Jabłczan cytruliny jest jednym z popularniejszych suplementów diety. Cytrulina jest aminokwasem, z którego powstaje l-arginina. W badaniach naukowych wykazano, iż l-cytrulina jest skuteczniejsza dla zwiększania stężenia l-argininy w porównaniu do podawania samej l-argininy. Podsumowanie Wyniki te sugerują, że krótkoterminowa suplementacja [...]
Według Światowej Organizacji Zdrowia niedobór cynku dotyka około jednej trzeciej światowej populacji i jest odpowiedzialny za około 16 procent infekcji dolnych dróg oddechowych, 18 procent malarii i 10 procent chorób, przy których występuje biegunka. Podsumowanie Cynk jest ważnym składnikiem odżywczym dla naszego zdrowia. Zarówno jego niedobory, [...]
W XXI wieku do łask wracają niektóre metody lecznicze typowe dla wieków średnich. Trochę to smutne, trochę przerażające. Nie, to nie znaczy, że „alternatywne terapie zdrowotne” zalecają lub aplikują lekarze, zwykle ludzie sami wyszukują podobne rozwiązania w Internecie. Renesans przeżywa morsowanie, które przynosi znikome korzyści i prawie same [...]
Witamina A odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu. Wspiera pracę układu odpornościowego, zdrowie oczu, skóry, układu rozrodczego itp. Ważne jest, by zadbać o dietę, żeby nie doprowadzić do niedoborów. Podsumowanie Jak widzisz, niedobory witaminy A mają dość poważne konsekwencje, jednak jej nadmiar też nie jest zdrowy. Istotne jest, aby [...]
Większość z nas ma w sobie wewnętrzny głos, który częściej się odzywa z krytyką niż z czymś budującym. Później się okazuje, że brakuje nam sił czy motywacji do działania, bo z góry zakładamy porażkę. Oczekujemy akceptacji od innych osób, a przecież to my sami dla siebie powinniśmy być mili. Jeśli jednak trochę nad tym popracujemy i sami dla siebie [...]
Przejście na weganizm może być dla niektórych dużym wyzwaniem. Zmiana diety to na początku często wiele prób i błędów, sprawdzania, co się przyjmie, a co nie, planowania i organizacji. Od Ciebie zależy, czy zdecydujesz się zmienić wszystko z dnia na dzień, czy zrobisz to stopniowo. Jest kilka rzeczy, które warto wiedzieć i które mogą ułatwić [...]
Słodziki to substancje zastępujące cukier. Mogą być produkowane chemicznie (sztuczne słodziki) lub ekstrahowane z roślin (naturalne słodziki). W ciągu ostatnich dwóch dekad wzrosła ich popularność jako substytutów cukru u osób w celu zwiększania utraty wagi lub utrzymania kontroli glikemii. Przeczytaj koniecznie: Słodziki: które są naturalne, a [...]
Jak długo zajmuje młodej mamie powrót do formy po ciąży? Według jednego z badań ok. 75% mam nawet tych, które były bardzo wysportowane przed zajściem w ciążę, powrót do pełnej sprawności sprzed ciąży może zająć nawet trzy lata. Badania przeprowadzone przez Martin Army Community Hospital w Georgii wykazały, że z 460 badanych kobiet, z których [...]
Wypadanie włosów to naturalny proces, ale niekiedy większa ilość wypadających włosów może niepokoić. Kiedy mówimy o typowej ilości straconych włosów, a kiedy powinniśmy się martwić? Spróbujemy to wyjaśnić. Ile jest włosów na ludzkiej głowie? Większość ludzi ma na głowie ponad 100 000 mieszków włosowych. Włosy rosną cyklicznie. Wyróżniamy fazę [...]
Najpoważniejsze zagrożenia zdrowotne XXI wieku tworzą … ludzie. Niezdrowe produkty żywnościowe są przez kogoś nabywane i zjadane, nieaktywność fizyczna, picie alkoholu, słodzone napoje i palenie tytoniu są elementem dobrowolnie wybieranego stylu życia. Sięganie po niszczące zdrowie leki (np. dziesiątkujące Amerykanów opioidy), kontakt z [...]
Na pewno spotkaliście się z nadal modnym „oczyszczaniem organizmu” czy „dietą detoksykacyjną” lub ofertą „oczyszczającej diety sokowej”. Niestety rzadko praktyki te oferują trwałe efekty i mogą sprawić, że nabawisz się sporych niedoborów żywieniowych. Oczywiście znajdą się osoby, które po kilkudniowej monotonnej przygodzie z piciem soków zaczną [...]
Sos sojowy to popularna płynna przyprawa i jeden z najważniejszych składników stosowanych w kuchni azjatyckiej. Dzięki niemu potrawy mają wyjątkowy, orientalny smak. Co kryje się w tym przypominającym Maggi płynie, że jest tak lubiany? Jak powstaje sos sojowy i czy można go spożywać bez obawy o zdrowie? Czy sos sojowy jest zdrowy? Dostarczanie [...]
Witamina C jest silnym antyoksydantem, może również wspomagać sportowców narażonych na poważny stres indukowany wysiłkiem i wyzwaniami współczesnego życia. Okazuje się, że witamina C wpływa nie tylko na układ odpornościowy, ale może mieć wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Regularna podaż witaminy C ma też wpływ na zmniejszenie ryzyka choroby [...]
To jedna z witamin, którą bardzo ciężko dostarczyć z pożywienia. Występuje w tłuszczu ryb morskich takich jak węgorz, łosoś czy makrela. Spożywamy małe ilości ryb, gdyż nie przywykliśmy do ich obecności w naszych jadłospisie lub obawiamy się zanieczyszczonego mięsa rybiego. Witaminę D znajdziemy również w jajka czy maśle, ale aby dostarczyć ją do [...]
Szwedzi, jak i Norwegowie znani są ze specyficznych form treningu interwałowego, które mają na celu wspomagać wydolność krążeniową naszego ciała, a także sprawiać, że będziemy szybsi i bardziej sprawni. Jedną z odmian tego typu aktywności jest trening Fartlek’a lub, jak nazywają go inni "speed test" (trening prędkości). Przykład treningu: 10 min [...]
Mięśnie brzucha robimy w kuchni - to stwierdzenie odnosi się do działania, które polega na odpowiednio przyjętej strategii żywieniowej i która ma na celu odsłonięcie mięśni brzucha spod warstwy tłuszczu. Jest w tym całkowita racja. Odpowiednia dieta będzie tym czynnikiem, który pozwoli nam zredukować poziom otłuszczenia i ukazać to, co znajduje [...]
Praktycznie każdy z nas chociaż raz w życiu postanowił się pozbyć kilku nadprogramowych kilogramów. Wiedząc jednak, że proces ten wymaga wielu wyrzeczeń, nieustannie poszukujemy cudownych diet, niezwykle skutecznych treningów, a także wszelkich innych sposobów, które w przedziwny sposób załatwią sprawę za nas. Dziś o krioterapii... Po serii [...]
Kwas alfa-liponowy, w skrócie ALA, to bardzo silny przeciwutleniacz, który zdobywa coraz większą popularność wśród sportowców. Bierze udział w wielu procesach fizjologicznych, między innymi związanymi z wytwarzaniem energii w organizmie oraz przyspieszaniu metabolizmu. Podsumowanie Kwas alfa-liponowy to świetny antyoksydant, który wspiera nas we [...]
Choć orzechy są dość kaloryczne, to jeśli zaczniemy jeść ich więcej każdego dnia, raczej nie przytyjemy. W dłuższej perspektywie może się okazać, że będziemy szczuplejsi. Wzrost konsumpcji orzechów będzie szczególnie skuteczny, jeśli będzie się to odbywało kosztem żywności typu fast food oraz słodyczy. Po jakie orzechy warto sięgnąć? Orzechy [...]
Naukowcy badali związek między ilością nabiału w diecie a opornością na insulinę u 272 kobiet w średnim wieku, bez cukrzycy. Uczestniczki prowadziły 7-dniowe dzienniki żywieniowe, uwzględniające np. spożycie mleka. Podsumowanie Wysokie spożycie mleka może z czasem prowadzić do zmniejszenia wrażliwości na insulinę. Oczywiście, potrzebne są dalsze [...]