W swoich artykułach, zwłaszcza wtedy, gdy nawiązuję do odżywek wysokobiałkowych lub zawierających aminokwasy, używam terminu - profil aminokwasowy. Ostatnio jednak poproszono mnie o odpowiedź na pytanie - czym jest profil aminokwasowy?

Wyobraźmy sobie ścianę z cegieł. Niektóre cegły będą do siebie podobne. Inne będą różniły się kształtem od nich. Jeszcze inne będą nieco odłupane. Spójrzmy teraz na realny kotlet z piersi z kurczaka. Możemy zrobić to, chociaż oczami wyobraźni, jeśli na talerzu nie ma już nic innego. Pierś z kurczaka składa się głównie z białka. W 100 gramach znajdziemy go aż 31 gramów. Dla celów statystycznych - pierś z kurczaka ma ilości węglowodanów zbliżone do zera oraz 3,6 g tłuszczów. Owa pierś z kurczaka będzie zatem przypominała wspomniany wyżej mur, a tłuszcz może służyć za obrazowanie spoiwa w nim. Gdy zaczniemy rozbierać nasz mur, czyli białko z piersi kurczaka, zaczną pojawiać się różne cegły. Te cegły, w analogii, będziemy nazywać aminokwasami. To ile jest cegieł danego rodzaju, czyli ile poszczególnych aminokwasów znajdziemy w murze/piersi z kurczaka, będziemy nazywać profilem aminokwasowym. 

Gdy weźmiesz do rąk odżywkę wysokobiałkową, zauważysz na etykiecie kilka tabelek. Z reguły pierwsza z nich zawiera informacje zbliżone do tych, które podałem, gdy omawiałem, z czego “zbudowana” jest pierś z kurczaka. Jednak najczęściej obok albo pod nią jest druga, zawierająca informacje o udziale poszczególnych aminokwasów w 100 g odżywki lub samego białka. 

A co to są właściwie aminokwasy? 

Żywność, którą spożywamy, dostarcza nam 20 różnych aminokwasów, choć w naszym ciele znajdziemy ich więcej. Te ostatnie powstają w wyniku działania funkcji życiowych organizmu. 

Aminokwasy możemy podzielić na dwa główne rodzaje:

  • endogenne, czyli takie, które nasz organizm może sam wytworzyć sobie, gdy tylko posiada inne aminokwasy

oraz

  • egzogenne (niezbędne), czyli takie, których nie mamy możliwości wyprodukowania sami. 

Te ostatnie koniecznie musimy dostarczać z naszą dietą. Widzimy, że są one w pewien sposób cenniejsze dla naszego organizmu. Analizując zatem profil aminokwasowy produktu spożywczego / odżywki wysokobiałkowej, powinniśmy zwrócić uwagę właśnie na zawartość aminokwasów egzogennych. 

Aminokwasy egzogenne - EAA

Będziemy zaliczać do nich 8 aminokwasów, choć w określonych sytuacjach pojawia się jeszcze pojęcie aminokwasów warunkowo niezbędnych. Istnieją bowiem sytuacje, w których nasz organizm, nie jest w stanie zapewnić odpowiedniej ilości konkretnych aminokwasów. Wtedy nabierają one statusu aminokwasów niezbędnych.

aminokwasy egzogenne

Jednak ogólnie mówiąc do aminokwasów egzogennych, zaliczamy:

  • Leucynę 
  • Izoleucynę
  • Walinę
  • Lizynę 
  • Metioninę
  • Tryptofan 
  • Fenyloalaninę 
  • Treoninę

Gdy rozejrzysz się po półce sklepowej z aminokwasami, z pewnością znajdziesz również puszkę oznaczoną skrótem EAA - to właśnie miks aminokwasów egzogennych. 

Aminokwasy rozgałęzione - BCAA

Ze względu na charakterystyczną budowę (oraz silne działanie anaboliczne), inne puszki w tym samym sklepie, będą nosiły skrót BCAA. Trzy pierwsze wyżej wymienione aminokwasy, zaliczane są do aminokwasów rozgałęzionych - BCAA. 

Kulturyści doskonale wiedzą jak ważne są dla nich aminokwasy z grupy EAA (w tym w nich zawarte BCAA) dlatego bardzo często po treningu "wzmacniają" porcję odżywki białkowej dodatkową porcją aminokwasów EAA. (30 g odżywki + 10-15 g EAA)

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)