W Internecie krąży wiele niepotwierdzonych opowieści. Na przykład, historię o tym, iż Andy Bolton, na samym początku swojej przygody z treningiem, wykonywał przysiad z ciężarem 226 kg oraz martwy ciąg z ciężarem 272 kg, można włożyć między bajki. Podobnie, jak twierdzenia, iż Dorian Yates wyciskał leżąc ponad 140 kg przy swoich pierwszych [...]
[...] - 3,5 g / h, zdolności do zwiększenia uczucia sytości oraz długotrwałego tłumienia głodu, zbliżonego do frakcji białka mleka - kazeiny. Co więcej, ze względu na wysoką zawartość argininy, może mieć pozytywny wpływ na zdrowie naszego układu sercowo-naczyniowego. Jest również cennym źródłem roślinnego żelaza. Tyle rodzajów białka, co wybrać? [...]
[...] konserwująca: azotyn sodu. 100 g tych parówek dostarczy 208 kcal, w tym 16 g tłuszczów, 13 g białka, 2,5 g węglowodanów, w tym 0,8 g cukrów oraz 1,7 g soli. Plusy: duża zawartość mięsa, niskokaloryczne, dobra dostępność, w smaku są delikatne, ładnie pachną, mają lekką konsystencję. Minusy: skład mógłby być zdecydowanie lepszy. Świat Drobiu [...]
Wszystko szkodzi! Wszystko powoduje raka! Wszystko nas zabija! Te hasła dotyczące skażonej i trującej żywności są powtarzane przez osoby, które nie interesują się zdrową dietą, po prostu powielają zasłyszaną opinię i nie poświęcają nawet 5 minut, by zweryfikować mit. Ostatnio słyszałem opinię, że nawet oleje roślinne są skażone metalami ciężkimi. [...]
Koenzym Q10 (CoQ10) to substancja, która jest niezbędna w komórkach dla produkcji energii. Jest również antyoksydantem, co oznacza, że chroni komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, które mogą prowadzić do różnych chorób i starzenia się. Stany zapalne i stres oksydacyjny Kilka publikacji przeglądowych podsumowało również [...]
Wiele osób lekceważy wpływ alkoholu na wyniki sportowe, niektórzy nawet źle interpretują wyniki dotyczące picia alkoholu i poziomu testosteronu we krwi. Dziesiątki lat krążą mity o tym, iż piwo dobrze robi na „zakwasy” oraz o tym, iż alkohol chroni przed zatruciami pokarmowymi. Właściwie na ten temat mógłbym napisać książkę. Nie [...]
Zespół jelita drażliwego (IBS - Irritable Bowel Syndrome) to przewlekłe i osłabiające zaburzenie żołądkowo-jelitowe, które dotyka 9% -23% populacji na całym świecie. Odsetek pacjentów generujących koszty w systemie opieki zdrowotnej związane z IBS wynosi 12% w podstawowej opiece zdrowotnej i jest zdecydowanie największą podgrupą w klinikach [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
Gotowe mięso mielone to produkt wysoce przetworzony, najczęściej z kiepskim składem, czy zatem lepiej go unikać? Czy w sklepowych lodówkach jest szansa na znalezienie dobrej jakości gotowego mięsa mielonego? Na co zwracać uwagę przy zakupie i czym się kierować? Na to pytanie postaram się odpowiedzieć na podstawie przygotowanego zestawienia. Choć [...]
[...] w rodzaju: „wódka jest szkodliwa, a piwo nie”. Zarówno wódka, jak i piwo zawierają etanol. Oczywiście, wódka powoduje większe odwodnienie i łatwiej ją przedawkować (większa zawartość etanolu w 100 g roztworu). Jednakże nie zmienia to faktu, iż piwo także zawiera etanol – też może wyrządzać nieodwracalne szkody zdrowotne, zwiększać ryzyko [...]
[...] (czyli w środku był o wiele tańszy substytut). Wolno zastosować dodatek max. 5%, natomiast w badanych próbkach stwierdzono od 5,92 do 25,66% domieszki, stwierdzono obniżoną zawartość tłuszczu mlecznego, w piernikach w polewie czekoladowej zawartość polewy wynosiła 22,2% przy deklaracji 30%, w czekoladzie gorzkiej z nadzieniem marcepanowym [...]
Glikogen i trening na czczo nadal są tematem, o którym większość ludzi nie wie zbyt dużo. Niestety, dotyczy to również autorów artykułów na portalach, Facebooku czy forach dyskusyjnych. Poniżej opiszę typowe nieprawdziwe stwierdzenia i błędne porady dotyczące treningu aerobowego i interwałowego, które wynikają z braku zrozumienia szlaków [...]
[...] źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, jednak należy uwzględnić fakt, iż wiele gatunków ryb jest skażonych np. arsenem. Przykładowo, złowione w Chinach ryby miały znaczną zawartość metali ciężkich: kosatka pstra, czyli skrzypiąca, miała dużo arsenu, kadmu i ołowiu, karaś chiński oraz s. curriculum składowały miedź, żelazo, mangan i cynk. [...]
[...] w wyniku oddziaływania z H2O (wodą), a także z dodatkami, takimi jak kwas cytrynowy i kwas fosforowy. CO2 + H2O ↔H2CO3 ↔ H+ + HCO3- Należy podkreślić, iż zawartość dwutlenku węgla we krwi jest całkowicie normalna. Ilość kwasu węglowego i rozpuszczonego we krwi CO2 są niewielkie, zawartość dwutlenku węgla stanowi pośrednią [...]
[...] WPC koncentrat białek serwatkowych, jest to podstawowe białko wykorzystywane przez sportowców. Do jej produkcji wykorzystuje się skoncentrowane źródło białka serwatkowego, a zawartość protein mieści się w przedziale 75-80%. Osoby trenujące chętnie wykorzystują dodatek tego typu ze względu na wysoką zawartość aminokwasów egzogennych, jak i [...]
[...] większą część energii, która jest spłacana w procesach tlenowych w okresach odpoczynku. Podczas długotrwałego, ciągłego wysiłku, zużycie energii będzie raczej stabilne, a zawartość glikogenu w mięśniach szkieletowych zostanie zmniejszona o 50–70% po 60 minutach jazdy na rowerze przy 75% VO2max (Hermansen i in., 1967; Saltin i Karlsson, 1971). [...]
[...] je do lodówki. Uwaga! Nie w każdym przypadku jest to dobry pomysł. Istnieje bardzo długa lista produktów spożywczych, które nigdy nie powinny znaleźć się w lodówce. Jej zawartość niejednokrotnie cię zdziwi. Banany Te owoce zachowują o wiele więcej właściwości odżywczych, kiedy są trzymane poza lodówką. Według CPMA (Canadian Product Marketing [...]
Obecne czasy niestety wymagają od nas wiele wysiłku nie tylko od strony fizycznej, ciężko pracując czy trenując, ale również od strony psychicznej, gdy z każdej strony atakowani jesteśmy różnego rodzaju czynnikami powodującymi stres i zaburzenia hormonalne organizmu. Jedni z nas są bardziej odporni, a inni niestety nie i wtedy mogą pojawić się [...]
Zasada jest prosta: chcesz być duży, musisz jeść dużo. Nie oznacza to wizyty w najbliższym fast foodzie. Musisz jeść dużo, ale przede wszystkim musisz jeść mądrze. Potrzebujesz białka, zdrowych tłuszczów, właściwych rodzajów węglowodanów, witamin, minerałów, aminokwasów, przeciwutleniaczy i potrzebujesz ich we właściwych ilościach i we właściwych [...]