Fatalne statystyki Nadmierna masa ciała to problem, który dotyka nie tylko osoby dorosłe, ale również coraz częściej dzieci i młodzież w wieku szkolnym. Zbyt wysoka ilość spożywanych kalorii, zły dobór jakościowy pokarmów oraz za niska aktywność fizyczna sprawiły, że nawet co piąty uczeń w Polsce ma problem z nadwagą lub otyłością (dane z [...]
[...] Natural Bodybuilding over 60. Kulturystyką interesuje się od 40 lat z krótkimi przerwami. Zdecydował się na przejście na dietę wegańską ze względu na problemy z sercem i wysokim cholesterolem. Dusan mówi, że już 2 tygodnie później czuł się o wiele lepiej. Nie ma bólów głowy, nie choruje i nie zażywa żadnych leków na serce. „Z dnia na dzień [...]
[...] się, iż osoby przydzielone do grupy „zdrowego jedzenia”, jak i te z grupy kontrolnej, zaserwowały sobie aż 120 g cukru! Jednorazowo wybierali oni porcje 500 ml soku (a nie powinni wybierać go w ogóle, bo soki owocowe nie są elementem zdrowej diety). W grupie „zdrowej” cukier pochodził głównie z owoców i soków owocowych [...]
Być może omijasz z daleka wszelkie ciasteczka i czekoladki i myślisz, że dzięki temu w Twojej diecie nie ma cukru. Oczywiście jest to dobry krok w stronę redukcji jego konsumpcji, ale prawdopodobnie nie zdajesz sobie sprawy, że znajduje się on w wielu różnych, często nieoczywistych produktach spożywczych. W rzeczywistości możesz zjadać dużo [...]
[...] (owoce te mają niski indeks glikemiczny), dzięki owocom Acai można skutecznie leczyć refluks, a także inne choroby żołądkowe, w tym wrzody żołądka oraz dwunastnicy, sok z jagód Acai reguluje ciśnienie krwi, regularne ich spożywanie obniża poziom cholesterolu frakcji LDL, a podwyższa poziom HDL, zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego, [...]
Składniki: 100g oliwy z oliwek 50g octu z czerwonego wina główka czosnku pęczek natki pietruszki pół łyżeczki soli pół niedużej czerwonej cebuli wyciśnięty sok z ćwiartki cytryny łyżeczka pieprzu i oregano Sposób przygotowania: Pietruszkę kilkukrotnie, dokładnie posiekać. Czerwoną cebulę posiekać najdrobniej jak to możliwe. Zblendować lub [...]
Nieustannie przypominamy, by wybierać przede wszystkim produkty o niskim stopniu przetworzenia. Dlaczego jest to tak istotne? Produkty nieprzetworzone dostarczają całego pakietu witamin, minerałów, przeciwutleniaczy błonnika, wody. Co jednak jeszcze bardziej istotne - nie znajdziemy w nich szkodliwych dodatków. W dzisiejszym artykule poznasz [...]
Co kryje się za obco brzmiącą nazwą "flawonoidy"? Flawonoidy to inaczej przeciwutleniacze. Są to substancje o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Czy wiesz, gdzie znajduje się najwięcej flawonoidów i jakie mają one znaczenie dla naszego zdrowia? Obróbka termiczna a straty flawonoidów Jak wspomniałam wcześniej, na skutek obróbki termicznej część [...]
[...] na świeżo, marynowany - jako dodatek do potraw kuchni azjatyckiej, jak również w postaci sproszkowanej. Nadaje się on do deserów oraz napojów, takich jak herbata, kawa czy soki. Warzywa liściaste Warzywa liściaste są skarbnicą antyoksydantów takich jak witaminy A, C oraz E, oraz licznych innych substancji, które chronią nasz organizm przed [...]
[...] to bardzo smaczna przekąska i do tego dostępna przez cały rok. Czy wiesz, że Polska jest liderem w Europie, jeśli chodzi o ilość zbieranych co roku owoców? Zajmuje także wysokie czwarte miejsce na świecie, tuż zaraz za Chinami, Stanami Zjednoczonymi i Turcją. Czy jabłka można suszyć w piekarniku? Jak najbardziej. Nadaje się do tego każdy [...]
Spożywanie wyciskanych świeżo soków jest bardzo popularne. Modne są także różne soki oczyszczające, które pije się cały tydzień w celu detoksu organizmu. Owoce, warzywa, witaminy... wszystko się zgadza i daje nam poczucie, że skoro to takie zdrowe, pożywne, to na pewno jest też świetne na odchudzanie. W końcu zwykle diety opierają się na sloganach [...]
Czy jest coś bardziej kuszącego niż zapach grillowanego jedzenia podczas długo wyczekiwanych ciepłych dni wiosny? Sezon na grilla kojarzy się zwykle ze zbliżającym się latem, powrotem do bardziej bogatego życia towarzyskiego i coraz bliższą perspektywą urlopu. Jednak czy wiemy wszystko na jego temat? Jak najlepiej rozpalić ogień? Jaki węgiel [...]
[...] w antocyjany, które chronią pęcherz przed różnymi infekcjami. Porzeczka bogata jest również w żelazo. Kobiety, które mają za mało żelaza, powinny zjadać te owoce lub wypijać sok ze świeżo wyciśniętych porzeczek, zwłaszcza po miesiączce. Właśnie wtedy kobiety posiadają jego najmniejszą ilość, którą tracą wraz z krwią. Czarna porzeczka jako jedyny [...]
Jogurty cieszą się ogromną popularnością, o czym świadczy chociażby ilość i szeroki wybór jogurtów, jakie znajdują się w sklepach. Nic dziwnego! Jogurt ma kremową konsystencję, dzięki czemu może stanowić alternatywę lub dodatek do deserów, świetnie komponuje się z płatkami, może stanowić również bazę do wszelkiego rodzaju sosów. Ile tak naprawdę [...]
Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]
Witamina D kojarzy nam się głównie ze słońcem jako jej naturalnym źródłem. Większość z nas ma jej niedobory, stąd też na rynku mamy bardzo dużo suplementów, które pozwalają uzupełnić jej braki. Witamina D ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, a jej niedobory niosą za sobą ryzyko problemów zdrowotnych, od osteoporozy aż po choroby autoimmunologiczne. [...]
Jednym z najbardziej widocznych problemów XXI wieku jest żywność o wysokim stopniu przetworzenia. Wiele osób pisze oburzone komentarze i zadaje pytania, jak to możliwe, iż np. napoje energetyczne, produkty bogate w sól, cukier (lub syrop glukozowo-fruktozowy) czy tłuszcze trans są nadal w sprzedaży? Gdzie instytucje, które na to zezwalają? Cóż, [...]
Jak często dodajesz fasolę lub inne rośliny strączkowe do swojego menu? I dlaczego tak rzadko? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z różnorodności, jakie dają nam do wyboru strączki. Rośliny strączkowe są bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie są stosunkowo niskokaloryczne. Co zrobić, by strączki były łatwiejsze do strawienia? Pomimo [...]
Kulturysta Men's Open Hunter Labrada po zdobyciu siódmego miejsca na Mr. Olympia 2022 cały czas zastanawia się jaką drogę obrać i jakich zmian dokonać, by stać się mistrzem. Wiemy, że w tym roku weźmie udział w dwóch pokazach. Będą to zawody Tampa Pro i Texas Pro. Liczy oczywiście na zwycięstwo i otrzymanie kwalifikacji do Mr. Olympia. Aktualnie [...]
[...] i zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby. Podsumowanie Zdrowy tryb życia łączący odżywczą dietę i regularną aktywność fizyczną to ważny element wpływający na wzmocnienie układu odpornościowego. Poza tym warto wesprzeć się odpowiednią suplementacją w postaci cynku, witaminy D, kwasów EPA i DHA, probiotyków, laktoferyny i soku z czarnego bzu.