SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

zawartość

  • Jak dieta wegańska wpływa na sportowców?

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    [...] błonnika na dzień, gdyż nadmiar włókna pokarmowego może powodować dyskomfort trawienny. Kolejnym aspektem diety wegańskiej, który może pozytywnie wpłynąć na sportowców, jest zawartość antyoksydantów w roślinnych źródłach pokarmu. Przeciwutleniacze hamują stres oksydacyjny, który wywoływany jest m.in. przez intensywne i częste treningi. Warto [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1736 Data: 2022-06-03 19:09:02
  • Naukowcy spekulują, iż kreatyna ma duże znaczenie dla terapii antynowotworowej. Układ kreatyna odgrywa kluczową rolę w buforowaniu i transporcie energii komórkowej, z czego korzystają od dobrych 30 lat sportowcy. Jest na najlepszy, skuteczny i do tego tani suplement. Komentarz Proszę nie włączać trybu „Jerzy Zięba”. Cytowane badanie, dotyczą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4248 Data: 2020-06-23 09:08:40
  • [...] walory smakowe, dostarczają wszystkich aminokwasów i stanowią idealne uzupełnienie diety w proteiny. Czekolada ALLNUTRITION PROTEIN CHOCOLATE NUTLOVE COCO CRUNCH ma niską zawartość cukrów, gdyż jako substancję słodzącą wykorzystano erytrytol, czyli alkohol cukrowy, który nie dostarcza kalorii i ma zerowy indeks glikemiczny. Nie powoduje on [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2024 Data: 2021-03-30 20:57:41
  • [...] ale również układu odpornościowego. Kolejna witamina, B7, czyli biotyna, znana jest z aktywności w obrębie keratynocytów, czyli komórek tworzących m.in. skórę i włosy. Kwas hialuronowy z kolei wykazuje silne właściwości hydrofilne, czyli przyciągające wodę. Odpowiada za nawilżenie tkanek, a jego zawartość w nich spada w procesach starzeniowych.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 926 Data: 2023-01-03 14:41:59
  • Hydrolizowany kolagen stał się popularnym suplementem diety dzięki swojemu wielokierunkowemu działaniu. W badaniach wykazano liczne jego zastosowania prozdrowotne, które nie ograniczają się tylko do optymalizacji stanu skóry czy włosów. Ponadto wzmożone zainteresowanie suplementacją kolagenem tłumaczy się tym, że jego źródła spożywcze nie należą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 699 Data: 2023-05-11 14:29:43
  • [...] białkowej opartej na białku soi, można uznać, że jest to produkt pełnowartościowy. Zawiera on komplet aminokwasów egzogennych, a uwagę przykuwa poziom argininy, której zawartość sięga 8 g na 100 g produktu, co sprawia, że odżywka sojowa jest jej znakomitym źródłem.  W kategoriach białek roślinnych soja nie ma sobie równych, skutecznie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6033 Data: 2017-04-21 09:15:58
  • Beta-alanina jest organicznym związkiem chemicznym z grupy aminokwasów, jest pochodną alfa-alaniny, podstawowego aminokwasu tkanki mięśniowej. Beta-alanina należy do β-aminokwasów, czyli takich, których grupa aminowa znajduje się przy węglu beta w stosunku do grupy karboksylowej. Beta-alanina jest silnym prekursorem karnozyny, która buforuje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7589 Data: 2017-09-20 08:11:45
  • [...] uwagę 112 kobiet z nadwagą lub otyłością po menopauzie. Umieszczono je na 20 tygodni w grupach: diety (deficytu kalorycznego) ≈400 kcal dziennie; 2800 kcal tygodniowo, zawartość makroskładników wynosiła 15–20% białka, 50–60% węglowodanów i 25–30% tłuszczów, diety i aerobów umiarkowanej intensywności (3 x w tygodniu po 55 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2116 Data: 2019-05-17 20:54:50
  • Chyba nie ma na świecie osoby, która tak na 100% i do końca byłaby zadowolona ze swojego wyglądu. A nawet jeśli ktoś taki się znajdzie, to jeśli posiada nadmiar tkanki tłuszczowej może i powinien pomyśleć o swoim zdrowiu.  O ile bowiem niewielki jej naddatek może nie powodować katastrofalnych skutków dla zdrowia i być jedynie drobną przeszkodą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6605 Data: 2021-09-02 17:30:10
  • [...] to być: kofeina, alkohol, napoje gazowane, żywność bogata w cukier, tłuste potrawy, produkty wzdymające (np. fasola, kapusta i brokuły). Aby zmniejszyć zaparcia, zwiększ zawartość błonnika w diecie, pij dużo wody i regularnie ćwicz. Wprowadź aktywność fizyczną Pomocne będzie prowadzenie codziennie dzienniczka żywieniowego, czyli tego, co [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19070 Data: 2018-03-02 11:51:13
  • Był czas, kiedy mleko było po prostu mlekiem. Pochodziło od krowy, ewentualnie kozy... Dzisiaj nie dość, że mamy do wyboru mleko tłuste, półtłuste i chude, z laktozą i bez laktozy, to jeszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Nie można też zapomnieć o mleku ekologicznym i tradycyjnym. Z czego wynika, że hasło "ekologiczne" stawia nas na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10015 Data: 2018-11-08 14:41:55
  • 6 mitów dotyczących żywności ekologicznej

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dlaczego bycie "eko" jest tak modne? W dzisiejszych czasach coraz więcej osób myśli o tym, co dostaje się do ich ​organizmu, skąd pochodzi żywność, którą spożywa​ją i jakie są tego konsekwencje. Żywności ekologicznej nie znajdziemy w każdym sklepie, aczkolwiek coraz więcej z nich, reagując na potrzeby konsumentów, stara się zorganizować oddzielny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1636 Data: 2020-02-02 08:15:43
  • Czy tłuszcz w diecie jest szkodliwy i rakotwórczy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Gdyby chcieć odpowiedzieć na to pytanie, powstałby duży problem. Ale cóż, można spróbować, bazując na danych naukowych, które były publikowane i to nie tylko w ostatnich latach. Podsumowanie Być może duża ilość kwasów omega-6 sprzyja indukcji stanu zapalnego, gdyż kwas linolowy jest prekursorem prostaglandyn. Prostaglandyny pośredniczą w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1688 Data: 2020-04-22 10:14:35
  • Ostatnio napotkałem na wiele ciekawych twierdzeń, hipotez i teorii. Jak to w XXI wieku bywa, wyolbrzymiane bywają kwestie drugorzędne, a ignorowane mogą być te o wiele ważniejsze. Postanowiłem zebrać w jednym artykule kilka najważniejszych porad, nie wchodząc głębiej w tematykę fizjologii wysiłku. Jeśli ktoś chce wiedzieć jeszcze więcej, to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 486 Data: 2024-04-15 09:30:00
  • Wiele osób uważa, że to za sprawą białka serwatkowego kulturyści mają ogromne mięśnie. Białko serwatkowe słynie z zapewniania przyrostu siły i rozmiaru mięśni. Do tego stopnia, że często kobiety wręcz obawiają się jego spożycia w obawie przed zyskaniem zbyt muskularnej sylwetki. Poprawia profil lipidowy Włączenie białek serwatkowych do diety może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10562 Data: 2018-03-25 17:08:02
  • Wszyscy słyszeliśmy o niebezpieczeństwach płynących z diety opartej na fast foodach. Przez wysoką zawartość soli, wiele zbędnych dla nas dodatków i rafinowane węglowodany, żywność ta nie sprzyja ani naszej sylwetce ani zdrowiu metabolicznemu. Nie trzeba badań, aby powiązać wzrost masy ciała, obniżenie poziomu zdrowego cholesterolu czy też [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9543 Data: 2019-02-27 08:15:51
  • [...] zestawienia smaków, wychodząc tym samym naprzeciw oczekiwaniom największych łasuchów. Solidna porcja białka! Dodatkową zaletą tych wyjątkowo pysznych batoników jest wysoka zawartość białka, aż 20 g, co czyni te słodycze dobrą przekąską uzupełniającą proteiny. Nowy baton został wzbogacony aż o dwa izolaty, białka serwatkowego oraz sojowego. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1506 Data: 2021-02-24 09:12:17
  • Kawa, bez wątpienia, jest jednym z najbardziej popularnych napojów na całym świecie. Ludzie piją ją rano, w trakcie przerw w pracy, podczas spotkań towarzyskich, a nawet wieczorami. Kawa jak wiadomo jest źródłem kofeiny, która pobudza i poprawia koncentrację. Wokół picia kawy krąży wiele opinii, w tym jedna, która dotyczy jej wpływu na wagę. Czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 908 Data: 2024-01-24 08:12:28
  • Pięć najgorszych składników w przetworzonej żywności

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nieustannie przypominamy, by wybierać przede wszystkim produkty o niskim stopniu przetworzenia. Dlaczego jest to tak istotne? Produkty nieprzetworzone dostarczają całego pakietu witamin, minerałów, przeciwutleniaczy błonnika, wody. Co jednak jeszcze bardziej istotne - nie znajdziemy w nich szkodliwych dodatków. W dzisiejszym artykule poznasz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6145 Data: 2018-08-14 12:03:57
  • Co kryje się za obco brzmiącą nazwą "flawonoidy"? Flawonoidy to inaczej przeciwutleniacze. Są to substancje o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Czy wiesz, gdzie znajduje się najwięcej flawonoidów i jakie mają one znaczenie dla naszego zdrowia? Obróbka termiczna a straty flawonoidów Jak wspomniałam wcześniej, na skutek obróbki termicznej część [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7673 Data: 2019-02-26 11:34:19