[...] zagadnienia jeszcze później powrócę… Skład Te unikalne właściwości mleczka pszczelego mogą się wiązać z jego oryginalnym składem… Pominę w tym miejscu truizmy, takie jak zawartość witamin czy minerałów, gdyż – powiedzmy szczerze – obecnie mamy szeroki wybór naturalnych i syntetycznych źródeł tych mikroskładników pokarmowych, a przejdę od razu [...]
[...] niż młody, ma również wiele fosforu potasu , siarki .Duża ilość siarki jest jednak wadą tej rośliny, gdyż powoduje tworzenie się w żołądku gazów wywołujących wzdęcia. Duża zawartość witaminy B1 i B2 może być niszczona przez nierozsądne gospodynie, gdyż chcą, by groch szybciej zmiękł i dodają sody. Tego, ani przy gotowaniu grochu, ani fasoli [...]
[...] przed spożyciem mieszasz z wodą lub mlekiem i gotowe). Zawartość białka i jego jakość Pierwszym ważnym parametrem, na podstawie którego możemy różnicować gainery jest zawartość białka. Waha się ona między 11 - 35%. Oczywiście im większa ilość białka w porcji tym wyższa cena odżywki. Jednak nie tylko ilość będzie przekładać się na [...]
[...] mleku stosunek ten wynosi 1,83 : 1, a więc niemal idealny. Zawartość bezwzględna wapnia dla mleka krowiego i ludzkiego wynosi odpowiednio 118 i 33 mg / 100 g mleka. Duża zawartość hormonu wzrostu oraz wapnia w mleku krowim może naruszyć stosunek wapnia i fosforu w organizmie ludzkim. Jeżeli równowaga ta zostanie zachwiana, w ustach pojawia [...]
[...] mleku stosunek ten wynosi 1,83 : 1, a więc niemal idealny. Zawartość bezwzględna wapnia dla mleka krowiego i ludzkiego wynosi odpowiednio 118 i 33 mg / 100 g mleka. Duża zawartość hormonu wzrostu oraz wapnia w mleku krowim może naruszyć stosunek wapnia i fosforu w organizmie ludzkim. Jeżeli równowaga ta zostanie zachwiana, w ustach pojawia [...]
Tym wszystkim, którzy urodzili się lub mieszkali przez dłuższy czas na farmie muszę powiedzieć, że jesteście ludźmi mojego pokroju. Ja właśnie urodziłem się i wychowałem na farmie. Moi rodzice prowadzili hodowlę bydła rzeźnego. Jak wiecie zapewne, by móc zarobić na hodowli, należy produkować własną żywność. W związku z tym uprawiali kukurydzę i [...]
β-Alanina, beta-alanina, BA ,(kwas 3-aminopropionowy) β-Alanina jest składnikiem dwupeptydu karnozyny (β-alanylo-L-histydyny), której biosynteza uzależniona jest od dostępności β-alaniny jako substratu. Karnozyna buforuje spadek pH związany m.in. z powstawaniem kwasu mlekowego w mięśniach w trakcie wysiłku. Z tego względu [...]
[...] W celu ambulatoryjnego podawania leku w można jednorazowo wyjąć preparat z lodówki i przechowywać go w temperaturze pokojowej (do 25°C) nie dłużej niż 3 dni. 6.5 Rodzaj i zawartość opakowania Jedno opakowanie zawiera: 6 ampułkostrzykawek i 6 igieł 30G1/2 dla dawki 500 j.m. oraz 27G1/2 dla pozostałych dawek. Ampułkostrzykawka wykonana jest ze [...]
[...] herbata, kawa oraz napoje zawierające kofeinę, jak napoje typu cola czy płyny energizujące, np. Red Bull. Soki owocowe, szczególnie z owoców cytrusowych, ze względu na zawartość kwasów organicznych posiadają na ogół odczyn kwaśny, co może być przyczyną rozkładu niektórych preparatów w przewodzie pokarmowym. Ponadto obecny tam kwas cytrynowy [...]
[...] opakowania Vitarade Recovery Gel fueled by Vitargo dostarczają odpowiedniej dawki węglowodanów i białek zabezpieczające efektywną i szybką regenerację powysiłkową. Optymalna zawartość wysokiej jakości białek - Vitarade Recovery Gel fueled by Vitargo w każdym żelu zawiera optymalną porcję doskonałej jakości hydrolizatu białka kolagenowego [...]
[...] w naszym mięsnym, chlebowym, mlecznym i śmieciowym (fastfoodowym) społeczeństwie. Świeże witaminy, aktywne enzymy, organiczne minerały, rozpuszczalny błonnik, wysoka zawartość wody i łatwo strawny tłuszcz i białka w awokado i innych owocach i roślinach jadalnych może pomóc przemienić każdego ospałego i otyłego mięsożercę w szczuplejszą i [...]
[...] (Szyguła 1997 za Coyl i Montain 1992, Gisolfi i Duchman 1992, Maughan i Noakes 1991). Proponowano dawniej także przyjmowanie soków owocowych, jednak okazało się że zawartość węglowodanów i osmolalność ich jest zbyt duża i dlatego może powodować zwolnienie tempa opróżniania żołądka i absorbcji w jelitach (Kovacs i Brouns 1997). [...]
[...] czy wszystkie produkty "light" to postawa zdrowego żywienia. Czy produkty "light" są faktycznie niskokaloryczne? W większości przypadków tak, producenci obniżyli w nich zawartość tłuszczu nawet o kilkadziesiąt procent. Dzięki temu można włączyć do diety produkty, które do niedawna były w niej niewskazane, np. majonez czy niektóre wyroby [...]
[...] zapalne skóry. Najczęściej zapisywanym lekiem jest tetracyklina. Antybiotyk ten hamuje rozwój drobnoustrojów mających istotne znaczenie w powstawaniu trądziku oraz redukuje zawartość kwasów tłuszczowych powodujących stany zapalne. Leki z grupy tetracyklin, w celu pełnej skuteczności należy przyjmować kilka razy dziennie, co dla wielu osób może [...]
[...] jak i metody żywienia. Wpływ treningu wytrzymałościowego na przemianę tłuszczową jest dobrze udowodniony: nasila całkowite utlenianie kwasów tłuszczowych zwiększając zawartość triglicerydów w mięśniach i maksymalne uwalnianie kwasów tłuszczowych. Procesy te pozwalają zachować zapasy węglowodanów i wydłużyć intensywny wysiłek. W zakresie [...]
[...] białka serwatki. Dzięki zastosowaniu poszczególnych procesów uzyskania białek produkt jest bardzo dobrze rozpuszczalny i rewelacyjnie wchłanialny. Zawiera bardzo niską zawartość tłuszczu (1g) i węglowodanów (2g) oraz wysoką zawartość białka (23g) i enzymów trawiennych (300mg) w jednej porcji. Dzięki tak dużej ilości enzyów trawiennych [...]
[...] się bardzo cennymi właściwościami(np zawierają dwukrotnie wiecej błonnika niz otreby pszenne!!!) tj.: * wysoki współczynnik strawności gotowanego ziarna (90%) * wysoka zawartość białka (13-21%, czyli najwyższa spośród wszystkich roślin zbożowych), które zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne (m.in. lizynę, metioninę i tryptofan - [...]
[...] niektórych antyoksydantów w osoczu a częstotliwością zgonów spowodowanych niedokrwienną chorobą serca. WITAMINY ANTYOKSYDANTY ZAPOBIEGAJĄ MIAŻDŻYCY Witamina C obniża zawartość cholesterolu całkowitego i cholesterolu w LDL, podwyższa poziom HDL oraz zmniejsza zdolność agregacji płytek i zawartość fibrynogenu w osoczu. Wykazano, że [...]
[...] efedryna stanowi od 30 do 90% wszystkich alkaloidów zawartych w preparacie, jedynie bardzo nieliczne zawierają samą efedrynę. Należy rozróżniać preparaty standaryzowane na zawartość efedryny od tych standaryzowanych na "zawartość alkaloidów efedrynowych" - większość z nich zawiera bowiem pseudoefedrynę, norefedrynę i norpseudoefedrynę. [...]
Witam wszystkich. Ten artykul jest poswiecony w wiekszym stopniu dla ludzi ktorzy nie maja pojecia o zdrowym odzywianiu sie, o zdrowym zyciu. Nie badz sam, ukladaj zdrowa diete swoim dzieciom, zonom, mezom, rodzicom, dziadkom. :) Wprowadzenie Kazdy z nas chcialby zachowac szczupla sylwetke przez cale zycie. Wymaga to [...]