Budowanie masy mięśniowej dla niektórych osób jest znacznym wyzwaniem żywieniowym. Ilość kalorii, jaką osobnicy o szybkiej przemianie materii muszą dostarczyć w ciągu doby, czasem przerasta ich możliwości konsumpcyjne, sprawiając, że na samą myśl o kolejnym posiłku robi im się niedobrze. Jakie produkty wyróżniamy Batony proteinowe dzielimy [...]
Domowe posiłki często uważane są za zdrowe. W większości przypadków jest to prawda, ponieważ gotując samodzielnie, kontrolujesz dobór składników i ich jakość. Jednak możesz podczas gotowania popełnić błędy, które sprawią, że posiłek nie będzie zdrowy. Krojenie mięs i warzyw na tej samej desce Podczas krojenia mięsa na drewnianej desce wyciekają z [...]
[...] ale co z innymi składnikami przetworzonej żywności, takimi jak sztuczne dodatki, emulgatory, barwniki i wzmacniacze smaku? Nawet, jeśli usuniesz tłuszcz trans i zredukujesz zawartość sodu i cukru w pakowanych produktach spożywczych, nadal istnieją obawy dotyczące innych składników dodawanych do przetworzonej żywności. Wciąż toczy się spór o to, [...]
[...] wówczas zwróć większą uwagę na to, co kupujesz, ponieważ nie każdy jogurt jest ich dobrym źródłem. Poszukaj jogurtu z pieczęcią NYA lub inną, gwarantującą odpowiednią zawartość zdrowych bakterii. Pomimo tego, że jogurt jest wygodnym pokarmem i łatwo dostępnym, staraj się dostarczać sobie różnych źródeł bakterii probiotycznych. Nie [...]
Popularność witaminy K w suplementacji sportowej wzrosła pośrednio na skutek docenienia niezwykłych walorów witaminy D3. To właśnie dzięki rozpopularyzowaniu witaminy D3, witamina K2 coraz częściej gości w arsenale suplementacyjnym osób trenujących. Jej zadanie jest dość proste z punktu widzenia osoby trenującej. Ma ona na celu wesprzeć działanie [...]
Zamienniki cukru są często piętnowane, bo są „chemią”. To słowo-wytrych obrazuje strach przed nieznanym, a zamienniki cukru są dla wielu osób takimi tajemniczymi związkami. Dlatego przypisuje im się negatywne oddziaływanie na ustrój. Ok, odnieśmy te dane do człowieka. Załóżmy, że ktoś wypija litr napoju dziennie i dostarcza w ten sposób 350 mg [...]
[...] był bohaterem większej ilości afer spożywczych niż inne produkty. Czy jedzenie łososia dzikiego ma dużo większą przewagę nad hodowlanym? Podsumowując, łosoś dziki ma większą zawartość minerałów i często mniejszą zanieczyszczeń. Zwykle jednak jest dużo droższy (choć nie da się ukryć, że i ten hodowlany do tanich wcale nie należy). Jeśli masz wybór [...]
Odpowiednia masa ciała to jeden z czynników determinujących nasze zdrowie, niezależnie od wieku. No, ale jeśli jesteś nastolatkiem, to pewnie nieco mniej myślisz o zdrowiu, a bardziej o swoim samopoczuciu i wyglądzie. Jeśli masz nadwyżkę kilogramów, to być może zastanawiasz się jak schudnąć, jak zrobić to szybko i najlepiej bez specjalnego [...]
[...] jednej łyżce się nie skończy. Frużelina dostępna jest w dwóch smakach: wiśniowym (CHERRY IN JELLY) i truskawkowym (STRAWBERRY IN JELLY). Dlaczego jest tak pyszna? Ponieważ zawartość owoców to aż 80%! Dodatkowo dzięki temu że nie zawiera cukru, utrzymany jest naturalny i wyrazisty smak owoców. Frużelina dostępna w sklepach zawiera zwykle tylko [...]
[...] przekąska. Ich podjadanie ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, a w przeciwieństwie np. do chipsów są łagodne dla poziomu cukru we krwi, ponieważ mają niską zawartość węglowodanów i wysoką błonnika. A czy kiedykolwiek się zastanawiałaś/eś, jakie składniki orzechów są dobre dla Twojego serca? Przyjrzyjmy się kluczowym składnikom [...]
[...] już kwestię raka płuc (który w większości przypadków nie daje się skutecznie leczyć), spadku wydolności (uszkodzeń płuc), negatywnego wpływu na układ sercowo-naczyniowy i zawartość setek trucizn w dymie, palenie tytoniu sprzyja pojawieniu się cukrzycy, która jest plagą XXI wieku i dotyka obecnie kilkuset milionów osób na świecie, w Polsce [...]
[...] poziomie. Właściwości ALLNUTRITION Choco Muffin pyszny czekoladowy smak, brak dodatku cukru, tłuszcze ograniczone do minimum 5,53%, spora ilość błonnika 5,44%, niska zawartość soli 0,17%, wysoka zawartość białka 28,45%, węglowodany wysokiej jakości z mąki owsianej, dodatek białka serwatkowego, tylko 20 minut na przygotowanie. [...]
Czy należy spożywać białko przed pójściem spać? Jaki rodzaj białka może najbardziej zoptymalizować wzrost mięśni? Spośród wielu czynników wpływających na wzrost mięśni, jedną z ogromnych barier w budowaniu beztłuszczowej masy ciała może być zbyt niskie spożycie białka. Podsumowanie Spożycie białka przed snem jest bardzo ważne, zarówno pod kątem [...]
DNP to w ujęciu toksykologicznym silna trucizna. W odróżnieniu od leków nie ma nawet ustalonej bezpiecznej dawki - najmniejsze ilości mogą wyrządzać duże szkody w ustroju człowieka. Dlatego został wycofany w 1938 r. ze stosowania u ludzi. Co zapamiętać? Od badań na zwierzętach do stosowania środków u ludzi jest bardzo daleka droga. Zwierzęta [...]
Trudno przecenić znaczenie snu dla naszego zdrowia, osiągnięć sportowych oraz wyglądu naszej sylwetki. Dlaczego zatem w naszym zabieganym świecie sen jest tym, co najczęściej znajduje się na końcu naszych priorytetów…? Podsumowanie Planując swoją kolację, weź pod uwagę fakt, że sen służy relaksowi. Zatem tak powinna wyglądać Twoja codzienna [...]
Acerola (M. emarginata) bywa nazywana wiśnią z Barbadosu (ang. barbados cherry). Najbardziej znanym składnikiem tej rośliny jest witamina C. Acerola jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł kwasu askorbinowego i zawiera mnóstwo fitoskładników, takich jak karotenoidy, fenole, antocyjany i flawonoidy. Zidentyfikowano: związki cyjanidyny i [...]
[...] z większym spożyciem nabiału. Liczne opracowania sugerują, iż mleko i produkty mleczne mają potencjał diabetogenny (nadmierny wpływ na oś IGF-1, insulina) oraz kancerogenny (zawartość tłuszczu, laktozy, hormonów). W szczególności mogą powodować raka prostaty, jajnika i piersi. Ponadto mleko i produkty mleczne przyspieszają dojrzewanie [...]
[...] tłuszczowej, czy optymalizację stanu zdrowia i / lub odżywienia. Zastosowania WPI WPI jest korzystnym z punktu widzenia diety suplementem nie tylko ze względu na wysoką zawartość białka oraz niską zawartość węglowodanów i tłuszczy. O wartości tego produktu stanowi również wszechstronność wykorzystania go w kuchni. Najprostszą metodą na [...]
Berberyna jest składnikiem aktywnym owoców berberysu pospolitego (Berberis vulgaris), należącym do fitochemicznej grupy alkaloidów. Występuje jednak nie tylko w berberysie, ale również w kilku innych roślinach leczniczych, takich jak: Coptis chinensis, Hydrastis canadensis , Coptidis rhizoma , Xanthoriza simplicissima, Phellodendron amurense i [...]
Kiedy myślimy o grillowaniu, często wyobrażamy sobie rozgrzanego do czerwoności grilla w ogrodzie wypełnionego mięsnymi przysmakami. Lato sprzyja spotkaniom ze znajomymi i biesiadowaniu przy grillu, ale wiedz, że to nie tylko przywilej mięsożerców! Coraz więcej osób przechodzi na wegańską dietę, a wraz z nią rośnie zapotrzebowanie na pomysły dla [...]