Pomarańcza to tak wszechobecny owoc, że łatwo jest zapomnieć o jej egzotycznym pochodzeniu. Pochodzi z regionu obejmującego południowe Chiny, północno-wschodnie Indie i Birmę, a najwcześniejsza wzmianka o słodkiej pomarańczy pojawiła się w chińskiej literaturze w 314 roku n.e. Co można zrobić z pomarańczy? Pomarańcze najlepiej smakują na surowo, [...]
[...] prowadząc do powolnej degeneracji organizmu. Inna ciekawą właściwością morwy białej jest wsparcie w leczeniu problemów układu pokarmowego. Wykorzystuje się w tym celu sok z owoców rośliny, który należy popijać w ciągu dnia. Co więcej, ze względu na bogactwo antyutleniaczy, w medycynie chińskiej uznawana jest za środek przeciwdziałający [...]
Przyczyn pojawiających się zmarszczek może być naprawdę wiele. Zaczynając od spania w makijażu, przez poruszanie się po zanieczyszczonym mieście, kończąc na wcieraniu kosmetyków, nie tymi palcami co trzeba. Nie trzeba więc być geniuszem, aby zrozumieć, że dieta też ma ogromny wpływ na nasz młody wygląd. Ponadto, badania sposobu odżywiania osób [...]
Wiele jest ziół oraz substancji znanych już od tysięcy lat w tradycyjnej medycynie chińskiej i tybetańskiej. Niestety spora część z nich nie sprawdza się w pokładanych w nich nadziejach prozdrowotnych. Czy jednym z nich jest znany w wielu rejonach świata shilajit? Przeanalizujmy jego podstawowe właściwości i przeprowadzone w tym kierunku badania [...]
[...] i placebo tuż przed rozpoczęciem i w trakcie wysiłku Trzy godziny przed każdym biegiem uczestnicy spożywali albo 10 ml na kg masy ciała płynnego placebo (rozcieńczony sok pomarańczowy bez cukru; mniej niż 1 kcal na 700 ml) lub posiłek wysokowęglowodanowy (2,5 g węglowodanów na kg masy ciała). Posiłek przedtreningowy składał się z białego [...]
Kiedy myślisz o budowie mięśni, pierwszą rzeczą, która przychodzi Ci na myśl, jest białko? Nie zrozum nas źle. Faktem jest, że musisz spożywać określoną ilość białka (i kalorii), aby zbudować umięśnioną i szczupłą sylwetkę. Jednak początkujący kulturyści często zapominają o znaczeniu innych czynników, takich jak: mikroelementy, sen i sprawność [...]
[...] wydolność i wytrzymałość mięśni. Natomiast betaina, czyli barwnik znajdujący się w burakach, ma działanie antyoksydacyjne oraz wspomagające trawienie. Często sportowcy piją sok z czerwonych buraków przedtreningowo, jako naturalny wspomagacz dla pracy mięśni, dający podczas wysiłku swoisty efekt pompy mięśniowej. Algi morskie Jest to "warzywo", [...]
[...] biodostępność niż żelazo w mięsie. Produkty, które powinny się znaleźć w diecie roślinnej to fasola, soja, szpinak, rodzynki, orzechy nerkowca, płatki owsiane, kapusta i sok pomidorowy. W kwestii niedoborów zdania są podzielone. Z jednej strony mówi się, że osoby na diecie bezmięsnej są bardziej narażone na niedobory a z drugiej, że [...]
[...] czynnik wewnętrzny jest konieczny do wchłaniania witaminy B12 w końcowym odcinku jelita krętego. Niedobór IF wywołuje niedokrwistość złośliwą. Drugim powodem może być brak soku żołądkowego, np. po operacjach raka żołądka lub innych interwencjach chirurgicznych dotyczących żołądka. Trzecią przyczyną są zespoły złego wchłaniania w jelicie krętym. [...]
[...] śliwek zmniejsza postęp miażdżycy. Są one również źródłem potasu, który pomaga w kontroli ciśnienia krwi. Suszone śliwki mają mnóstwo składników odżywczych Suszone śliwki i sok z suszonych śliwek są doskonałym źródłem witaminy A — witaminy, która pomaga zachować zdrowy wzrok. Jej niedobór może powodować ślepotę nocną i suchość oczu. Dolegliwość [...]
[...] produktach. My jesteśmy świadomi, ale przyznajemy szczerze, że wyniki tego niezwykłego eksperymentu zrobiły na nas wrażenie. Mamy nadzieję, że na Was też i zanim sięgnięcie po gazowany napój lub sok, to się zastanowicie. https://youtu.be/ImaLQgPLyq4 Źródło: http://www.fitnessandpower.com/fitness-stories/videos/10-cokes-a-day-for-a-month
[...] żołądkowe. Niekiedy jednak bąbelki pomagają przy nudnościach. Woda mineralna — jest ona z reguły bezpieczna, ale nie powinna być spożywana codziennie (szczególnie wysokozmineralizowana). Może być bogata w sole, a zbyt duża ich ilość spowoduje obrzęki. Woda smakowa — jeśli nie lubisz pić wody, to może przekona Cię wariant smakowy. Lepiej [...]
Oczyszczanie sokami i było swego czasu bardzo modne i zdawało się cudowną receptą na odtrucie organizmu z zanieczyszczeń i niby również toksyn. Dla niektórych był to także dobry wstęp do rozpoczęcia diety odchudzającej, a dla innych szybki sposób na zrzucenie kilku kilogramów przed planowaną imprezą. Najczęściej chyba jest ono kojarzone właśnie z [...]
[...] owocowym smaku. Funkcjonalny model zażywania sprawia, że można je zabrać praktycznie w każde miejsce, niepotrzebne są szejkery do przygotowania napoju, czy też woda lub sok do popicia tabletek i kapsułek. ALLDEYN COLLAROSE to seria, która została stworzona z myślą o osobach, które jak najdłużej chcą zachować swoje naturalne piękno. Źródła: [...]
Już sama nazwa brzmi dość egzotycznie niczym tajemny eliksir z odległych krain. Nie są to zupełnie sprzeczne skojarzenia, ponieważ już 2000 lat temu kombucha znana była na dalekim wschodzie jako "eliksir zdrowia" o ogromnych korzyściach zdrowotnych dla kluczowych narządów - serca, mózgu i jelit. Wytwarzana jest ze słodkiej herbaty, napełnianej [...]
[...] w sprayu przygotowujemy jajecznice z 2 jajek, spożywamy z pieczywem pełnoziarnistym (2 × 35 g) oraz warzywami: pomidor (120 g), ogórek (100 g) Drugie śniadanie Banan 120 g, sok wielowarzywny bez dodanego cukru (500 ml) Obiad Ryż z warzywami i mięsem z indyka Na patelni z oliwą z oliwek (10 g) podsmażamy mięso (100 g) oraz przygotowujemy gotową [...]
[...] związane z niedoborami. Sok z wątroby, czyli szamani w akcji W papirusie Ebera opisano zjawisko nocnej ślepoty w starożytnym Egipcie. Leczono to schorzenie, wyciskając „soki” z grillowanej jagnięcej wątroby do oczu chorych pacjentów. W 1971 George Wolff spekulował, że te miejscowo stosowane „krople”, bogate w retinol, prawdopodobnie [...]
[...] uzyskać odpowiednią jej ilość. Tak czy inaczej, dietę warto wzbogacać o łososia, żółtka jaj, wołowinę i produkty z dodatkiem witaminy D (np. niektóre płatki śniadaniowe, sok pomarańczowy, nabiał). Witamina B12 Jak już wspomniałam, wraz z wiekiem nasz organizm produkuje mniej kwasu żołądkowego potrzebnego do wchłaniania witaminy B12. Bardziej [...]
[...] witaminy znane też są z wyjątkowo silnych właściwości antyoksydacyjnych, które wspomagają hamowanie procesów starzenia się i uszkadzania komórek. PROMULTI+ wyróżnia się wysoką dawką witaminy C (300 mg na porcję) i D (7,5 µg) oraz metylowanymi formami kwasu foliowego i witaminy B12. Składniki mineralne w ochronie zdrowia Dobrze skomponowane [...]