[...] wspomaga pracę jelit, ma również dobroczynny wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Należy jednak stopniowo przyzwyczajać organizm do spożywania ziaren lnu z powodu na dużą zawartość błonnika. Miód Wszystkim świetnie znany słodki produkt spożywczy wytwarzany przez pszczoły. Miód wzmacnia serce, usprawnia pracę przewodu pokarmowego, koi nerwy, [...]
Suplementacja boosterem testosteronu jest obecnie popularną metodą, aby poprawić samopoczucie, zwiększyć siły witalne, jak i nieco ustabilizować środowisko hormonalne. Jednak czasem bez odpowiednich badań, które ukażą nam, co się dzieje z naszym ciałem, wybór wsparcia dla produkcji testosteronu może być błędny i mijać się z naszym celem. Na czym [...]
[...] laskowy, kremowy), łatwość przygotowania w sytuacji, gdy nie mam czasu lub możliwości na przygotowanie/zjedzenie posiłku, atrakcyjna cena w stosunku do ilości, prawie zerowa zawartość cukrów prostych, praktycznie brak tłuszczów, w niewielkiej objętości koktajlu spora zawartość węglowodanów, aż 66 porcji w opakowaniu. Zastosowanie Quamtrax Instant [...]
Jedną z częściej przekazywanych informacji przez dietetyków na temat naszej diety, jest konieczność dbania o odpowiednią ilość błonnika w diecie. Wynika to z tego, że większość ludzi nie dostarcza go w zalecanych ilościach, czyli 25 g u kobiet i 38 g u mężczyzn. Jedno z badań przeprowadzonych przez International Food Information Council wykazało, [...]
[...] stosowano dawki od 250 do 450 mg dziennie przez 12 – 16 tygodni. Szukając preparatów z brahmi warto sięgać po te, które mają ustandaryzowaną (taką samą w każdej kapsułce) zawartość bakozydów i zacząć od możliwie najniższej dawki. Źródła: Kongkeaw C, Dilokthornsakul P, Thanarangsarit P, Limpeanchob N, Norman Scholfield C. Meta-analysis of [...]
Agresywne zachowania definiuje się jako czyny, które bezpośrednio mają na celu szkodzenie innym. Według różnych danych około 51% nastolatków wykazuje wysoki poziom agresji w szkole średniej, a skłonność do agresji ma największy trend wzrostowy w okresie dojrzewania. Źródła: Yang, Y., Zhu, H., Chu, K., Zheng, Y., & Zhu, F. (2023). Effects of [...]
Wielu osobom mogłoby się wydawać, że dynia to warzywo, które nadaje tylko smak potrawom i jedyne gdzie można ją zastosować to zupa krem. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Warzywo to posiada liczne właściwości, które w znacznym stopniu pomóc mogą nam w różnego rodzaju problemach zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich. Silny [...]
[...] że ograniczenie tych produktów jest rozwiązaniem. Nadmierna ilość produktów zbożowych również zwiększa ryzyko zaburzeń gospodarki kwasowo-zasadowej - ze względu na wysoką zawartość substancji antyżywieniowych, które utrudniają wchłanianie pierwiastków z alkalicznych (zasadowych) produktów. Jak zachować odpowiednią równowagę? Wbrew temu, co [...]
[...] pełnowartościowego białka (20 g na batonik) 2. Stanowi wyśmienitą chrupiącą przekąskę 3. Jest pełnowartościowym zamiennikiem posiłku 4. Nie zawiera cukru ani aspartamu! 5. Słodzony jest maltitolem – bezpiecznym zamiennikiem cukru 6. Zaspokaja łaknienie na słodycze 7. Jest źródłem błonnika 8. Ma niską zawartość tłuszczu (poniżej 9 g na batonik).
Redukcja tkanki tłuszczowej wcale nie jest skomplikowana, tylko ludzie z reguły nie potrafią utrzymać odpowiednio długo właściwego reżimu kalorycznego i treningowego. Dlatego niejednokroć osiągają połowiczny sukces lub żalą się w Internecie, iż „diety nie działają”, „trenerzy kłamią”. Klasyfikacja tuczących i względnie bezpiecznych produktów [...]
Spirulina to cyjanobakterie o charakterystycznej niebiesko-zielonej barwie i kształcie spirali. Jak można łatwo się domyślić, temu zawdzięczają swoją nazwę. Spirulina, należy do najstarszych form życia występujących na Ziemi. Szacuje się, że spirulina rośnie na Ziemi około 3,5 miliarda lat. Wśród postulowanych najważniejszych zastosowań spiruliny [...]
Świat kobiecego fitnessu jest totalnie zagracony mitami. Kolejny artykuł to kolejne rewelacje, kolejni entuzjaści i przeciwnicy danej teorii. Szansa na to, że pojawi się publikacja, obalająca wszystko jest nikła. Poniżej przedstawione są najczęściej przekazywane mity, które znacząco utrudniają kobietom rozwój. Kobietom, ponieważ bardzo często [...]
[...] 1,5- 2 godziny. Zhang Nu powiedział, że absorpcja i wykorzystanie białka w jajach jest bardzo wysokie, a trawienie jest szybkie. Co robił z żółtkami? Wyrzucał, ze względu na zawartość tłuszczu, przez co łatwo mógłby przekroczyć liczbę kalorii. Spotkał się przez to z niemałą krytyką internautów. Zhang dodał jeszcze, że raczej nie poleciłby takiego [...]
W dzisiejszych czasach coraz więcej uwagi poświęca się alergiom pokarmowym, ponieważ częstotliwość ich występowania rośnie. Dlaczego alergie pokarmowe i inne są obecnie tak częste, nie jest w stu procentach jasne. Naukowcy wskazują jednak na fakt, że obecnie żyjemy w bardziej sterylnych warunkach, niż kiedyś, a zanieczyszczenia powietrza [...]
[...] Wyniki Trening wytrzymałościowy: zmniejszył ilość tkanki tłuszczowej w tułowiu o 6 ± 2%, zwiększył zdolność poboru tlenu w całym ciele o 13 ± 7%, zwiększył zawartość trójglicerydów wewnątrzmięśniowych, zarówno we włóknach mięśniowych typu I, jak i II, odnotowano trzykrotny wzrost ekspresji perilipiny 2, ale tylko we włóknach [...]
Przekąski odgrywają istotną rolę w naszej diecie. Przemyślany dobór przekąsek może pomóc w dostarczeniu ważnych składników odżywczych, zaspokoić głód oraz zapewnić energię i koncentrację na część dnia. Niestety wiele popularnych przekąsek jest bogatych w tłuszcze trans, cukry proste i sztuczne dodatki, które mogą wpływać negatywnie na nasze [...]
To naturalne, że sposób odżywiania społeczeństwa zmienia się na przestrzeni lat. Wpływa na to wiele aspektów m.in. dostępność pożywienia, zawartość portfeli, metody produkcji danych produktów i świadomość ludzka na temat zdrowia. Podsumowanie Jedzenie, które jemy obecnie, wygląda zupełnie inaczej niż to, co jedli kiedyś nasi dziadkowie. Pomiędzy [...]
[...] warunki do wzrostu i są bogate w witaminy oraz minerały. Sam proces konserwowania i zamrażania nie wpływa znacząco na utratę wartości odżywczych. Ciekawostką jest fakt, że zawartość witamin w warzywach mrożonych może być większa niż w tym samym, ale świeżym produkcie przechowywanym w domu przez kilka dni. Kontrowersyjne są za to puszki (choć [...]
[...] skóry. W rzeczywistości śmiertelność na skutek przegrzania jest 3,5 razy częstsza u osób z nadwagą w porównaniu do osób o normalnej wadze. Mniejszy rozmiar i mniejsza zawartość tłuszczu w organizmie zwiększa powierzchnię dostępną na zewnątrz dla bardziej wydajnego chłodzenia organizmu. Sprawność fizyczna a pocenie się To, jak sprawny [...]
Masz swoje ulubione orzechy? Bez względu na to, które orzechy lubisz najbardziej, mają one wiele cennych składników odżywczych w przeciwieństwie do innych przekąsek, takich jak frytki, chipsy, precelki etc. Osoby jedzące orzechy otrzymują wiele korzyści zdrowotnych. Na przykład, regularne spożywanie orzechów wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób [...]