SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

zawartość

  • [...] sok z cytryny, kurkumę, sól, tłuszcz 79,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 46 g, węglowodany 0,1 g, w tym cukry 0 g, białko 0,3 g, sól 0,1 g. Wegański produkt ratuje zawartość oleju rzepakowego, który jest mieszaniną tłuszczów jednonienasyconych (~55 g w 100 g), wielonienasyconych omega-6 (~22 g w 100 g) oraz nasyconych (6-8 g w 100 g). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3309 Data: 2021-09-27 09:11:11
  • Colostrum - wszytko co warto o nim wiedzieć

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] pojawia się później. Colostrum wykorzystywane w suplementach diety pochodzi zwykle od krów.  Jak się dawkuje colostrum? Jednym z wyznaczników dobrej jakości colostrum jest zawartość immunoglobuliny G i to właśnie od niej zależy dawkowanie danego preparatu z colostrum. W większości suplementów diety colostrum występuje pod postacią koncentratu i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 403 Data: 2023-07-31 21:45:44
  • Dieta wysokotłuszczowa zabija?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] że zarówno oliwa z oliwek, jako część diety śródziemnomorskiej, jak i kwasy omega-3 pochodzące np. z ryb, zmniejszają ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych. Przybliżona zawartość kwasu linolowego (w 100 g): olej krokoszowy 75 g olej z pestek winogron 68 g olej słonecznikowy 64 g olej kukurydziany 56 g olej z zarodków pszenicy 54 g olej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1862 Data: 2020-07-15 07:40:05
  • Rodzaje napojów kawowych. Napoje na bazie kawy okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kawa i jej smak chyba znane są wszystkim. Kawa parzona, rozpuszczalna, z cukrem, mlekiem, kawa latte, espresso, cappuccino – każdy ma swoją ulubioną. Od pewnego czasu spotkać można gotowe napoje kawowe, które po wstrząśnięciu są w stanie zaspokoić naszą ochotę na kawę, ale też nieco nas ochładzają. Spójrzmy z bliska, co kryje się w gotowych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7019 Data: 2017-11-29 10:00:13
  • Co to jest kamica nerkowa? Jest to rodzaj zaburzenia w odpływie moczu. Polega na tworzeniu się złogów na każdym poziomie układu odprowadzającego mocz, choć najczęściej dotyczy nerek. Kamienie nerkowe są niezwykle bolesnym i częstym powodem zgłaszania się chorych do izby przyjęć. Często u takich osób w moczu pojawia się krew (krwiomocz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1947 Data: 2021-10-16 17:45:02
  • [...] do postaci peptydów i aminokwasów, dzięki czemu nie musi być trawione w żołądku, najszybsza możliwa przyswajalność dla mięśni, pozytywny wpływ na układ odpornościowy, wysoka zawartość białka wynosząca 77%, tylko 4% tłuszczów i 5% węglowodanów, wysoka zawartość aminokwasów rozgałęzionych, brak cukrów prostych, wyjątkowe smaki, aż 56 porcji w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7166 Data: 2018-07-04 08:55:09
  • [...] nie otrzymała „dopalacza”).To zjawisko nie zachodziło u myszy PDmKO, a zatem zależy ono od aktywacji PPARδ w mięśniach. Okazało się, iż terapia GW501516 nie miała wpływu na zawartość glikogenu mięśniowego, ilość mitochondriów, aktywność OXPHOS oraz skład włókien mięśniowych. Istnieje więc inny mechanizm oddziaływania endurobolu. GW501516 – [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10696 Data: 2019-07-02 08:53:55
  • Wielu z Was zastanawia się, czy bardziej opłaca się wybrać nieco droższy izolat białka serwatkowego (WPI), czy wystarczającym wyborem będzie zakup koncentratu białka serwatkowego (WPC). Zanim pokusimy się o werdykt i wytyczne, przybliżymy Wam czym jest WPC i WPI oraz na czym polegają różnice... Co, jeśli mam alergię na białka mleka? Obecnie nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6787 Data: 2019-12-17 16:45:52
  • Witamina C, nazywana bardziej fachowo kwasem askorbinowym, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. W przeciwieństwie do większości zwierząt, człowiek oraz inne naczelne oraz świnki morskie nie posiadają zdolności syntezy kwasu askorbinowego, dlatego też jest on dla nas mikroskładnikiem pokarmowym, niezbędnym w codziennej diecie. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8684 Data: 2020-11-11 15:36:01
  • Sushi, tradycyjne danie kuchni japońskiej, nieustannie utrzymuje ogromną popularność na całym świecie, także w Polsce. Zdrowy tryb życia odgrywa dziś kluczową rolę wśród wielu osób i często pada pytanie, czy sushi może być częścią zdrowej diety odchudzającej? Na pierwszy rzut oka wydaje się ono zdrowym, pożywnym posiłkiem, gdyż zawiera ryż, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 595 Data: 2023-10-29 18:54:46
  • Komórki skóry, które są zbyt często uszkadzane przez nadmierną ekspozycję na słońce, mogą przekształcić się w komórki nowotworowe. Najbardziej niebezpiecznym rodzajem raka skóry jest czerniak. Co możemy zrobić, aby uchronić się przed tym zagrożeniem? Co stwierdzono? Stwierdzono, że w grupach przyjmujących witaminę D poziom tej witaminy we krwi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1020 Data: 2024-01-05 09:08:18
  • Mąka kokosowa - właściwości

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Mąka kokosowa stosunkowo niedawno zaczęła być częściej spotykanym produktem w naszej kuchni. Wcześniej nie była zbyt popularnym składnikiem naszych wypieków, z wielu względów. Między innymi dlatego, iż była dość droga, trudno dostępna, ale też nie wiadomo było jak jej używać, gdyż jak wiadomo, mąka kokosowa, mimo podobnej faktury do mąki pszennej, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5153 Data: 2017-11-12 12:41:26
  • Dlaczego warto jeść wieprzowinę

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W świecie, gdzie straszy się nas cholesterolem i spożywaniem tłuszczów zwierzęcych nasyconych, których głównym zadaniem jest wywołanie choroby wieńcowej w naszym organizmie (ironia), wieprzowina uchodzi za produkt, który niekoniecznie jest pożądany. Oczywiście działania demitologizacyjne sprawiają, że coraz mniej osób boi się zwierzęcego tłuszczu, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5017 Data: 2017-05-08 08:03:08
  • Potas należy do podstawowych jonów wpływających np. na gospodarkę wodno-elektrolitową. Jest jednym z głównych składników (oprócz witaminy d i magnezu) odżywczych w zachodniej diecie, którego jest za mało zgodnie z wytycznymi dietetycznymi z 2010 r. Podsumowanie Właściwa podaż potasu ma związek z występowaniem osteoporozy (obniża ryzyko spadku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1977 Data: 2020-09-18 07:59:18
  • [...] zwiększyła beztłuszczową masę ciała o 1.02% grupa wykonująca interwały i trening siłowy zwiększyła beztłuszczową masę ciała 1.26% nie odnotowano zmian, jeśli chodzi o % zawartość tkanki tłuszczowej nie odnotowano wpływu obu rodzajów treningu na skok ze zmianą kierunku ruchu (CMJ) maksymalne pochłanianie tlenu wzrosło o 4.4 ± 2.8% (absolutne) [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4349 Data: 2019-03-20 08:00:00
  • Od wielu lat, zarówno źródła naukowe, jak i popularne rozpisują się o pozytywnym wpływie kwasów omega-3 na nasze zdrowie. Dlaczego zatem tak się dzieje, że skoro są one tak cenne, tak mało osób dba o zapewnienie regularnego, właściwego poziomu spożycia kwasów omega-3? Mówiąc inaczej, nikt ze sportowców nie zaliczał się do grupy potencjalnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2320 Data: 2021-04-17 12:58:49
  • [...] sytuacji, gdzie odpowiada nam, że na następnym treningu nam odpowie lub szuka w Internecie odpowiedzi, korzystając ze swojego smartfona, no, chyba że pytamy o szczegóły jak zawartość poszczególnych makroskładników w danym produkcie żywnościowym. Przyjaciel czy wróg? Zdecydowanie trener personalny jest to osoba, która chce nam pomóc. Nie można z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7457 Data: 2017-05-02 07:32:41
  • Suplementy, choć kiedyś zarezerwowane wyłącznie dla sportowców, dziś są tak powszechne, że jedzą je nawet amatorzy czy osoby, które nie ćwiczą. W wielu przypadkach nie jest to złe, ponieważ suplementy takie jak kompleksy witamin mogą nieść korzyści dla każdego: zarówno dla trenujących osób, jak i dla tych, którzy chcą tylko sięgnąć po smaczną [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3771 Data: 2018-01-09 07:32:19
  • [...] było różnic w wynikach próby czasowej, ani po względem stężenia mleczanów we krwi w żadnej z grup, niezależnie jakiego rodzaju węglowodany podawano kolarzom. Jak widać duża zawartość amylozy (skrobia oporna, słabo przyswajalna u człowieka) upośledziła odtwarzanie zasobów glikogenu mięśniowego u kolarzy. Czyli po co komu amyloza, skoro daje takie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2609 Data: 2019-06-28 21:24:12
  • Czy tłuszcz szkodzi? Rodzaje kwasów tłuszczowych

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Żyjemy w świecie, w którym rządzi pieniądz. Dlatego interpretując różne badania, należy pamiętać, iż często za promowaniem ich wyników stoi określona grupa wpływu zasobna w kapitał. Nie chodzi o tworzenie teorii spiskowych, tylko o fakty. Gdzie występują różnego rodzaju kwasy tłuszczowe? Jednonienasycone (MUFA): oliwa z oliwek (najwięcej kwasu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1376 Data: 2020-04-14 09:22:36