[...] z 60.4% węglowodanów w grupie kontrolnej nie było fruktozy, za to w drugiej grupie aż 30% tej energii dostarczała fruktoza. Wyniki: dieta bogata we fruktozę zwiększała zawartość lipidów (otłuszczenie, tłuszcz podskórny) w całym organizmie u dorosłych, ale nie u młodych szczurów. stan zapalny: ekspresja genów związanych z zapaleniem była [...]
Nie ma w tym nic złego, że staramy się wyglądać lepiej i chcemy być lepszą wersją samego siebie. Jeśli chcemy poprawić swoją kondycję i wznieść ją na wyższy poziom, musimy wykonać dużo pracy, ale nie jest to tylko praca na siłowni czy w klubie fitness. Sporym wyzwaniem jest także zaplanowanie i utrzymanie odpowiedniej diety. Jak dawkować? [...]
Istnieje wiele ziół, które natura wręcz dedykuje niektórym ludzkim narządom wewnętrznym. Jednym z najlepszych na to przykładów jest ostropest plamisty, którego zastosowania w dietetyce i fitoterapii są bardzo specyficzne. Stosować go można zarówno pod postacią suszonych nasion, jak i suplementów zawierających ekstrakt z nasion, bogaty w związki [...]
[...] na Florydzie. Powiedział też parę słów na temat swojego obecnego żywienia. Rywalizując w zawodach, Heath spożywał około 4500 kalorii dziennie. Obecnie utrzymuje wysoką zawartość białka, ale objętościowo spożywa mniej i zwykle są to trzy lub cztery posiłki. „Dieta zdecydowanie się zmieniła. Kiedy brałem udział w zawodach, zjadałem znacznie [...]
EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Które aminokwasy muszą być dostarczone z pożywieniem (są niezbędne)? Arginina (częściowo niezbędna), histydyna, izoleucyna*, leucyna*, lizyna, metionina, fenyloalanina, treonina, tryptofan, walina* (* = BCAA). Aminokwasy, które nie muszą być [...]
W dzisiejszych czasach problem otyłości wśród najmłodszych stale wzrasta. Niestety, jeśli już w dzieciństwie pojawi się nadwaga lub otyłość, to znacząco zwiększa się ryzyko otyłości w dorosłym życiu. Co więcej, dzieci te już we wczesnych latach zaczynają mieć z tego powodu problemy zdrowotne, takie jak cukrzyca typu 2 i nadciśnienie. Do tej pory [...]
Nerki należą do biologicznych „struktur” niezbędnych do życia i kontrolują wiele procesów związanych z fizjologiczną równowagą. Witamina C jest natomiast związkiem potrzebnym dla utrzymania oraz optymalizacji stanu zdrowia i musi być dostarczana do organizmu z dietą. Przy odpowiednio wysokiej podaży wspiera m.in. odporność, jednak znaczne [...]
[...] powodu problemów z ciśnieniem, słyszy również, że warto wprowadzić więcej warzyw do diety. Warzywa są bogate w błonnik, co jest dużym plusem, ale większe znaczenie ma tutaj zawartość minerałów. Warto wybierać te, które są bogate w potas, np. ziemniaki, buraki, bakłażan, szpinak. Dobrym źródłem są także banany, suszone morele, orzechy i produkty [...]
[...] serwatkowym stanowi praktyczne, wykonalne i opłacalne podejście do łagodzenia zespołu kacheksji nowotworowej (wyniszczenia). O użyteczności białka serwatkowego świadczy duża zawartość leucyny i możliwość modulowania stężenia IGF-1, reprezentujących ważne czynniki dla hipertrofii (mają wpływ nie tylko na mięśnie, ale i układ szkieletowy). [...]
Pojawienie się na rynku produktów mających za zadanie zastąpić konwencjonalny kisiel, który jest słodzony cukrem, spowodowało, że częściej możemy sięgnąć po przekąskę tego typu. Jednak oprócz walorów smakowych, wykorzystanie tego typu posiłku może przynieść dodatkowo korzyści wynikające z użycia go o odpowiedniej porze dnia czy też podczas [...]
Frużelina - nowe smaki! W końcu nadeszły słoneczne dni a wraz z nimi sezon na owoce. Słodkie lub kwaskowate, jedne bardziej cierpkie, inne mocno soczyste, wszystkie pełne orzeźwiających smaków kojarzących się z wakacjami i radosną beztroską. ALLNUTRITION też poczuło te owocowe klimaty i wprowadza właśnie nowe smaki frużeliny. Frużelina [...]
[...] to z tego, że większość błonnika znajduje się w warstwie otrębów ziarna. W mące pełnoziarnistej otręby są ponownie dodawane do produktu końcowego, zwiększając tym samym zawartość błonnika. A co z witaminami i minerałami? Pszenica i jęczmień są bogate w witaminy i minerały, jednak oba tracą znaczne ich ilości podczas [...]
[...] cukru we krwi, ale niektórzy ludzie mogą odczuwać również zaburzenia trawienia po jego Zjedzeniu. Chociaż pakowane substytuty mięsa są zwykle bogate w białko i mają niską zawartość tłuszczu, to niestety mają też dużo dodatków, środków smakowych, zagęszczaczy i wypełniaczy. Niestety ciężko jest wyprodukować coś na bazie roślin i sprawić, by [...]
Uzyskanie odpowiedniej ilości wapnia w diecie nie jest trudne, jeśli spożywasz produkty mleczne. Problem pojawia się u osób stosujących dietę wegańską lub uczulonych na laktozę. Wapń to bardzo ważny dla nas minerał, szczególnie dla naszych kości i zębów (ale także dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, serca i układu nerwowego), dlatego nie [...]
[...] mieszanką palmową, wykryto tokotrienole, ale ich stężenia były istotnie niższe, aniżeli poziom alfa-tokoferolu. Natomiast dietetyczny dodatek sezaminy wyraźnie podwyższył zawartość tokotrienoli w skórze gryzoni. Pomimo wysokiej koncentracji alfa-tokoferolu w skórze, wpływ tej formy witaminy E na ograniczenie dotkliwości oparzeń słonecznych i [...]
[...] Glycyrrhiza glabra mają budowę podobną do estradiolu. Wniosek Ekstrakt z lukrecji w dużych dawkach ma właściwości antyandrogenne. Najprawdopodobniej dzieje się tak przez zawartość fitoestrogenów. U ludzi część badań potwierdza, iż lukrecja niekoniecznie musi być sprzymierzeńcem mężczyzny, np. pod względem stężenia testosteronu (podobnie, jak [...]
[...] witaminy D3 są również suplementy. Mleko nie tylko od krowy — różne rodzaje mleka Już dawno skończyły się czasy, kiedy jedyną decyzją przy zakupie mleka była jego procentowa zawartość tłuszczu. Obecnie, poza mlekiem krowim, mamy wiele różnych opcji roślinnych: niesłodzone mleko migdałowe (dostępne są również opcje smakowe np. waniliowe) [...]
Apetyt na różne produkty w momencie, kiedy akurat chcemy zapanować nad swoją dietą i trochę schudnąć, może być sporą przeszkodą w utracie kilogramów. O ile sięgniemy po jakiś ulubiony produkt od czasu do czasu, to nic się nie stanie, jeśli jednak ciągle będziemy ulegać zachciankom, to może być nieciekawie. Jak walczyć z zachciankami? Przede [...]
Szałwia hiszpańska, potocznie nazywana nasionami chia, jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z okolic Meksyku i Ameryki Środkowej. Słynie ona z wyjątkowych wartości odżywczych. Jako jedna z niewielu roślin zawiera spore ilości kwasów tłuszczowych omega 3, co przy wzroście popularności i coraz niższej cenie stawią ją w szeregu [...]
[...] składników pokarmowych takich jak węglowodany i białka. Zazwyczaj występuje on w procentowej zawartości białka na poziomie 10,20 i 30%. Oznacza to, biorąc za przykład 20% zawartość protein, że na 100 g suplementu mamy około 70 g węglowodanów i około 20 g białka. Podsumowanie Wykorzystanie odżywki białkowo-węglowodanowej w diecie osoby [...]