Dużo mówi się o pokarmach, które szkodzą naszym zębom. Do produktów, które silnie przebarwiają szkliwo zębów zaliczyć możemy kawę, herbatę, czerwone wino. Dużo rzadziej mówi się o pokarmach wykazujących przeciwne działanie. Czy takie produkty istnieją? Jeśli tak, to co jeść i pić, by zęby były bardziej białe?

Okazuje się, że odpowiednie pokarmy i napoje pomagają pozbyć się plam i przebarwień. Sprawiają, że zęby wyglądają na jaśniejsze. Co więcej, niektóre z nich mogą również wzmocnić zęby od środka i sprawić, że staną się zdrowsze na zewnątrz.

Niżej znajdziesz listę 8 produktów, które pomogą Ci naturalnie wybielić zęby.

Jogurt naturalny

Jogurt zawiera pewną ilość wapnia, który jest niezbędny do utrzymania zdrowych i białych zębów. Produkty bogate w wapń pomagają wzmocnić szkliwo i poprawiają ich wygląd. Nabiał jest także dobrym źródłem fosforu, minerału, który wzmacnia działanie wapnia.

Pamiętaj jednak, by wybierać jogurty naturalne i unikać smakowych produktów pełnych cukru. Z biegiem czasu te dodane cukry zawarte w słodkich jogurtach mogą uszkadzać szkliwo zębów i sprawiać, że uśmiech nie będzie śnieżnobiały.

Ser

Podobnie, jak jogurt, jest bogaty w wapń i fosfor. Największą dawkę wapnia zapewnisz sobie wybierając sery twarde, takie jak cheddar i parmezan. Jeśli jednak deskę serów popijać będziesz lampką czerwonego wina, efekt nie będzie powalający.

Jabłka

Pomyśl o jabłkach, jako o najlepszej designerskiej szczoteczce do zębów. Chrupiąca konsystencja jabłek działa, jak delikatna szczotka ścierająca zabrudzoną płytkę, która może sprawić, że twoje zęby staną się szare. Spożywanie jabłek wymaga żucia, które sprzyja produkcji śliny. Ta z kolei pomaga utrzymać płytkę nazębną w zdrowiu. 

Marchew

marchew zęby

Podobnie, jak jabłka, marchew posiada twardą, chrupiącą konsystencję, która może pomóc w oczyszczeniu zębów. Ważne, by wybierać surowe marchewki. Gotowane marchewki są zbyt miękkie, aby zapewnić efekt oczyszczania szkliwa.

Mleko

Mleko jest kolejnym źródłem wapnia i fosforu. Należy pamiętać, że zawartość minerałów rośnie wraz ze wzrostem zawartości tłuszczu, dzięki czemu można uzyskać większość składników odżywczych z pełnotłustego mleka. Różnica w zawartości wapnia pomiędzy mlekiem 0,5% a mlekiem 3,2% nie jest jednak ogromna.

Seler

Gryzienie ostrych, włóknistych łodyg pomaga pozbyć się zanieczyszczeń znajdujących się na płytce nazębnej. Chrupanie łodyg selera zwiększa również produkcję śliny.  Jak widzisz warto wybierać świeże, chrupiące warzywa. Chrup jak najwięcej warzyw i ciesz się zdrowymi, białymi zębami.

Truskawki

Nie tylko nie zabarwią zębów na czerwono, ale również  mogą sprawić, że zęby staną się jaśniejsze i bielsze. Truskawki zawierają  bowiem enzym zwany kwasem jabłkowym, który działa jak naturalny środek czyszczący. Z powodzeniem możemy używać go w celu usunięcia przebarwień znajdujących się na powierzchni zębów. 

Dla jeszcze większego efektu wybielającego, spróbuj zastosować zmiksowane truskawki, jako pastę do zębów. Nałóż mus truskawkowy (bez cukru) na zęby i zostaw go na 5 minut, a następnie wypłucz zęby i wyszczotkuj jak zwykle. Jedno z badań wykazało, że ta naturalna i prosta metoda może pomóc w usunięciu zanieczyszczeń z płytki nazębnej i nadać jej bielszy i zdrowszy wygląd.

Ksylitol

Ksylitol to nie tyle jedzenie, co substancja słodząca. Warto zastąpić biały cukier ksylitolem. Udowodniono bowiem, że ma on pozytywny wpływ na zdrowie zębów. Ksylitol to substancja słodząca polecana przez stomatologów.

Wybieraj gumy do żucia słodzone właśnie ksylitolem. Guma do żucia pomaga produkować więcej śliny. Spróbuj smaku cynamonu lub mięty pieprzowej. Wyniki badań sugerują, że te smaki zwiększają produkcję śliny bardziej, niż smaki owocowe.

Podsumowując

Istnieją produkty, które pomagają w naturalny sposób zachować zdrowsze i bielsze zęby. Przede wszystkim wybieraj świeże chrupiące warzywa i owoce, takie jak jabłka, marchew i seler. Chrupanie zwiększa produkcję śliny i pomaga usuwać zanieczyszczenia z powierzchni zębów. Pamiętaj również o spożywaniu produktów bogatych w wapń, takich jak twarde sery żółte, mleko i jogurty naturalne. Jedz truskawki i inne owoce bogate w kwas jabłkowy. Pomaga on zachować naturalną biel zębów. Cukier zamień na ksylitol. Wybieraj też gumy słodzone ksylitolem, najlepiej miętowe lub cynamonowe. Uważaj na nadmiar kawy, herbaty i czerwonego wina. Stosuj się do powyższych wskazówek i ciesz się pięknym, śnieżnobiałym uśmiechem.