[...] od 10 do 30% dla alkoholu. Dane na podstawie opracowania holenderskiego naukowca, Klaasa R. Westerterpa oraz pracy Acheson KJ i wsp. Oszacowano, iż jeśli osoba stosuje dietę dostarczającą 8368 kJ dziennie (2000 kcal) i przy tym 30% energii dostarczają proteiny, termiczny efekt pożywienia będzie wyższy o 58 kJ dziennie, w porównaniu do [...]
[...] Dlatego ludzie dokonują ciągle złych wyborów żywieniowych, kierują się uprzedzeniami, mitami i propagandą. Swój udział w pogłębianiu zamieszania mają książki, ale nie dietetyków, lekarzy czy profesorów. Zamiast tego na półkach widnieją publikacje „guru”, „znachorów”, „naturoterapeutów” i „uzdrowicieli”. Teoria zupełnie nie odzwierciedla [...]
[...] W wątrobie powstają ciała ketonowe, w tym aceton. Gdy tempo wykorzystywania kwasów tłuszczowych uwalnianych z tkanki tłuszczowej jest przyspieszone, np. w trakcie stosowania diety niskowęglowodanowej, wątroba wytwarza z acetylo-CoA ciała ketonowe: acetooctan (ang. acetoacetate), betahydroksymaślan (p-HM) lub D(-)-3-hydroksymaślan (ang. [...]
Z treningiem, dietetyką i farmakologią jest związanych więcej mitów i kłamstw, niż prawdziwych informacji. Kogo winić? Z pewnością do dystrybucji dezinformacji przyczynia się Internet, jednak największą winę ponoszą odbiorcy, którzy wybierają kiepskie źródła informacji. Sportowców podzielono na dwie grupy: 15% białka – 1 g protein / kg m.c., [...]
W ostatnich latach niezwykle modne stały się diety ketogeniczne i lowcarb. Te pierwsze polegają na wprowadzeniu organizmu w stan ketozy, dzięki ograniczeniu dowozu węglowodanów do 30-50 g dziennie. Wtedy wątroba wytwarza ciała ketonowe i zaczynają one odgrywać rolę jako źródło energii. Podsumowanie Wydaje się, że diety ketogeniczne mają [...]
Diety obfitujące w białko ciągle wzbudzają niemałe kontrowersje, prawdopodobnie jeszcze większe niż diety bogatotłuszczowe. Nadal wielu osób cierpi na „fobię proteinową”, a w Internecie powielane są mity o „groźnym dla nerek i wątroby białku”. Tymczasem w dobrze kontrolowanych warunkach nie udało się wykazać niekorzystnego potencjału dużej podaży [...]
[...] konieczność dowozu 83.33 mg/minutę, jeśli chodzi o podtrzymanie pracy mózgu (celowo spłycam temat i nie wchodzę tu w szczegóły dotyczące zasilana ustroju w czasie stosowania diet ketogenicznych!) Jaką rolę pełni glikogen mięśniowy? Glikogen mięśniowy jest niczym innym, jak lokalnymi zapasami glukozy w mięśniach szkieletowych. Glikogen [...]
Z kulturystycznymi dietami związane jest wiele kłamstw, przeinaczeń, fałszywych tez oraz kompletnych nonsensów. Bardzo słabym źródłem informacji bywa Internet. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć, zacząłbym od książek uznanych autorów np. H. Gertig, J. Przysławski „Bromatologia – zarys nauki o żywności i żywieniu”, H. Ciborowska, A. Rudnicka, [...]
[...] YouTube – nie wymaga żadnych inwestycji. Dlatego właśnie w Internecie większość ludzi powiela mity o szczepionkach, witaminie C, witaminie B17, nowotworach, treningu czy dietach. Przyjrzyjmy się mitom i twierdzeniom zawartym w przedmiotowym filmie. „Wiedza” w nim zawarta z jednej strony sprawia, że chce mi się śmiać, a z drugiej strony – [...]
Kłamstwa i mity dietetyczne, w które nadal wierzymy Internet jest pełen dezinformacji, co nie powinno dziwić, gdyż nagle każdy zawodnik chce mieć swoją filozofię treningu, kubeczki z logo, strony WWW, indywidualne programy. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby jeszcze taka osoba miała 15, 20 czy 30 lat stażu i duże doświadczenie. Piwo jest dobrym [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
[...] wysiłku siłowego. Dla większości z nas kluczowym zatem będzie konieczność zapewnienia ich spożycia we właściwych ilościach. Nie jest to trudne zadanie w przekroju całej diety. Jednak, zwłaszcza w okolicy treningu, dostarczenie węglowodanów może stanowić pewien problem. Nie pójdziesz przecież ćwiczyć 20 min po zjedzeniu torebki ryżu z [...]
[...] osoby odchudzającej się, najbardziej tuczy – bo przyswaja się bez strat i ma największą gęstość energetyczną, to jednak liczby nie kłamią. Zresztą, podobne założenie dotyczy diet VLCKD (bardzo nisko węglowodanowej diety ketogenicznej), CKD (cyklicznej diety ketogenicznej) oraz diet niskowęglowodanowych i wysokobiałkowych, wysokotłuszczowych. [...]
[...] Intermittent fasting, a stan zapalny Wiele badań (np. „Intermittent Fasting in Cardiovascular Disorders—An Overview”) wskazuje, iż dieta wykorzystująca określone okno żywieniowe i bazująca na przedłużonym poście (np. 6 h okno żywieniowe + 18 h post) sprzyja redukcji stanu zapalnego. Korzyści ze [...]
[...] powodują nadmierną eksploatację trzustki (np. słodzone napoje, ciastka i wyroby cukiernicze). Według różnych badań przeprowadzonych na szczurach zdrowych i z cukrzycą, dieta dostarczająca produktów o wysokim indeksie glikemicznym (IG) sprzyja hiperinsulinemii (nadmiernie podwyższonemu stężeniu insuliny), zwiększeniu otyłości, niższym [...]
Napoje typu cola kiedyś były uznawane za dobro luksusowe. Wiem, iż obecnie to brzmi śmiesznie, ale kiedyś dostępność produktów „z zachodu” była u nas znikoma. Tak samo kiedyś posiadanie telefonu komórkowego było wyznacznikiem statusu, a teraz z „komórkami” widzi się kilkulatków. Sprzedaż napojów gazowanych i słodzonych pokazuje, iż ludzie [...]
Czym jest dieta? Jest to system odżywiania, który ma nam zapewnić energię i wszystkie potrzebne składniki odżywcze potrzebne do funkcjonowania, podejmowania codziennych wyzwań i zapewniających nam zdrowie. Z reguły dieta kojarzy nam się z odchudzaniem, ale pamiętajmy, że nie tylko o to tu chodzi. Podsumowanie Dieta DASH może być łatwym i [...]
Wielu ludzi narzeka, iż każdy trener radzi coś innego, a książki o dietach przynoszą tylko mętlik, gdyż są pełne sprzecznych informacji. Nie zgadzam się z tym poglądem. W większości uniwersalnych kwestii, większość trenerów i uznanych zawodników ma zaskakująco zbieżne poglądy. Tak samo jest z dietami, o ile sięgniesz po renomowanych autorów, a nie [...]
Flora bakteryjna jelit ma bez wątpienia ogromne znaczenie dla naszego organizmu. Ma to przełożenie na to, jak ważna jest dieta w profilaktyce i leczeniu różnych stanów chorobowych. Jedną z chorób, która ma swój początek w naszych jelitach, jest otyłość. Chociaż to jasne, że otyłość wiąże się często z nadmiernym spożyciem pokarmów, może mieć [...]
Jajka kurze są zazwyczaj podstawą diety każdego zawodnika kulturystyki. Stanowią ważny element w codziennym żywieniu nie tylko sportowców. Od dawna trwa spór, czy jedzenie dużej ilości jajek jest zdrowe i czy podwyższa poziom cholesterolu. W niedawnym filmie opublikowanym na TikTok, influencer Fernando Torraca, lepiej znany jako ‘The King of [...]