[...] Dlatego ludzie dokonują ciągle złych wyborów żywieniowych, kierują się uprzedzeniami, mitami i propagandą. Swój udział w pogłębianiu zamieszania mają książki, ale nie dietetyków, lekarzy czy profesorów. Zamiast tego na półkach widnieją publikacje „guru”, „znachorów”, „naturoterapeutów” i „uzdrowicieli”. Teoria zupełnie nie odzwierciedla [...]
[...] od 10 do 30% dla alkoholu. Dane na podstawie opracowania holenderskiego naukowca, Klaasa R. Westerterpa oraz pracy Acheson KJ i wsp. Oszacowano, iż jeśli osoba stosuje dietę dostarczającą 8368 kJ dziennie (2000 kcal) i przy tym 30% energii dostarczają proteiny, termiczny efekt pożywienia będzie wyższy o 58 kJ dziennie, w porównaniu do [...]
[...] nią braku efektów w budowaniu masy mięśniowej czy redukcji tkanki tłuszczowej. Nader często powodem porażki nie są wcale „kiepskie predyspozycje”, a niewłaściwa dieta (np. dostarczająca za mało energii – w wypadku budowania masy - lub dostarczająca za dużo energii – w przypadku redukcji tkanki tłuszczowej). Organizm [...]
Obserwując wypowiedzi w Internecie twierdzę, iż większość nie posiada elementarnej wiedzy na temat nie tylko dietetyki, ale też funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jest to tym bardziej smutne, iż powinny być to informacje wyniesione ze szkoły. Nie wymagam znajomości biochemii czy zaawansowanej farmakologii. „Wszyscy moi bliscy zmarli, więc [...]
Naukowcy sprawdzali, czy u otyłych kobiet z podwyższonymi wynikami HOMA-IR – insulinoopornością, większe efekty przyniesie program ćwiczeń i dieta bogatsza w węglowodany czy ćwiczenia i dieta polegająca na ograniczeniu podaży węglowodanów, a przy wyższej podaży protein. Wniosek: dieta o ograniczonej zawartości węglowodanów, a większej podaży [...]
[...] zdania. Niektórzy uważają, iż mleko krowie jest źródłem wszystkich współczesnych chorób. Co zapamiętać? Mleko i produkty mleczne nie są do końca korzystnym składnikiem diety. To nie znaczy, że trzeba wpaść w panikę i kompletnie wyeliminować z menu np. jogurty naturalne. Po prostu należy ograniczyć podaż mleka, serów białych, żółtych, [...]
[...] korzystny jest trening siłowy, ale celem nie powinna być „masa”, tylko „redukcja”. Podsumowanie Największym błędem początkujących jest „skakanie” po planach treningowych i dietach. Słyszałem wypowiedzi osób mających kilka lat stażu treningowego, które twierdziły, że „wypróbowały już wszystkie popularne plany treningowe”. Takie podejście [...]
[...] To właśnie codzienne obcowanie z tymi sportami sprawiły, że dogłębnie poznała zasady odżywiania. Założyła własną firmę Flexible Dietetics. McKenzie jest konsultantem dietetyki i certyfikowanym osobistym trenerem w Ocean Drive Elite Physiques. Jest również dietetykiem w Vero Beach Strength and Conditioning. Swoją wiedzę pogłębiała podczas [...]
[...] podawanie rhGH (np. podskórne czy domięśniowe). Kim KR i wsp., endokrynolodzy z Yonsei University College of Medicine w Seulu sprawdzali, jak podawanie rhGH i zmiany dietetyczne wpłyną na lipolizę i anabolizm w ustroju człowieka. 24 otyłe osoby (22 kobiety i 2 mężczyzn; 22-46 lat) otrzymały dietę 25 kcal / kg idealnej masy ciała (IBW), z [...]
[...] ciała. Owoce De Oliveira MC i wsp. zbadali, jak dodatek ~ 200 kcal w diecie będzie miał wpływ na wagę ciała. 49 kobiet w wieku od 30 do 50 lat i BMI > 25 kg/m2 dodało do diety: 3 jabłka (0,63 kcal/g produktu) 3 gruszki (0,64 kcal/g produktu) 3 ciasteczka owsiane (3,7 kcal/g produktu) Obserwacje kontynuowano przez 10 tygodni. Zawartość [...]
[...] odżywki węglowodanowo-białkowe (gainer, bulk) lub same węglowodany (vitargo, carbo, maltodekstryny, glukoza, fruktoza, cukier, miód itd.). Musisz mieć choć zarysy diety. Prawie wszyscy zawodnicy osiągający dobry poziom odtłuszczenia, restrykcyjnie pilnując swoich proporcji węglowodanów, białka oraz tłuszczu, dodatkowo poświęcają też [...]
[...] a wręcz owocuje wyraźną redukcją tkanki tłuszczowej u badanych. W badaniu wzięło udział 30 wytrenowanych siłowo osób. Miały nie zmieniać one dotychczasowego treningu oraz diety (poza interwencją w zakresie podaży białka). grupa „wysokich protein” spożywała aż 4,4 g ± 0,8 g białka /kilogram masy ciała/dzień grupa „niskich protein” spożywała aż [...]
Od lat modne są rozmaite „diety cud”. Część z nich bazuje na tanich chwytach, wykorzystuje niewiedzę, łatwowierność oraz zwyczajne kłamstwa. Inni autorzy podobnych wynalazków wykorzystują mechanizmy psychologiczne, np. niechęć ludzi do pracy, skłonność do szukania skrótów, łatwiejszych rozwiązań. Odbiorcom sugeruje się, że możliwe jest osiąganie [...]
[...] jego stosowanie znacznie ograniczono z powodu niekorzystnego działania na czynność serca. A może winny jest gluten? W ramach zakończenia dodam, iż wiele badań sugeruje, iż dieta pozbawiona glutenu przynosi rezultaty w przypadku osób cierpiących z powodu IBD. Gluten jest kompleksem białek, głównie gliadyn i glutenin magazynowanych w zarodku [...]
[...] dlatego w celu szukania informacji o zdrowiu lepiej sięgnąć po książki pisane przez i dla profesjonalistów. Podobnie przedstawia się kwestia danych dotyczących dietetyki. Na półce mam kilkadziesiąt podobnych publikacji, kolejne dziesiątki w wersji elektronicznej. Niektóre są lepszej, a inne gorszej jakości. Niemniej stanowią one na [...]
[...] (i to o kilkanaście kg w przysiadach ze sztangą), ale u 99,9% ludzi dzieje się odwrotnie, chyba że ktoś pierwszy raz w życiu trzymał w ręku ciężary. Jeśli masz w planie dietetycznym duże porcje kurczaka, białka serwatkowego, indyka, wołowiny czy jajek, korzyści ze stosowania BCAA będą duże np. w momencie wykonywania długotrwałego treningu [...]
[...] syrop glukozowo-fruktozowy itd.). Poszczenie Duże znaczenie ma również okresowy post. To nie znaczy, że masz pościć 3, 5 czy 7 dni bez przerwy, tylko możesz wdrożyć model diety o charakterze przerywanego postu (intermittent fasting) i np. jeść tylko w określonym oknie żywieniowym (np. 18 h postu, 6 h jedzenia posiłków). Niemniej tego rodzaju [...]
Właściwie nie da się opisać wszystkich niuansów, taka praca miałaby kilkadziesiąt stron. Po pierwsze, danego rodzaju dieta nie ma powodować wyniszczenia masy mięśniowej. Bardzo wiele osób stosuje restrykcyjne schematy żywieniowe o kaloryczności nie dopasowanej do wieku, wagi, aktywności, profilu hormonalnego (np. słynne diety 1000-1200 kcal). [...]
[...] staż „pakerzy” wygłaszają bezsensowne porady. Ostatnio pewnemu mężczyźnie mającemu problemy wynikające z retencji płynów i zakrzepicą, ktoś polecił suplement diety może i skuteczny, ale poprawiający całkowicie inne parametry np. glikemię. Nikt nie przejmuje się, że takie porady mogą kogoś nawet zabić. Od razu poleciłem [...]
[...] coleus forskohlii wykazała korzystną zmianę stężenia insuliny i zmniejszenie insulinooporności, w porównaniu do grupy placebo. Wniosek: Ekstrakt c. forskohlii w połączeniu z dietą niskokaloryczną może być przydatny w leczeniu zespołu metabolicznego. Forskolina stłumiła łaknienie (mniejszy wzrost greliny) oraz przyczyniła się do większej poprawy [...]