Jednym ze środków, który uznaje się za standard w terapii choroby zwyrodnieniowej stawów, jest glukozamina. Dzięki swoim właściwościom sprzyja ona nie tylko osobom zmagającym się z różnymi schorzeniami, ale również może być czynnikiem prewencyjnym, np. u sportowców. Z dietą nie jest łatwo dostarczyć do organizmu dawek glukozaminy, które mogłyby [...]
[...] należy je namoczyć w wodzie z dodatkiem cytryny, aby zneutralizować fityniany. Orzechy brazylijskie – zawierają aż 370 mg jonów magnezu, jednak ich minusem jest spora zawartość selenu, sięgająca aż 2700% dziennego zapotrzebowania w 100 g, co sprawia, że ich spożycie musimy ograniczać. Co więcej, ich sposób przechowywania jest trudny, co [...]
[...] części przełyku lub jelicie cienkim. Badania sugerują, że wyciąg z lukrecji może pomóc w unieszkodliwieniu bakterii H. Pylori. Właściwości przeciwnowotworowe Ze względu na zawartość wielu związków roślinnych o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym, ekstrakt z korzenia lukrecji został przebadany pod kątem jego ochronnego działania [...]
[...] 300g to orzechy ziemne zatopione w białej czekoladzie. Kolejną nowością są migdały, które uwielbiamy nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo antyoksydantów, wysoką zawartość mikroelementów w tym magnezu i witaminy E oraz wapnia i potasu. Skosztować ich można w trzech nowych, wyśmienitych smakach, ciemnej czekoladzie z malinami, mlecznej [...]
[...] w pewien sposób cenniejsze dla naszego organizmu. Analizując zatem profil aminokwasowy produktu spożywczego / odżywki wysokobiałkowej, powinniśmy zwrócić uwagę właśnie na zawartość aminokwasów egzogennych. Aminokwasy egzogenne - EAA Będziemy zaliczać do nich 8 aminokwasów, choć w określonych sytuacjach pojawia się jeszcze pojęcie aminokwasów [...]
[...] badań. Posumowanie badania Wyniki tego eksperymentu sugerują, że Ashwagandha sprzyja wydłużeniu czasu snu i poprawie samopoczucia, zwiększeniu energii życiowej. Wyższa zawartość witanolidów przynosi lepsze efekty, w porównaniu do mniejszego stężenia. Badania naukowe: 1. Yang L. I in. Efficacy of Different Concentrations of Withanolides in [...]
Żurawinie od setek lat przypisuje się działanie lecznicze. Każdy z nas zetknął się z herbatkami, sokami, syropami lub suszonymi owocami żurawiny. Jest ona także dodatkiem do wielu dań, mimo że jej smak nie każdemu odpowiada. Jeśli lubisz cierpki smak soku żurawinowego to wiedz, że to nie tylko zaspokojenie Twoich kubków smakowych, ale także [...]
[...] 8 tygodni suplementacji, z czego 40 ukończyło badanie, 20 stosowało proteiny roślinne, 20 białko serwatkowe. Co oceniano w eksperymencie? Oceniano następujące parametry: zawartość minerałów w kościach, beztłuszczową masę ciała i masę tkanki tłuszczowej; przyrost mięśnia prostego uda; ilość wody w ustroju, stężenie glukozy we krwi, hematokryt, [...]
[...] źródeł witaminy E, a spożywanie jej wiąże się z licznymi korzyściami zdrowotnymi. Regularna konsumpcja migdałów może sprzyjać właściwemu poziomowi cukru we krwi. Mają niską zawartość węglowodanów, ale są bogate w zdrowe tłuszcze, białko i błonnik, co czyni je idealnym wyborem dla osób z cukrzycą. Są też niezwykle bogate w magnez, a to minerał, [...]
Każdy z pewnością słyszał tę nazwę, ale nie każdy wie, czym jest hummus... Hummus to niezwykle popularny dip i pasta do smarowania. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale wraz ze wzrostem zainteresowania dietą roślinną zyskał popularność na całym świecie. Podsumowanie Hummus to pożywna pasta, która może być częścią posiłku, albo dodatek do zdrowej [...]
W czasach powszechnego dostępu do smartfonów, tabletów i innych urządzeń połączonych z Internetem, lub dających możliwość grania przez długie godziny, poziom skupienia uwagi u dzieci i młodzieży poddawany jest ciągłym próbom. Brak kontroli nad długością czasu kontaktu z tymi technologiami prowadzić może nie tylko do utraty koncentracji, ale [...]
Chmiel to znana wszystkim roślina, która od wieków odgrywa kluczową rolę w sztuce warzenia piwa, nieustannie zdobywając serca miłośników tego trunku na całym świecie. Nie tylko dodaje ona charakterystycznego aromatu i goryczki, ale również ma ona szereg innych właściwości. Właśnie, chmiel to nie tylko składnik piwa! Posiada on wiele potencjalnych [...]
Zmielone nasiona kakaowca stanowią znakomity dodatek do wielu wyrobów, które wykorzystuje się na co dzień w słodyczach czy też piekarniach, zajmujących się wytwórstwem słodkości. Kakao, bo o nim mowa, to nic innego jak forma sproszkowana nasion, które rosną w rejonie Ameryki Południowej. Pod kątem żywieniowym wielu specjalistów uznaje je za [...]
Wyobraź sobie, że wyjątkowo niebezpieczna epidemia grypy atakuje ludzkość. Brakuje szczepionek, leków, medycyna jest bezradna. Epidemię przeżywają wyłącznie żywieniowy zapaleńcy, w których diecie obecne były jagody goji – kontrowersyjny super food. Nierzeczywisty i dramatyczny scenariusz? Być może. Okazuje się jednak, że działanie jagód goji ma [...]
Kiedy chcesz zwiększyć spożycie witaminy C, zaczynasz częściej sięgać po owoce. Dużą zawartość tej witaminy mają cytrusy, kiwi, truskawki, porzeczki. Ale istnieje jeszcze jeden tropikalny owoc, który jest jej wyjątkowym źródłem. Chodzi o owoc aceroli, znany również jako wiśnia z Barbados. 100 g świeżych wiśni aceroli (około jednej filiżanki) [...]
[...] stężeniami LDL (lipoprotein o małej gęstości) nadal występuje ryzyko sercowo-naczyniowe związane z podwyższonym poziomem triglicerydów (np. konsumpcja węglowodanów). Gdy zawartość węglowodanów w diecie przekracza 55% całkowitej dostarczanej energii, stężenie triglicerydów we krwi wzrasta. Zjawisko to, znane jako hipertriglicerydemia wywołana [...]
[...] działanie addytywne lub synergiczne. Do badania włączono 42 kolejne kobiety z nawracającymi infekcjami dróg moczowych. Panie były leczone: dawką 120 mg żurawiny (minimalna zawartość proantocyjanidyny: 32 mg) 1 miliardem zabitych termicznie L. rhamnosus SGL06 (bakterie probiotyczne) 750 mg witaminy C Mieszankę podawano trzy razy dziennie przez [...]
Łatwo dostępne i często spotykane w zwykłej diecie produkty spożywcze często stanowią źródło cennych, aktywnych biologicznie substancji. Niestety ze względu na niską zawartość w przeciętnej porcji lub słabą biodostępność tych substancji w swojej naturalnej formie nie mogą one spełniać wszystkich swoich funkcji fizjologicznych. Dobrym przykładem [...]
[...] w dążeniu do lepszej sylwetki. Słodycze, czyli nasze największe wyzwanie na diecie! Słodycze często stanowią jedno z największych wyzwań na diecie odchudzającej. Ich wysoka zawartość cukru, tłuszczów nasyconych i kalorii może prowadzić do zakłócenia bilansu energetycznego oraz trudności w kontrolowaniu apetytu. Jednak istnieją alternatywy, które [...]
[...] Co ciekawe, mogą one także wspomagać procesy mózgu, takie jak zapamiętywanie i kojarzenie. Ashwagandha zawiera też alkaloidy, fitosterole, kumaryny, fenolokwasy i dużą zawartość żelaza. Badania pokazują, że jest mało prawdopodobne, by większe ilości tego zioła mogły przynosić negatywne skutki uboczne. Arjuna Arjuna jest dla Europejczyków [...]