SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

zawartość

  • Czy wiesz, że w Twoich jelitach żyją biliony bakterii jelitowych? Ponad 10 000 gatunków bakterii zasiedla nasz przewód pokarmowy. Okazuje się, że te małe organizmy odgrywają niezwykle ważną rolę w zdrowiu.  Podsumowując Bakterie jelitowe mogą odgrywać kluczową rolę w kontrolowaniu masy ciała, wpływając na wybory żywieniowe, jak i trawienie, oraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2397 Data: 2019-05-02 13:44:56
  • [...] w 100 g produktu dorównują one niektórym mięsom, a niekiedy nawet są od nich lepsze. Z reguły dostarczają 12 – 30 g białka, przy czym ich kaloryczność niestety przewyższa zawartość kalorii w większości chudych źródeł pochodzących od zwierząt. Porównać można tutaj na przykład soję i filet z piersi kurczaka. Oba produkty zawierają około 30 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1824 Data: 2022-10-04 11:51:21
  • Wpływ treningu na poziom krwinek czerwonych u sportowców to temat, który wzbudza zainteresowanie zarówno wśród naukowców, jak i praktyków sportu. Badanie opublikowane w marcu 2024 roku przez naukowców z Akademii Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu dostarczyło cennych informacji na temat zmian parametrów krwinek czerwonych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 436 Data: 2024-04-05 08:40:58
  • Białko w proszku jest wygodne w użyciu, łatwe w przewożeniu, a także bardzo smaczne. Rola białka jako makroskładnika w diecie jest bardzo istotna, dlatego też warto wzbogacić swoją dietę o smakowe białko, ponieważ będzie nam pomocne podczas komponowania naszej diety. Podsumowanie Dieta nie musi być nudna ani niesmaczna. Dlatego warto wprowadzać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10550 Data: 2018-01-08 11:36:17
  • Arsen w ryżu. Jak pozbyć się arsenu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ryż jest podstawowym pożywieniem dla ogromnego odsetka światowej populacji ludzi, niestety wraz z nim nieświadomie spożywamy także arsen. Arsen jest toksycznym pierwiastkiem śladowym. Ludzie od zawsze spożywali go wraz z jedzeniem. Problem ten jednak nasila się, ponieważ coraz więcej arsenu przedostaje się do żywności, zwłaszcza do ryżu.  Jak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2802 Data: 2020-04-13 09:17:43
  • Jestem przekonany, że po okresie zimowego zastoju, zdecydowana większość z nas chcąc latem na plażę prezentować wspaniałą sylwetkę, będzie zmuszona zredukować tkankę tłuszczową. Jak do tego podejść?  Jaką systematykę warto zachować i o czym pamiętać? Postaraj się utrzymać schemat 3 lub 4 posiłki i nie podjadaj pomiędzy nimi. Warto wykluczyć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2485 Data: 2021-04-09 18:31:37
  • Po co stosować enzymy trawienne?

    Artykuł
    Suplementy

    Zdrowy przewód pokarmowy potrafi przerobić wiele różnorodnych substancji na drobniejsze cząsteczki, a następnie wchłonąć lub wydalić. Niestety z wiekiem lub na skutek różnych schorzeń, a także przez kiepską dietę i niezdrowy styl życia, wydajność trawienia i wchłaniania może ulec obniżeniu. Zaburzenia tych procesów wiążą się z pogorszeniem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 641 Data: 2023-07-12 01:59:00
  • Ziemniaki a odchudzanie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ziemniaki z maślanką, koperkiem i jajkiem sadzonym – tak zaplanowany posiłek może stanowić nie tylko przyjemne wspomnienie z dzieciństwa, ale także element diety redukcyjnej. Zaraz, zaraz – ziemniaki podczas odchudzania? Co z wysokim indeksem glikemicznym? Co z węglowodanami? Czy to, aby nie pomyłka? Okazuje się, że nie…   Podsumowanie Ziemniaki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13462 Data: 2017-05-27 05:33:25
  • Jaki ketchup wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] W 100 g ketchupu znajduje się 45 kcal. Węglowodany 8,2 g (w tym 8,2 g cukrów), tłuszcze poniżej 0,5 g (nasycone poniżej 0,1 g), białko 1,4g, sól 2 g Plusy: znacznie niższa zawartość cukrów prostych, smak nieodbiegający od innych produktów o wyższej zawartości cukru, cena porównywalna z konkurencją, spora ilość pomidorów użyta do wyprodukowania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10745 Data: 2017-08-10 07:57:57
  • Subway a dieta. Jak wpływa na zdrowie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Subway należy do najbardziej popularnych restauracji typu fast food. Restauracja ta jest dość nietypowa - serwuje ona kanapki, które samemu możemy skomponować, wybierając składniki lub wybrać gotowe pozycje z menu. Subway jest siecią barów szybkiej obsługi, pochodząca z Ameryki. W Polsce możemy go spotkać od 2004 i aktualnie jest około 200 lokali [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 35386 Data: 2017-11-24 10:44:21
  • Które mleko powoduje alergie?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] szatan. Zresztą Keith Woodford wydał książkę „Devil in The Milk” i zbija majątek na strachu przed mlekiem, czystą trucizną. Jedni upatrują w mleku wroga przez zawartość laktozy, inni przez mające pomijalne znaczenie ilości hormonów (mleko zawiera różne hormony w tym estrogen, estron, estriol, progesteron, prolaktynę, IGF-1, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1187 Data: 2018-11-01 12:25:14
  • Nandrolone poprawia metabolizm glukozy

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] stężenie insuliny we krwi, zahamowała odpowiedź na insulinę w mięśniach szkieletowych, odnotowano spadek stężenia glukozy na czczo, spadła tolerancja pirogronianu i zawartość glikogenu wątrobowego, odnotowano wzrost stężenia glicerolu (substratu w glukoneogenezie) o 149%, spadła ilość innych substratów dla glukoneogenezy (mleczanu, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1336 Data: 2019-04-12 10:41:43
  • Mleko a profil hormonalny

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] PGE2, PGF2Α, TXB2, kortykosteroidy testosteron, 5α-steroidy, progesteron, estron, 17β-estradiol (E2), estriol. To bogata i niekoniecznie zdrowa mieszanka. Jeśli chodzi o zawartość interesującą kulturystów, mleko krowie dostarcza 3,3 g protein w 100 ml: 80% to białka kazeinowe (beta 36%, kappa-kazeina 14%, alfa kazeiny ~50%), 20% to białka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1156 Data: 2021-06-11 07:33:23
  • Choroba Leśniowskiego-Crohna to przewlekłe zapalne schorzenie układu pokarmowego, które dotyka miliony ludzi na całym świecie. Osoby cierpiące na tę chorobę często zmagają się z problemami trawiennymi, bólami brzucha, biegunką i utratą wagi. Skuteczną terapią może być odpowiednia dieta i suplementacja, która pomaga złagodzić objawy i poprawić [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 837 Data: 2023-11-15 15:59:44
  • Większość osób na początku swojej drogi w kierunku zdrowego trybu życia i walki o lepszą sylwetkę ma problem z tym, jak zacząć. Bardzo wielu z nich myśli, że samo wykupienie karnetu na siłownię i ćwiczenia raz czy dwa w tygodniu, wystarczą do osiągnięcia zamierzonych efektów, niestety takie osoby są w błędzie.  Zapewnij organizmowi wszelkich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10413 Data: 2017-08-05 15:21:50
  • Wołowina vs. drób - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dostępność, szybszy sposób przygotowania mięsa, większa możliwość przygotowania różnego rodzaju dań, bardziej naturalny smak, dobre źródło niacyny. Minusy: mniejsza zawartość kreatyny, mniej folianów, zdecydowanie mniejsza ilość witaminy B12, mniej wapnia, żelaza, znacznie mniej potasu, cynku i selenu. Podsumowanie Zarówno pierś z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7238 Data: 2017-09-14 10:30:46
  • Wybierając idealną odżywkę białkową, należy wziąć pod uwagę wiele czynników. Najprawdopodobniej przyjdzie nam spędzić nieco czasu, eksperymentując z różnymi rodzajami odżywek i różnymi markami suplementów, zanim znajdziemy taki, który będzie nam najlepiej odpowiadał. W dzisiejszym artykule porównamy korzyści płynące ze stosowania odżywek opartych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15392 Data: 2018-03-30 09:54:05
  • Proteineo Bread - chrupkie pieczywo FIT

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Zmieniając swoje nawyki żywieniowe, pierwsze, o czym często słyszymy to konieczność wyeliminowania z naszej diety pieczywa. Powodów ku temu znaleźć można kilka i bez wątpienia mają one sens. Podsumowanie Bez wątpienia pieczywo białkowe Allnutrition Proteinoeo Bread jest ciekawym wyborem dla osób, które niekoniecznie chcą lub mogą z różnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2755 Data: 2018-06-03 11:09:43
  • Ile owoców i warzyw dziennie? Nowe zalecenia WHO

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Owoce i warzywa są głównym źródłem witamin, błonnika i substancji fitochemicznych, które mogą zmniejszać ryzyko rozwoju wielu chorób i opóźniać proces starzenia się. Podczas gdy wciąż trwają spory o to, która dieta jest najlepsza, niewielu zaprzeczy, że warzywa są ważnym elementem niezależnie od tego, na jaką dietę się zdecydujemy. Podsumowując [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11125 Data: 2018-08-27 07:49:43
  • Postanowiłaś jeść zdrowo i oczyściłaś swoją dietę z produktów przetworzonych. Jesz dużo owoców, warzyw, chudego mięsa, jaj i nabiału oraz zdrowych tłuszczów. Jesteś na bardzo dobrej drodze. Twój organizm jest dobrze odżywiony, twoje samopoczucie znacznie się poprawiło, jednak waga nie spada? Co to wszystko znaczy? Nawet, jeśli dokonujesz dobrych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7593 Data: 2019-01-30 09:33:36