bardziej wyspecjalizowanych niż komponent białkowy diety, który dość często zdarza się nam spożywać. Tym bardziej że obecnie białko w diecie sportowca, jest elementem stałym. Firma SFD na rynku suplementacji [...]
Termogeneza wywołana przyjmowanym pokarmem odnosi się do przyspieszenia metabolizmu spowodowanego żywnością. Jest to koszt jej „rozłożenia”, syntezy enzymów, perystaltyki, pobierania / przyswajania składników odżywczych, metabolizmu wtórnego (synteza mocznika) i typowo odpowiada za 10% wydatku energetycznego u ludzi. Wnioski Białko serwatkowe ma [...]
[...] które dostarczają najwięcej białka, są też z reguły najdroższe. Najwyraźniej widać to po skali niedożywienia w słabo rozwiniętych krajach Afryki czy Azji. Na co wpływa białko? Białko wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Jest to najważniejszy budulec zarówno w warstwie zewnętrznej człowieka, tj. w skórze, włosach czy zębach, ale [...]
[...] o niewiadomym pochodzeniu. Dzikie jaja to nic innego jak świeże białka kurzych jaj. Jedna butelka płynnego produktu to aż 32 białka kurzych jaj, czyli ok. 10 porcji. Płynne białko jaj - Podsumowanie Dzikie Jaja to duże ułatwienie dla osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez omleta czy jajecznicy lub dla tych, które ograniczają spożycie [...]
[...] oksydacyjny związany z treningiem biegowym (po podawaniu aminokwasów stwierdzono ekspresję genów związanych z syntezą związków antyoksydacyjnych). W jednym z badań podawano białko serwatkowe bezpośrednio przed lub po treningu. Siedemdziesiąt starszych kobiet uczestniczyło w tym badaniu i zostały losowo przydzielone do jednej z trzech grup: [...]
Nie jest niczym odkrywczym, że białka nie brakuje w tradycyjnej żywności, ale kiedy się spieszysz i musisz zjeść coś na szybko, to odżywka białkowa jest świetnym rozwiązaniem. Wystarczy porcja białka w proszku zmiksowana z owocami lub płatkami, żeby uzyskać wartościowy posiłek. Choć na rynku dominuje białko serwatkowe i sojowe, to producenci [...]
[...] była o 50% wyższa po dostarczeniu białka serwatkowego w porównaniu do hydrolizatu kazeiny synteza białek mięśniowych była mocno związana ze stężeniem leucyny we krwi (białko serwatkowe w 20 g dostarczało ~47% więcej leucyny, w porównaniu do obu produktów z kazeiną) Wnioski Białko serwatkowe stymuluje po posiłkową syntezę białek mięśniowych [...]
[...] Możesz pomyśleć więc, że jeśli zjesz jeszcze więcej białka w każdym z posiłków, zyskasz więcej mięśni. Tak się jednak nie stanie! Podsumowanie Proponujemy spożywać białko w mniejszych ilościach, natomiast częściej w ciągu dnia. Strategia ta pozwoli na zachowanie większej masy i siły mięśniowej. Idealna ilość białka na posiłek wynosi [...]
Jeśli Twoim celem jest utrata masy ciała, nic nie działa lepiej niż dieta dostarczająca dużych ilości białka. Przynajmniej tak zawsze myśleliśmy. Inni przekonują, iż najskuteczniejsza jest dieta wysokotłuszczowa, o umiarkowanej ilości białka, jednak szereg dowodów wskazuje na to, że można stosować klasyczną dietę z wysoką zawartością protein i [...]
Czytając wiele poradników dotyczących utrzymania szczupłej sylwetki doszukamy się informacji, które wskazują, żeby popijać między posiłkami odżywki białkowe, co ma za zadanie utrzymać środowisko anaboliczne na wysokim poziomie, jak i dostarczać wielu aminokwasów działających ochronnie dla muskulatury. Jednak obecnie okazuje się, że lepszą opcją [...]
Odżywki białkowe stanowią skoncentrowane źródło białka. Służą do wzbogacania diety osób trenujących w ten makroskładnik. Na rynku, dostępnych jest wiele rodzajów odżywek białkowych. Najliczniejszą grupę stanowią produkty oparte na białkach mleka. Wymienić tutaj możemy białka serwatkowe, czyli WPC (koncentrat białka serwatkowego), WPI (izolat [...]
[...] do organizmu, a których nie. Łatwo dostępne są m.in. tradycyjne produkty fermentowane (np. kefir), mleka o zmienionym składzie (np. bezlaktozowe), a także smakowe odżywki białkowe (np. kazeinowe), które w historii badań nad żywnością i żywieniem wydają się być „najmłodsze”, stąd też warto się przyjrzeć ich właściwościom. Najlepsze białka w [...]
Wcześniejsze badania kliniczne wykazały, że stosowanie białka sojowego obniża stężenie transportera LDL i jednocześnie zwiększa stężenie transportera HDL, w porównaniu ze stosowaniem białka mleka. Wątroba wytwarza cholesterol w formie wolnej, który we krwi transportowany jest w postaci lipoprotein. Z tego 75% występuje jako LDL, a tylko 25% w [...]