[...] (ROS). Wiele badań wskazuje, iż najpopularniejszy w Polsce ciężki narkotyk, tj. alkohol, powoduje zwiększenie produkcji ROS i syntezę białek prozapalnych w lewej komorze serca. W ten sposób etanol potrafi uszkodzić mięsień sercowy. Ponadto alkohol potrafi uszkodzić wątrobę. W jaki sposób? Etanol sprzyja pojawieniu się ROS. Reaktywne formy [...]
[...] od Twojego doświadczenia i stopnia zaawanasowania. Dzięki nim zwiększy się Twoja wiedza m.in. na temat tego, czym jest białko, suplement białkowy który wybrać, jak działa serwatka białkowa, czy warto sięgać po suplementy białkowe, jak zadbać o wysoki poziom protein w diecie, skąd je czerpać i wiele, wiele więcej. Jeżeli interesuje Cię białko, [...]
[...] https://www.livekindly.co/filmmaker-james-cameron-vegan-pea-protein-investment-ingredion/ David Rogerson „Vegan diets: practical advice for athletes and exercisers” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5598028/ H. Ciborowska A. Rudnicka „Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego człowieka.” Henryk Gertig, Juliusz Przysławski [...]
Obserwując wypowiedzi w Internecie twierdzę, iż większość nie posiada elementarnej wiedzy na temat nie tylko dietetyki, ale też funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jest to tym bardziej smutne, iż powinny być to informacje wyniesione ze szkoły. Nie wymagam znajomości biochemii czy zaawansowanej farmakologii. „Wszyscy moi bliscy zmarli, więc [...]
[...] cukrów dodanych, np. ciastka, chipsy, słodzone soki owocowe Białe pieczywo i produkty z białej mąki, takie jak biała bułka czy biały makaron Słodkie przekąski i desery, takie jak lody, ciasteczka, ciasta słodzone tradycyjnym cukrem lub syropem fruktozo-glukozowym Napoje alkoholowe, które mogą prowadzić do niestabilności poziomu glukozy [...]
W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]
Dieta redukcyjna nigdy nie jest prostym procesem. Gdyby tak było, nie byłoby ogromnego społecznego problemu z postępującą otyłością. Oczywiście nie u każdego problem z utrzymaniem wymogów diety redukcyjnej jest identyczny. Między każdym odchudzającym się różnić się mogą nie tylko główne przyczyny, występowania problemów z utrzymaniem diety [...]
[...] Skład: maślanka (z mleka), śmietanka (z mleka), sól, enzym laktaza, kultury bakterii kwasu mlekowego. Zawartość laktozy poniżej 0,03 g/100 g. Wartość odżywcza 100 g tego serka dostarczy 190 kcal, w tym: 7,8 g białka 16 g tłuszczu (w tym 10 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 3,3 g węglowodanów (w tym 3,3 g cukrów) 0,8 g sól Plusy: w smaku serek [...]
Zdrowa dieta kierowców zawodowych jest sporym wyzwaniem ze względu na specyfikę ich życia w trasie. Utrzymywanie zdrowej równowagi stanowi kluczowy element ich codzienności, choć zmagają się z ograniczoną dostępnością świeżych produktów, brakiem czasu na gotowanie i skromną przestrzenią do przygotowywania posiłków, nie wspominając o ograniczeniach [...]
[...] grubych tysięcy kilokalorii w ciągu tygodnia. Każdy sok, słodzona kawa czy herbata, pączek, drożdżówka, bułka, ciastko, batonik, banan, jogurt, napój mleczny, słodzony deser, grejpfrut czy kiść winogron mają znaczenie. Drugi z najczęściej powielanych mitów brzmi: „naturalne to znaczy zdrowe”, „owoce nie szkodzą”. To, iż weźmiesz naturalne [...]
[...] czy chandra. Prawda jest taka, że na nasz nastrój wpływa nie tylko pogoda, ale cały szereg różnych czynników. Chemia mózgu i hormony także mają wpływ. Weźmy na przykład serotoninę - malutki związek chemiczny odpowiedzialny w dużej mierze za nasz nastrój. Podsumowanie Serotonina jest neuroprzekaźnikiem znajdującym się w kilku częściach [...]
[...] zachwyci Twoich wegańskich gości na spotkaniu przy grillu. Składniki: mieszanka Vege Burger do samodzielnego przygotowania 100 ml wody papryka cebula pomidor sałata wegański ser sos czosnkowy/chilli/ketchup Sposób przygotowania: Zawartość torebki wsyp do miski, zalej 100 ml gorącej wody, dokładnie wymieszaj i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie [...]
Jeszcze całkiem niedawno często mówiło się, że nasz dzień dzieli się na 3 równe części: 8 h pracy, 8 h odpoczynku, 8 h snu. Jednak w obecnych czasach, dla większości z nas, te proporcje zostały zdecydowanie zachwiane. Więcej czasu poświęcamy na pracę, mniej czasu mamy na odpoczynek i dla rodziny. Znacznemu skróceniu uległ również czas przeznaczony [...]
[...] ale nie może syntetyzować - musi go zdobyć poprzez jedzenie. Organizm potrzebuje minimum 15 mg tryptofanu na kilogram masy ciała dziennie. Twoje ciało używa go do produkcji serotoniny, neuroprzekaźnika, który pomaga regulować nastrój. Osoby, które nie mają jego niedoborów, są mniej lękliwe, drażliwe i rzadziej cierpią na depresję. Podsumowanie [...]
[...] szkliwo zębów i sprawiać, że uśmiech nie będzie śnieżnobiały. Ser Podobnie, jak jogurt, jest bogaty w wapń i fosfor. Największą dawkę wapnia zapewnisz sobie wybierając sery twarde, takie jak cheddar i parmezan. Jeśli jednak deskę serów popijać będziesz lampką czerwonego wina, efekt nie będzie powalający. Jabłka Pomyśl o jabłkach, jako o [...]
Witam Was Od niedawna mam ułożoną dietę przez trenera na siłowni, niestety wychodzi mnie ona drogo, gdyż nie lubię białego sera i zastąpił mi to mięsem. Chcę się jednak przełamać, lecz nie wiem z czym go zjeść, aby zniwelować możliwie jak najbardziej jego smak. Z czym Wy go jecie i co mi polecacie. Z góry dzięki za odpowiedzi
Tak myslalem do niedawna, bo w 100g ma niby 20g bialka. Kolega jednak ostatnio powiedzial mi, ze twarog ma bardzo slaby profil aminokwasowy i nie jest dobrym zrodlem bialka. Jak to jest?
CZESC mam pytanie czy jedzenie codzinnie twarogu 200g jest dobrym rozwiazaniem w budowaniu miesni.Z tego co wiem to ser bialy ma duzo bialka.Oczywiscie jem jeszce ryz makaron dosc czesto oraz jajka.CHODZI MI O TO CZY WARTO JESC SER BIALY??I CZY NIE JEST ON GROZNY W OSADZANIU TKANKI TLUSZCZOWEJ???CHODZI MI O ZBUDOWANIE MIESNI.POMOCY