[...] - Najlepiej naturalną wodę mineralną średniozmineralizowaną - mówi dr Kozłowska-Wojciechowska. Taka woda ma już sporo minerałów i niezbyt dużo sodu. Warto sprawdzić też zawartość wapnia - to pierwiastek, którego ciągle brakuje w organizmach Polaków, a można go uzupełnić wraz z wodą. - Gazowaną czy niegazowaną? - dopytuję. - To raczej kwestia [...]
[...] zachodzi zwiększona produkcji miozyny i aktyny, dwóch podstawowych białek kurczliwych w komórkach mięśniowych, które przecież mają zostać odbudowane. Zwiększona zostaje zawartość białek w komórce oraz jej całkowity rozmiar. Liczba jąder w stosunku do przekroju poprzecznego komórki pozwala ustalić typ włókna. Może to być włókno wolno [...]
[...] rozgałęzionych BCAA oraz dodatku witamin i antyoksydantow zdaje się być świetnym dopalaczem przed treningowym. Minusem tego środka w okresie redukcji jest na pewno spora zawartość kofeiny, która w połączeniu z wcześniej opisanymi spalaczami mogłaby stanowić porcję zbyt dużą dla początkującego ćwiczącego z niską tolerancją na tę właśnie [...]
[...] więcej niż 6 do 1. W diecie współczesnej jest on dużo zawyżony co powoduje wiele problemów zdrowotnych. Dlatego należy wybierać takie oleje/produkty, które mają zwiększoną zawartość kwasów n-3 w diecie. Jakie tłuszcze wybierać można przeczytać tutaj http://www.sfd.pl/t989348.html Swoim klientom polecam zawsze zakup tranu firmy mollers, wypada [...]
[...] - wapnia. Jajka to produkt bardzo wartościowy, naturalny i sycący, zjadam ich dziennie 2-3 szt. A cholesterol?... Wiele ludzi boi się jajek ze względu właśnie na wysoką zawartość cholesterolu. Przed dietą zrobiłem sobie badania krwi. Po trzech miesiącach jedzenia 3 jajek dziennie ponowiłem badania. Mój cholesterol był o wiele niższy. [...]
[...] w cytrynie. Mit o zdrowym szpinaku pochodzi jeszcze sprzed wojny. Wykazano wtedy, że warzywo to jest wyjątkowo zasobne w żelazo. W tamtych czasach badano jedynie chemiczną zawartość, natomiast nie potrafiono zbadać wchłanialności. Dzisiaj dzięki metodzie izotopowej wiemy, że po zjedzeniu szpinaku żelazo w nim zawarte wchłania się zaledwie w [...]
Pewnie nie raz spotkaliscie sie z pytaniem - ile moge dać maxymalnie bialka w jednym posilku? odpowiedz byla z reguly 20-30g czy tak jest naprawde? I z reguly przytaczano to badanie: Ingested protein dose response of muscle and albumin protein synthesis after resistance exercise in young men BACKGROUND: The anabolic effect of resistance exercise [...]
[...] jak dżemy, konfitury, syropy. Ziemniaki, warzywa okopowe, owoce i napoje zawierają zazwyczaj do 25% węglowodanów. Znikome ilości występują również w produktach mlecznych tam zawartość laktozy kształtuje się na poziomie 4-4,5%. W zakresie spożycia węglowodanów obserwuje się malejący udział energii pochodzącej z węglowodanów złożonych (przetworów [...]
[...] w cytrynie. Mit o zdrowym szpinaku pochodzi jeszcze sprzed wojny. Wykazano wtedy, że warzywo to jest wyjątkowo zasobne w żelazo. W tamtych czasach badano jedynie chemiczną zawartość, natomiast nie potrafiono zbadać wchłanialności. Dzisiaj dzięki metodzie izotopowej wiemy, że po zjedzeniu szpinaku żelazo w nim zawarte wchłania się zaledwie w [...]
[...] gazowanymi napojami „light" nie tylko w upalne dni? Zresztą bardzo często zawierające słodziki wyroby „light" wcale nie są wolne od cukru. Producenci obniżają jedynie jego zawartość w stosunku do produktów „pełnocukrowych". Drużyny kontrolerów Mamy wiele różnych inspekcji badających żywność. I wszystkie niewydolne. Nie ma między nimi dobrego [...]
[...] dniach kiełkowania posiadają największą ilość substancji odżywczych, takich jak pierwiastki śladowe, witaminy, enzymy, aminokwasy, wielokrotnie w tym okresie zwiększając ich zawartość, co stało się podstawą spożywania kiełków przez poszukujących zdrowia konsumentów (tab. 1). Spożywając skiełkowane ziarno organizm otrzymuje zharmonizowane [...]
[...] białkom błony komórkowej, aktywowanym przez insulinę. Hormon ten jest zatem odpowiedzialny za wychwyt kreatyny przez komórki mięśniowe. U człowieka o masie 70 kg całkowita zawartość kreatyny wynosi przeciętnie 120 gram, z czego aż 95% znajduje się w mięśniach, a pozostałe 5% w sercu, mózgu i jądrach. Pula kreatyny obejmuje kreatynę wolną (ok. [...]
[...] herbaty (cukier to "puste kalorie"). Zwiększone spożycie warzyw i owoców Świeże warzywa i owoce są najlepszym źródłem witamin i soli mineralnych. Ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego i wody oraz minimalną zawartość tłuszczu ich wartość kaloryczna jest niższa w porównaniu do innych produktów. Produkty pochodzenia roślinnego [...]
[...] owoców lub warzyw opryskiwanych preparatami cynkowymi lub produktów przechowywanych w naczyniach cynkowych. Dawka Łatwo dostępny cynk występuje w mleku .W kobiecym mleku zawartość wynosi 0, 4-8 mg/l), ponieważ występuje w połączeniach z drobnocząsteczkowymi białkami. Dzienne zapotrzebowanie cynku przez człowieka dorosłego wynosi średnio 15 [...]
[...] nie pełniących . Ze względu na to, iż miody dzielone są na spadziowe czy kwiatowe, a te kolejne na miody w zależności od kwiatów z jakich został pobrany pyłek kwiatowy, zawartość związków czynnych oraz skład chemiczny będzie różny . Największą ich ilość, wykazują miody ciemne, w miodach jasnych, aktywność i zawartość zw. fenolowych jest [...]
[...] wytwarzając kanał przepukliny, worek przepukliny: zgrubiała tkanka otrzewnej wytworzona pod wpływem bodźców mechanicznych, będąca najbardziej istotną częścią przepukliny, zawartość przepukliny: zawartość worka przepukliny, są to najczęściej pętle jelita cienkiego. W ściankach jamy brzusznej są typowe miejsca, które charakteryzują się obniżoną [...]
[...] w stanach pourazowych i rekonwalescencji po zabiegach, itp. Mr. Big Muscle Protein została wzbogacona o kompleks witamin. Zawiera całe spektrum aminokwasów w tym zwiększoną zawartość aminokwasów rozgałęzionych, a także frakcje serwatkowe mające wpływ na produkcję w organizmie hormonu IGF-1 powodującego wzrost masy mięśniowej. Nie zawiera [...]
[...] bialka oraz żółtka. Skorupa stanowi 10% masy jajka, zawiera ok. 3,5% skladników organicznych oraz ok.95% składników mineralnych (głównie węglan wapnia). Skorupa zabezpiecza zawartość jajka przed zanieczyszczeniami oraz umożliwia wymianę gazów. Bialko stanowi ok. 60% masy jajka, natomiast właściwa komórka jajowa (żółtko) ok 30% jego masy. [...]