[...] mieszkaniu osiąga dużo mniejsze rozmiary. Z racji tego, że należy ona do grupy kaktusów jadalnych, a dokładniej do sukulentów, jest przystosowana do gromadzenia dużej ilości wody, co za tym idzie również składników odżywczych. W przemyśle, kuchni i medycynie wykorzystuje się jej kwiaty, owoce, pestki, jak i miąższ. Popularność tej niezwykłej [...]
[...] która twierdziła, iż bez problemu zjada rano 8 jajek. Odpowiedziałem, że to bardzo ciekawe, ale ja mam problem ze zjedzeniem 3 jajek, obok wielu innych produktów np. wody z mieszanką Fitking Granola, porcji awokado, pomidora, ogórka, papryki, sera itd. Po prostu rano po godzinie 6:00 nie mam aż takiego apetytu. Zrozumiałbym, gdyby to [...]
Ogórki to popularne podłużne, chude i zielone "warzywa" ogrodowe. Technicznie rzecz biorąc, są to owoce z tej samej rodziny co arbuzy i dynie, ale większość ludzi uważa je za warzywa. Wynika to przede wszystkim z tego, że nie są słodkie i pasują bardziej do wytrawnych dań. Jak można wykorzystać ogórki w kuchni? Ogórki surowe, tak jak już zostało [...]
Odpowiedź na tytułowe pytanie nie jest prosta. W kulturystyce apetyt rośnie w miarę jedzenia. Przykładowo zaczynasz treningi, mając 70 kg masy przy 185 cm wzrostu. Ustalasz sobie cel, jakim jest zdobycie 80 kg. Później kolejną poprzeczką staje się 85 kg, a chwilę później okazuje się, że masz już na liczniku 100 kg. Tylko do pewnych ściśle [...]
[...] nie tylko wpływamy na nasze zdrowie i samopoczucie, ale również przyczyniamy się do spalania tkanki tłuszczowej i rozwoju mięśni. Dziennie należy wypijać około 2,5 litra wody, jednakże bardzo wiele osób nie stosuje się do tego limitu. Błędem jest zarówno niewypijanie wystarczającej ilości płynów, co powoduje m.in. zatrzymanie wody w [...]
Rola wielu witamin jest przeceniana, efektem może być ich znaczne przedawkowywanie. Najbardziej znany przykład to witamina C, zdarzają się osoby, które stosują kilkadziesiąt gramów związku dziennie, wierząc, iż leczy np. nieuleczalne choroby. O ile w zwykle stosowanych dawkach witamina C ma wpływ na regenerację, stawy, syntezę kolagenu, to już jej [...]
Podczas redukcji wagi dobór odpowiedniej diety oraz konsekwentnie wykonywany trening to kluczowe elementy. Kluczowe, ale nie jedyne. Poza dietą i treningami jest jeszcze wiele czynników, które mogą wpływać na to, czy chudniesz, czy nie. Jest to m.in. jakość snu, poziom stresu i wiele innych.
Dość często w dziale suplementacji pojawiają się tematy odnośnie suplementacji sprintera. Osoby szukające pomocy otrzymują odpowiedzi, które sugerują, aby wykorzystywać podstawowe elementy suplementacji kulturysty, jakim są kreatyna czy beta-alanina. Odpowiedzi te oczywiście nie są błędne, jednak warto opisać, co mają na celu ww. produkty i jakie [...]
Świat kobiecego fitnessu jest totalnie zagracony mitami. Kolejny artykuł to kolejne rewelacje, kolejni entuzjaści i przeciwnicy danej teorii. Szansa na to, że pojawi się publikacja, obalająca wszystko jest nikła. Poniżej przedstawione są najczęściej przekazywane mity, które znacząco utrudniają kobietom rozwój. Kobietom, ponieważ bardzo często [...]
Sporo osób z powodu nieumiejętnie zbilansowanej diety lub też problemów zdrowotnych cierpi na dokuczliwe zaparcia, które uniemożliwiają komfortowe wypróżnianie się. Jeśli spotkał cię ten problem, warto w pierwszej kolejności zrewidować dietę i wprowadzić do niej produkty spożywcze, dzięki którym być może ułatwisz sobie codzienne wypróżnianie. [...]
[...] ilości tłuszczu wewnątrz mięśni po spożywaniu 1 litra roztworu glukozy-fruktozy (106 g węglowodanów w porcji) przez 6 miesięcy, w stosunku do osób spożywających 1 litr wody (grupa kontrolna), Johnson i Green zastosowali 67-godzinną głodówkę lub dietę wysokotłuszczową, niskowęglowodanową, a po upływie 67 h mierzono ilość tłuszczu wewnątrz [...]
Niepodważalna zaleta treningu o charakterze interwałowym to jego czas trwania. Nawet najbardziej zapracowana osoba może do swojego napiętego harmonogramu dnia dopasować treningi trwające około 20 min. Trening interwałowy o wysokiej intensywności to forma treningu, która nie tylko zajmuje mało czasu, ale również spala tłuszcz i zwiększa zarówno [...]
[...] działać również z makaronem, ponieważ zawiera te same polisacharydy. Wystarczy dodać łyżeczkę oleju kokosowego lub, co chyba bardziej odpowiednie, oliwę z oliwek do wrzącej wody przed dodaniem makaronu. Dodatek oliwy do gotującej się wody sprawi również, że makaron nie będzie się sklejał. Podsumowując: makaron może znaleźć się w diecie nawet tej [...]
Z wiekiem zmieniają się potrzeby Twojego organizmu - zaczynasz tracić masę kostną i mięśniową, spada tempo metabolizmu, utrzymanie prawidłowej masy ciała staje się trudniejsze, a ryzyko rozwoju chorób przewlekłych rośnie. Co prawda starzenie się organizmu jest nieuniknione i jak dotąd nie wynaleziono na to antidotum, jest jednak wiele rzeczy, [...]
Podobną obserwację poczyniło wiele osób kończących dietę masową i rozpoczynających proces redukcji tkanki tłuszczowej. A założenie jest przecież inne… Zależy nam na wyeksponowaniu zbudowanych w ostatnim czasie mięśni, poprzez zmniejszenie warstwy tłuszczu, która ją pokrywa. Treningi A skoro przy treningach jesteśmy - dosłownie krótki akapit. [...]
[...] Wie, dwie rzeczy, po pierwsze, że „jest” i po drugie, że „jest zła”. Gdy zaczyna się pytanie o szczegóły, temat się kończy. Na nic tłumaczenie, że człowiek składa się z wody, która jest chemią, hormony, kwas solny, podstawowe rodzaje węglowodanów, tłuszczów i białek, skóra, włosy, ścięgna, więzadła, mięśnie czy nawet łzy i pot to wszystko [...]
[...] reprodukcyjne organizmów wodnych. Badanie Ryby (gambuzje kropkowane) poddano działaniu 17β-trenbolonu (średnie zmierzone stężenie 3,0 ng/L, czyli ilość znikoma) lub wody słodkiej (tj. grupa kontrolna) przez 21 dni w jednej z dwóch temperatur (20°C i 30°C), po czym badano ucieczkę na widok drapieżnika, śmiałość i zachowanie eksploracyjne [...]
Okres redukcyjny to nie tylko walka z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Często w okresie tym dochodzi do niekontrolowanego ataku głodu, który potrafi skończyć się tym, że lądujesz w lodówce i wcinasz wszystko, co znajduje się pod Twoją ręką do momentu, aż nie spostrzeżesz, co się dzieje. Wszystko powiązane jest, z tym że kaloryczność posiłków jest [...]
Czego potrzebujemy: 100 g proszku, z którego zrobisz ciasto 140 ml wody łyżkę sosu pomidorowego w proszku odrobinę wody dodatki według uznania - ser żółty, mozzarella, pomidory, oliwki - co tylko lubimy... Jak wykonać: Ciasto i sos zrobić według przepisu na opakowaniu. Na wierzchu rozłożyć dodatki. Jeśli chcemy użyć rukoli lub roszponki [...]
Laboratoria przyrody Królestwo roślin to dosłownie laboratorium przyrody. Tylko przy użyciu światła słonecznego, pierwiastków mineralnych i wody, rośliny produkują wszystkie, zasadnicze związki chemiczne, spotykane naturalnie w przyrodzie. Ze zwierzętami jest zupełnie inaczej… Zwierzęta zjadają rośliny, adoptując pochodzące z nich związki [...]