[...] cennym źródłem żelaza jest melasa – uboczny produkt wytwarzania cukru. Jedna łyżka melasy zawiera 3,2 mg żelaza Jak zwiększyć przyswajalność żelaza Należy pamiętać, że duża zawartość żelaza w danym produkcie nie zawsze wiąże się z tym, że jest ono dobrym źródłem tego pierwiastka. Bowiem przyswajalność żelaza jest uzależniona od wielu czynników, [...]
Żyjemy w świecie, w którym rządzi pieniądz. Dlatego interpretując różne badania, należy pamiętać, iż często za promowaniem ich wyników stoi określona grupa wpływu zasobna w kapitał. Nie chodzi o tworzenie teorii spiskowych, tylko o fakty. Gdzie występują różnego rodzaju kwasy tłuszczowe? Jednonienasycone (MUFA): oliwa z oliwek (najwięcej kwasu [...]
Można powiedzieć, iż tak jak oczy są zwierciadłem duszy, tak skóra może być odzwierciedleniem tego, co dzieje się w środku organizmu. Niezaprzeczalne piętno na skórze mogą odciskać np. nadużywanie alkoholu etylowego i palenie tytoniu, m.in. przez indukowanie stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego. W licznych przeprowadzonych badaniach naukowych [...]
Chałwa to kolejny produkt, który chciałbym porównać. Wielu z was, kocha chałwę za jej oryginalność i niepowtarzalny smak. Niestety zazwyczaj te spotykane w sklepach przepełnione są syropem glukozowym, utwardzonym olejem roślinnym i małą zawartością procentową sezamu, co stawia taką chałwę w złym świetle. Czy możemy od czasu do czasu nacieszyć się [...]
Niestety amerykańscy autorzy często nadinterpretują dane, tworzą własne bazy danych nie wiadomo, czym podparte („kreatywna księgowość”) lub wręcz wysuwają tezy, które nie są zbieżne z cytowaną pod artykułem literaturą. Wielokrotnie pokazywałem to zjawisko przy okazji omawiania tekstów TC Luomy, prawie identyczny zabieg dotyczy Rudy’ego Mawera. [...]
Jednym ze sposobów na odchudzanie jest przestawienie się na zdrową żywność. Wiedza na temat tego, jakich pokarmów warto unikać, może się okazać bardzo wartościowa w kontekście kontroli wagi i poprawy zdrowia. Duże zmiany w diecie nie zawsze pozwalają wytrwać w postanowieniach, dlatego część osób powinna zacząć od małych kroków. Przetworzone [...]
[...] energii) 40 g tłuszczów (14% energii) Zalecenia dietetyczne obejmowały ograniczenie węglowodanów i zwiększenie spożycia tłuszczu w diecie. W ciągu sześciu tygodni dzienna zawartość węglowodanów była stopniowo zmniejszana z 73% (475 g) do 12% (78 g) wszystkich kalorii, podczas gdy zawartość tłuszczu wzrosła z 14% podaży energii (40 g) do 75% [...]
[...] niż dieta mieszana (zakładająca spożywanie zarówno produktów pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego). W jaki sposób dieta roślinna pomaga w utracie masy ciała? Wysoka zawartość błonnika Błonnik to rodzaj węglowodanów, których organizm nie rozkłada. Jego większa zawartość w posiłkach nie tylko pomaga w walce z głodem, ale też zapobiega [...]
Owoce są nieodłącznym elementem naszej diety, na ich bazie robimy ciasta, muffinki, lody czy koktajle. Są też bogactwem i minerałów, dlatego też powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Należy dodać, iż wiele owoców ma prozdrowotne właściwości. Dziś przyjrzymy się, co kryją w sobie: mango, banan, czarne jagody oraz pomarańcze. Sałatka z [...]
[...] w odróżnieniu do wcześniej opisywanych batonów, mają za zadanie dostarczyć w szybki i łatwy sposób energii. Ich skład jest bardziej ukierunkowany na zawartość węglowodanów z dużo mniejszą zawartością protein. Wyróżniamy tutaj na przykład batony składające się z płatków zbożowych typu musli. Batony tego typu najczęściej [...]
Białka serwatkowe są cennym elementem diety sportowca, wpływają na system immunologiczny, przyrost masy mięśniowej, regenerację, a nawet samopoczucie. Niestety krąży na ich temat dużo nieprawdziwych informacji. Czy białko szkodzi nerkom i wątrobie? Nerkom i wątrobie szkodzą diuretyki, sterydy anaboliczno-androgenne, preparaty SARM, ibuprofen i [...]
[...] pod uwagę 112 kobiet z nadwagą lub otyłością po menopauzie. Umieszczono je na 20 tygodni w grupach: diety (deficytu kalorycznego) ≈400 kcal dziennie; 2800 kcal tygodniowo, zawartość makroskładników wynosiła 15–20% białka, 50–60% węglowodanów i 25–30% tłuszczów diety i aerobów umiarkowanej intensywności (3 x w tygodniu po 55 minut przy [...]
[...] Tego typu przypadki zostały opisane w RPA w 1981 r. Dotyczyły sportowców biorących udział w zawodach wytrzymałościowych trwających ponad 7 h. Na przykład, w Gatorade łączna zawartość sodu i potasu (potas jest tak samo aktywny osmotycznie, jak sód) to tylko 23 mEq / l, w porównaniu z 145 mEq / l w osoczu. Nadmierne dostarczanie ww. napojów [...]
Cytrulina to aminokwas, który zyskuje coraz większą popularność jako element suplementacji sportowej i prozdrowotnej. Cytrulina produkowana jest w organizmie i w niewielkich ilościach znajduje się w niektórych produktach żywnościowych. Przyjmowanie cytruliny w postaci suplementu skutecznie zwiększa jej poziom w organizmie. W tym artykule dowiesz [...]
[...] powoduje większy opór niż masa beztłuszczowa i spowalnia tempo przemieszczania się prądu. Urządzenie w ten sposób oblicza, jaką mamy ilość mięśni, tłuszczu, tkanki kostnej i zawartość wody. Dzięki temu pomiarowi dowiesz się też, jakie jest Twoje dobowe zapotrzebowanie na energię i jaki jest Twój wiek metaboliczny. Na rynku można kupić także [...]
Każdy chce osiągnąć szczyt formy, jednak u większości na drodze do sukcesu stają lenistwo, wyuczone, błędne nawyki żywieniowe, brak wiedzy na temat dietetyki, treningu, suplementacji czy farmakologii. Jednym z najczęściej powielanych mitów jest „sprawa cardio”. Mówi się: „rób aeroby, a poprawisz formę, odtłuścisz się i osiągniesz sukces”. Bardzo [...]
Każdy z nas pewnie spotkał się z sytuacją, w której znajduje opakowanie witamin lub innego suplementu diety w szafce, który okazuje się przeterminowany. Zadajemy sobie wtedy pytanie, czy taki produkt nadaje się jeszcze do spożycia? Czy witaminy ulegają przeterminowaniu? Czy jest bezpieczny okres, w którym możemy przyjąć produkt po dacie ważności? [...]
Wiele źródeł naukowych porównuje białko konopne pod względem jakości, do białka zawartego w jajach i soi. Jednak niska zawartość lizyny sprawia, że białko konopne nieco odstaje od swoich konkurentów. Białko konopne jest jednak dobrym rozwiązaniem dla alergików, osób preferujących produkty mało przetworzone, które są dość wrażliwe na dodatki [...]
[...] głowy. Trudno będzie się oprzeć pokusie, a wydasz dodatkowe pieniądze. Miej zawsze pod ręką mieszankę orzechów i nasion (np. popularną studencką) czy też gorzką czekoladę (zawartość kakao >80%). Ważne, abyś w zdrowy i tani sposób zaspokoił ewentualny napad głodu. Białko możesz uzupełnić w następnym posiłku. Może to być oczywiście również [...]
Ciemna czekolada to nie tylko rozkoszna uczta dla podniebienia, ale również liczne korzyści zdrowotne. W przeciwieństwie do swoich słodszych odpowiedników ciemna czekolada zawiera wyższą ilość kakao, czyli więcej substancji odżywczych i antyoksydantów. Dlaczego warto włączyć ciemną czekoladę do swojej diety? Oto kilka powodów, dla których warto [...]