Kreatyna to zdecydowanie najpopularniejszy suplement wspomagania wysiłku fizycznego. Ponieważ swoją przygodę ze sportem często rozpoczynamy już w bardzo młodym wieku, stąd równie często pojawia się pytanie: od ilu lat można stosować kreatynę? Aby jednak w miarę precyzyjnie odpowiedzieć na to pytanie, należy najpierw przyjrzeć się bliżej samej [...]
Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy mają spory problem w wyborze uzupełnienia diety. Czasem pomimo tego, że producent deklaruje niską zawartość cukru mlecznego w suplemencie i tak problem trawienny daje o sobie znać, co świadczyć może o tym, że marka suplementacyjna, w jaką inwestujemy, nie jest do końca godna zaufania lub tendencja do [...]
[...] cyklach typowo masowych wybiera się białka oparte na klasycznym koncentracie. Wybór jest podyktowany tym, że są to białka odpowiednio zasobne w aminokwasy EAA, jak i znaczną zawartość BCAA. Ich skład sprawia, że są optymalnym wyborem, jeżeli chodzi o uzupełnienie diety masowej. W okresie potreningowym są doskonałą opcją, aby pokryć [...]
W ostatnich latach pojawiło się wiele pomysłów w rodzaju jedzenia niekoniecznie zdrowych pokarmów, byle tylko zgadzała się kaloryczność diety. Nie jestem zwolennikiem takiego modelu żywieniowego z prostego powodu: kalorie nie są sobie równe! Ziemniaki Wbrew obiegowym opiniom nie są wcale aż takie złe. Należą do pokarmów o dość niskiej [...]
[...] light, fit, odtłuszczone Na półkach sklepowych często można znaleźć produkty w wersji light. Opisane są w różny sposób, ale zwykle chodzi o to, że została w nich obniżona zawartość tłuszczu. W zamian za to zazwyczaj zostaje dodany cukier. Po raz kolejny — czytaj etykiety. Wędliny, przetwory mięsne, parówki No kto by się spodziewał? A jednak [...]
[...] przyda się na pewno na treningach, dzięki temu suplementowi wzmocnimy naturalnie nasz układ odpornościowy, dzięki czemu będzie silniejszy w walce z infekcjami, czy wirusami, zawartość wapnia w jagodach Acai wzmacnia nasz kościec i chroni przed osteoporozą, zaś beta-karoten oraz witamina C pozytywnie wpływają na nasz wzrok, zawartość witamin, [...]
[...] użyć jeden ze sposobów obróbki: kuchenka mikrofalowa przez 2 minuty po nakłuciu folii lub jej zdjęciu umieścić zamknięty talerzyk w naczyniu z gotującą się wodą na 10 minut zawartość talerzyka podgrzać na patelni przez 10 minut Z czym łączyć SFD Nutrition Dziki Chicken? W celu podniesienia kaloryczności lub do podsmażenia potrawy dodać można [...]
[...] jako wsparcie okołotreningowe dostarczając do organizmu szybkiej formy białek. Jest jeszcze jedna ważna zaleta, o której należy wspomnieć. Białko WPC posiada niewielką zawartość węglowodanów i tłuszczów. Oznacza to, że stosując odżywkę białkową typu WPC dostarczamy tylko i wyłącznie białek, nie zaburzając koncepcji naszej diety. Jakie są [...]
[...] stosować WPC również podczas odchudzania/redukcji. Jakie są korzyści ze stosowania WPC? posiada znaczną ilość BCAA, stanowi źródło pełnowartościowych białek, ma niewielką zawartość węglowodanów i tłuszczów, wspomaga wzrost masy mięśniowej, chroni mięśnie przed rozpadem, wspomaga odporność poprzez stymulowanie produkcji glutationu, wspomaga [...]
Koenzym Q10, znany również jako CoQ10, to organiczny związek chemiczny obecny w komórkach ludzkich, który odgrywa kluczową rolę w produkcji energii. CoQ10 pełni istotną funkcję w mitochondriach, gdzie pomaga wytwarzać adenosynotrifosforan (ATP), czyli nośnik energii komórkowej. Źródła: [...]
Tauryna naturalnie obficie występuje w mięśniach i to właśnie produkty mięsne zawierają jej największe ilości. Jest ona organicznym związkiem chemicznym, należącym do grupy aminokwasów siarkowych. Biochemicznie, jest to pochodna cysteiny, aminokwasu białkowego zawierającego siarkę. Dodatkowo, po 10-sekundowej ciągłej stymulacji elektrycznej [...]
[...] tuńczyka pospolitego przekraczały normę 2.59 raza (tuńczyk potrafi zawierać nawet 2.59 µg rtęci w jednym gramie mięsa). Ponadto złowione w Chinach ryby miały znaczną zawartość metali ciężkich: kosatka pstra, czyli skrzypiąca, miała dużo arsenu, kadmu i ołowiu, karaś chiński oraz s. curriculum składowały miedź, żelazo, mangan i cynk. U [...]
[...] ich wszystkich. Możesz kontrolować ilość, którą spożywasz i wybrać złożone węglowodany, które są dla ciebie dobre (produkty z pełnego ziarna, zboża bogate w błonnik i niską zawartość cukru, brązowy ryż, płatki owsiane i owoce). Jak kawa to czarna! Nic nie podjadasz i tyjesz? Zastanów się w takim razie, jak często pijesz słodką kawę? Kawę z [...]
[...] nie rezygnuj z nich! Dbaj o różnorodność! Jeśli masz historię kamieni nerkowych na swoim koncie bądź nieco bardziej ostrożny. Wybieraj głównie te warzywa, które mają niską zawartość szczawianów, np. sałatę czy jarmuż. Szkodliwe działanie szczawianów możesz również zniwelować, łącząc je z nabiałem. To idealne rozwiązanie na zielonego szejka. [...]
[...] literatury. Wyszukiwanie przeprowadzono przy użyciu PUB med, Medline i Embase w poszukiwaniu marihuany, kanabinoidów i THC, w kontekście sportu i ćwiczeń. Uwzględniono zawartość czasopism o medycynie sportowej na przestrzeni 10 lat, jak również odsyłacze z czasopism i osobisty zbiór przedruków. Dokonano przeglądu wyłącznie literatury w [...]
[...] łydki 76% włókien szybkich, a tylko 24% włókien wolnych. U długodystansowców jest odwrotnie: 79% włókien wolnych, a tylko 21% szybkich”); Włókna powolne (typu I) mają niską zawartość glikogenu, fosfokreatyny oraz małą siłę skurczu, podczas gdy typ II cechuje się dużą zawartością glikogenu, fosfokreatyny i średnią (Fta) oraz dużą (FTb) siłą [...]
Jajka stanowią codzienny i właściwie nieodłączny element naszej diety, z wykluczeniem tych, u których wykryto nietolerancję na ten produkt. Są symbolem życia, świeżości, te kurze kojarzą się nam z Wielkanocą, ale w Polsce i nie tylko coraz częściej kosztujemy nowości, między innymi strusich jaj, które zakupić można zazwyczaj u hodowcy. Jakie są [...]
Wykorzystanie białka w diecie osoby trenującej ma duże znaczenie w kontekście budowy sportowej formy. Wykorzystanie więc produktów żywnościowych, które budować będą bazę naszej diety, powinno być dobrze przemyślane. Źródła białka w diecie powinny być źródłami pełnowartościowymi, które zawierać będą spore ilości aminokwasów egzogennych. Które [...]
Internet jest pełen cudownych diet oraz wymyślnych sposobów na redukcję tkanki tłuszczowej. Istnieją tysiące poradników i niektóre z nich są naprawdę wartościowe, np. wydana kilka lat temu publikacja Brada Schoenfelda. Niestety, w Internecie jest równie dużo dezinformacji. Nie jest sztuką znaleźć „coś”, ale umieć zweryfikować podawane treści, [...]
Testosteron jest jednym z wielu hormonów, który został niesamowicie zmitologizowany w Internecie. Nie stało się tak przypadkiem, gdyż hormonalna terapia zastępcza to biznes warty setki milionów dolarów, a w skali świata miliardy dolarów. Producentom zależy na rozdmuchiwaniu problemu rzekomych niedoborów, a opłacani lobbyści sugerują, że prawie [...]