[...] sok z cytryny, kurkumę, sól, tłuszcz 79,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 46 g, węglowodany 0,1 g, w tym cukry 0 g, białko 0,3 g, sól 0,1 g. Wegański produkt ratuje zawartość oleju rzepakowego, który jest mieszaniną tłuszczów jednonienasyconych (~55 g w 100 g), wielonienasyconych omega-6 (~22 g w 100 g) oraz nasyconych (6-8 g w 100 g). [...]
[...] pojawia się później. Colostrum wykorzystywane w suplementach diety pochodzi zwykle od krów. Jak się dawkuje colostrum? Jednym z wyznaczników dobrej jakości colostrum jest zawartość immunoglobuliny G i to właśnie od niej zależy dawkowanie danego preparatu z colostrum. W większości suplementów diety colostrum występuje pod postacią koncentratu i [...]
[...] że zarówno oliwa z oliwek, jako część diety śródziemnomorskiej, jak i kwasy omega-3 pochodzące np. z ryb, zmniejszają ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych. Przybliżona zawartość kwasu linolowego (w 100 g): olej krokoszowy 75 g olej z pestek winogron 68 g olej słonecznikowy 64 g olej kukurydziany 56 g olej z zarodków pszenicy 54 g olej [...]
Kawa i jej smak chyba znane są wszystkim. Kawa parzona, rozpuszczalna, z cukrem, mlekiem, kawa latte, espresso, cappuccino – każdy ma swoją ulubioną. Od pewnego czasu spotkać można gotowe napoje kawowe, które po wstrząśnięciu są w stanie zaspokoić naszą ochotę na kawę, ale też nieco nas ochładzają. Spójrzmy z bliska, co kryje się w gotowych [...]
Co to jest kamica nerkowa? Jest to rodzaj zaburzenia w odpływie moczu. Polega na tworzeniu się złogów na każdym poziomie układu odprowadzającego mocz, choć najczęściej dotyczy nerek. Kamienie nerkowe są niezwykle bolesnym i częstym powodem zgłaszania się chorych do izby przyjęć. Często u takich osób w moczu pojawia się krew (krwiomocz [...]
[...] do postaci peptydów i aminokwasów, dzięki czemu nie musi być trawione w żołądku, najszybsza możliwa przyswajalność dla mięśni, pozytywny wpływ na układ odpornościowy, wysoka zawartość białka wynosząca 77%, tylko 4% tłuszczów i 5% węglowodanów, wysoka zawartość aminokwasów rozgałęzionych, brak cukrów prostych, wyjątkowe smaki, aż 56 porcji w [...]
[...] nie otrzymała „dopalacza”).To zjawisko nie zachodziło u myszy PDmKO, a zatem zależy ono od aktywacji PPARδ w mięśniach. Okazało się, iż terapia GW501516 nie miała wpływu na zawartość glikogenu mięśniowego, ilość mitochondriów, aktywność OXPHOS oraz skład włókien mięśniowych. Istnieje więc inny mechanizm oddziaływania endurobolu. GW501516 – [...]
Wielu z Was zastanawia się, czy bardziej opłaca się wybrać nieco droższy izolat białka serwatkowego (WPI), czy wystarczającym wyborem będzie zakup koncentratu białka serwatkowego (WPC). Zanim pokusimy się o werdykt i wytyczne, przybliżymy Wam czym jest WPC i WPI oraz na czym polegają różnice... Co, jeśli mam alergię na białka mleka? Obecnie nie [...]
Witamina C, nazywana bardziej fachowo kwasem askorbinowym, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. W przeciwieństwie do większości zwierząt, człowiek oraz inne naczelne oraz świnki morskie nie posiadają zdolności syntezy kwasu askorbinowego, dlatego też jest on dla nas mikroskładnikiem pokarmowym, niezbędnym w codziennej diecie. [...]
Sushi, tradycyjne danie kuchni japońskiej, nieustannie utrzymuje ogromną popularność na całym świecie, także w Polsce. Zdrowy tryb życia odgrywa dziś kluczową rolę wśród wielu osób i często pada pytanie, czy sushi może być częścią zdrowej diety odchudzającej? Na pierwszy rzut oka wydaje się ono zdrowym, pożywnym posiłkiem, gdyż zawiera ryż, [...]
Komórki skóry, które są zbyt często uszkadzane przez nadmierną ekspozycję na słońce, mogą przekształcić się w komórki nowotworowe. Najbardziej niebezpiecznym rodzajem raka skóry jest czerniak. Co możemy zrobić, aby uchronić się przed tym zagrożeniem? Co stwierdzono? Stwierdzono, że w grupach przyjmujących witaminę D poziom tej witaminy we krwi [...]
Mąka kokosowa stosunkowo niedawno zaczęła być częściej spotykanym produktem w naszej kuchni. Wcześniej nie była zbyt popularnym składnikiem naszych wypieków, z wielu względów. Między innymi dlatego, iż była dość droga, trudno dostępna, ale też nie wiadomo było jak jej używać, gdyż jak wiadomo, mąka kokosowa, mimo podobnej faktury do mąki pszennej, [...]
W świecie, gdzie straszy się nas cholesterolem i spożywaniem tłuszczów zwierzęcych nasyconych, których głównym zadaniem jest wywołanie choroby wieńcowej w naszym organizmie (ironia), wieprzowina uchodzi za produkt, który niekoniecznie jest pożądany. Oczywiście działania demitologizacyjne sprawiają, że coraz mniej osób boi się zwierzęcego tłuszczu, [...]
Potas należy do podstawowych jonów wpływających np. na gospodarkę wodno-elektrolitową. Jest jednym z głównych składników (oprócz witaminy d i magnezu) odżywczych w zachodniej diecie, którego jest za mało zgodnie z wytycznymi dietetycznymi z 2010 r. Podsumowanie Właściwa podaż potasu ma związek z występowaniem osteoporozy (obniża ryzyko spadku [...]
[...] zwiększyła beztłuszczową masę ciała o 1.02% grupa wykonująca interwały i trening siłowy zwiększyła beztłuszczową masę ciała 1.26% nie odnotowano zmian, jeśli chodzi o % zawartość tkanki tłuszczowej nie odnotowano wpływu obu rodzajów treningu na skok ze zmianą kierunku ruchu (CMJ) maksymalne pochłanianie tlenu wzrosło o 4.4 ± 2.8% (absolutne) [...]
Od wielu lat, zarówno źródła naukowe, jak i popularne rozpisują się o pozytywnym wpływie kwasów omega-3 na nasze zdrowie. Dlaczego zatem tak się dzieje, że skoro są one tak cenne, tak mało osób dba o zapewnienie regularnego, właściwego poziomu spożycia kwasów omega-3? Mówiąc inaczej, nikt ze sportowców nie zaliczał się do grupy potencjalnie [...]
[...] sytuacji, gdzie odpowiada nam, że na następnym treningu nam odpowie lub szuka w Internecie odpowiedzi, korzystając ze swojego smartfona, no, chyba że pytamy o szczegóły jak zawartość poszczególnych makroskładników w danym produkcie żywnościowym. Przyjaciel czy wróg? Zdecydowanie trener personalny jest to osoba, która chce nam pomóc. Nie można z [...]
Suplementy, choć kiedyś zarezerwowane wyłącznie dla sportowców, dziś są tak powszechne, że jedzą je nawet amatorzy czy osoby, które nie ćwiczą. W wielu przypadkach nie jest to złe, ponieważ suplementy takie jak kompleksy witamin mogą nieść korzyści dla każdego: zarówno dla trenujących osób, jak i dla tych, którzy chcą tylko sięgnąć po smaczną [...]
[...] było różnic w wynikach próby czasowej, ani po względem stężenia mleczanów we krwi w żadnej z grup, niezależnie jakiego rodzaju węglowodany podawano kolarzom. Jak widać duża zawartość amylozy (skrobia oporna, słabo przyswajalna u człowieka) upośledziła odtwarzanie zasobów glikogenu mięśniowego u kolarzy. Czyli po co komu amyloza, skoro daje takie [...]
Żyjemy w świecie, w którym rządzi pieniądz. Dlatego interpretując różne badania, należy pamiętać, iż często za promowaniem ich wyników stoi określona grupa wpływu zasobna w kapitał. Nie chodzi o tworzenie teorii spiskowych, tylko o fakty. Gdzie występują różnego rodzaju kwasy tłuszczowe? Jednonienasycone (MUFA): oliwa z oliwek (najwięcej kwasu [...]