[...] prowadzą do zwiększonej śmiertelności i obniżonej jakości życia. Znane są przypadki młodych kobiet, u których obsesyjne stosowanie głodówek, odwadniania, restrykcyjnych diet i farmakologii (np. DNP) spowodowało zgon. Co roku w tych okolicznościach odchodzą osoby, które wcale nie powinny jeszcze umierać. Odpowiednie stężenia elektrolitów (np. [...]
[...] który wskazuje na działanie tego typu. Źródło: Jourdan M, Nair KS, Carter RE, Schimke J, Ford GC, Marc J, Aussel C, Cynober L. Citrulline stimulates muscle protein synthesis in the post-absorptive state in healthy people fed a low-protein diet - A pilot study. Clin Nutr. 2015 Jun;34(3):449-56. doi: 10.1016/j.clnu.2014.04.019. Epub 2014 May 4.
[...] udaru mózgu i choroby naczyń obwodowych (o 13%), niższym ryzykiem powikłań z powodu wystąpienia nefropatii, retinopatii i neuropatii (o 28%). Naukowcy sprawdzali też, jak diety o ograniczonej podaży energii zawierające małą i dużą ilość owoców sprawdzą się w odchudzaniu i regulacji parametrów metabolicznych. Okazało się, iż panie, które miały [...]
Temat psychologicznych aspektów jedzenia uznawanego za „zdrowe” można scharakteryzować na dwa sposoby. Pierwszy dotyczy psychologicznych aspektów podejścia do diety i stylu życia oraz takich zmiennych jak m.in. preferencje smakowe czy zaburzenia odżywiania o podłożu neuropsychiatrycznym. Drugi sposób z kolei opisuje wpływ produktów spożywczych [...]
[...] w swoim życiu. Dobrą wiadomością jest to, że zarówno grupa, która była na diecie, jak i grupa, która ćwiczyła, straciły na wadze. Zła wiadomość jest taka, że grupa stosująca dietę redukcyjną straciła też masę kostną, a ćwicząca nie. To na co wskazuje niniejsze badanie, to, że sposób, w jaki chudniesz, ma znaczenie. Dlaczego dieta bez ćwiczeń [...]
[...] mikrobiotą jelitową i metabolizmem gospodarza. Naukowcy ocenili wpływ suplementacji wapniem na skład drobnoustrojów gospodarza i homeostazę metaboliczną. Myszy karmiono dietą wysokotłuszczową, dostarczając różnych stężeń wapnia (4 i 12 g/kg). Suplementacja wyższym stężeniem wapnia znacząco zapobiegła przyrostowi masy ciała i zmniejszyła [...]
[...] ze złośliwymi komentarzami i pytaniami odnośnie ich stylu życia i odżywiania. Coraz częściej mówi się o tym, kim są weganie i co jedzą. Niestety wciąż poziom wiedzy na temat diet roślinnych jest w Polsce na niskim poziomie. Często ludzie jedzący mięso spotykając albo goszcząc weganina, chcą poznać szczegóły dotyczące jego odżywiania. Niekiedy też [...]
Wybór strategii żywieniowej to nie tylko bazowanie na samej ilości kalorii, jaką dostarcza dieta, czy na tym, aby zgadzał się skład poszczególnych makroskładników w bilansie dobowego zapotrzebowania. Osoby, które za pomocą diety faktycznie chcą podnieść możliwości zdrowotne własnego ciała, powinny dodatkowo zadbać o to, aby jadłospis uwzględniał [...]
[...] jak do tej pory (średnio było to 2,3g białka na 1kg masy ciała). Druga grupa miała za zadanie zwiększyć drastycznie ilość białek, jednak pozostawiając pozostałe parametry diety na niezmiennym poziomie (średnio białko w diecie wynosiło 3,4g na 1kg masy ciała). Nie narzucono im, w jakiej formie mają zastosować dodatkowe proteiny. Uczestnicy [...]
[...] popularność. Czy jest to uzasadnione? To raczej temat na osobny artykuł. A w tym chciałbym skupić się na kolejnym problemie, który może napotkać sportowiec przechodzący na dietę wegańską. Wpływ kalorii na układ odpornościowy sportowca Warto również podkreślić niebagatelny wpływ, jaki odgrywa jednocześnie spożycie kalorii na układ odpornościowy [...]
Przyrost tkanki tłuszczowej jest jednym z największych zagrożeń XXI wieku, tylko w USA nadmiarowi tłuszczu w ustroju przypisuje się nawet 340 tys. zgonów rocznie. U ludzi i zwierząt wykazano, iż zwiększenie podaży protein w diecie np. poprzez suplementację koncentratem białka serwatkowego (WPC), WPI (izolatem), WPH (hydrolizatem) jest najprostszym [...]
[...] tłuszczowej, jako forma wspomagania systemu odpornościowego (szczególnie jesienią i zimą), przy wyniszczeniu spowodowanym chorobą (w tym, nowotworową), jako element zdrowej diety i alternatywa dla mięsa (z różnych względów kontrowersyjnego, m.in. o potencjale rakotwórczym). Ostatnio naukowcy sugerują, iż dieta bogata w białko jest zalecana w [...]
[...] unikanie konsumpcji oraz ekspozycji na toksyny i trucizny takie jak np. dym papierosowy, alkohol i zanieczyszczenie powietrza, pomagają spowolnić starzenie się mózgu. A co z dietą? Dieta ma fundamentalne znaczenie dla zdrowia i dobrego samopoczucia, więc można się spodziewać, że będzie również odgrywać rolę w starzeniu się mózgu. Istotne jest [...]
Wszystkie skarby soi Produkty sojowe są zwykle podstawą diet wegańskich i wegetariańskich. Przede wszystkim z tego powodu, że soja jako jeden z niewielu pokarmów roślinnych dostarcza w miarę wartościowego białka, niewiele odbiegającego pod względem wartości biologicznej od białka pochodzenia zwierzęcego. Jednak białko to nie jedyny składnik soi, [...]
Dieta z wysokim udziałem białka pomaga budować mięśnie i jednocześnie redukować tkankę tłuszczową. Niestety od dobrych kilkunastu lat słyszy się, że dieta wysokobiałkowa jest groźna dla nerek i wątroby. Oczywiście nie jest to prawdą, chyba że ktoś stosuje gigantyczne ilości tego składnika. Przyjrzyjmy się jednemu z badań. Eksperyment naukowy Myszy [...]
W Georgia State University przeprowadzono ciekawe badanie, które pokazało, że cząsteczka wytwarzana podczas postu lub ograniczania liczby kalorii, może przeciwdziałać starzeniu się naczyń krwionośnych. Może to jednocześnie zmniejszać częstotliwość występowania i natężenie chorób związanych układem krwionośnym takich jak choroba sercowo-naczyniowa. [...]
W badaniu wzięto pod lupę 10 700 dzieci ze Stanów Zjednoczonych w wieku 2 i 4 lat. Większość piła mleko 2% lub o większej zawartości tłuszczu. W porównaniu do osób pijących 2% lub mleko pełne 2-letnie i 4-letnie dzieci pijące 1% (mleko odtłuszczone) miały o 64% większe szanse na nadwagę lub o 57% większe szanse na otyłość. Istniał trend, który [...]
[...] Podsumowanie Witamina D podawana razem z ekstraktem grzyba Twardnika Japońskiego, oddziałuje przeciwzapalnie i zmniejsza uszkodzenia wątroby w trakcie stosowania diety wysokotłuszczowej, prowadzącej do stłuszczenia wątroby. Referencje: A. Drori, D. Rotnemer-Golinkin, S. Avni, A. Drori, O. Danay, D. Levanon, J. Tam, L. Zolotarev & [...]
Kwasy omega-3 są jednym z elementów, dzięki którym dieta śródziemnomorska znajduje się na pierwszym miejscu w rankingu najzdrowszych diet. We współczesnej diecie podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane [...]
[...] przetwarzania słuchowego i zaburzenie przetwarzania sensorycznego. Po skończeniu szkoły brakowało jej motywacji, wpadła w depresję i przytyła ponad 40 kg. Próbowała różnych diet, ale wszystkie kończyły się tak samo - na efekcie jojo. Taylor zdecydowała się na operację zmniejszenia żołądka. Od czasu zabiegu spożywa do 1000 kalorii dziennie, co [...]