[...] niektóre rodzaje kwasów tłuszczowych (nasycone, trans), czekolada, podczas gdy przed trądzikiem mogą chronić jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (w tym z grupy omega-3), spożycie owoców i warzyw. Wykazano również, że pacjenci z trądzikiem mają niski poziom kwasu linolowego w lipidach powierzchniowych skóry. Należy on do [...]
Właściwie mógłbym na ten temat napisać małą książkę, a nie krótki artykuł. W mniejszym stopniu przytaczam ewidentne oszustwa, z jakimi masz do czynienia, kupując żywność. To nie zawiera E, więc jest dobre! Przykro mi, ale producenci wcale nie muszą używać kodu E! Wiele osób uważa, iż chemiczne dodatki do żywności są niezmiernie szkodliwe dla [...]
Niektórzy ludzie przypominają sobie o zgromadzonej tkance tłuszczowej 1-2 miesiące przed wakacjami, inni rozpoczynają walkę w styczniu. Najwięksi desperaci pytają na forach dyskusyjnych, czy da się „zrobić formę” przez miesiąc. Spotyka się również osoby, które chcą się pochwalić przed rodziną świetną sytuacją, nierzadko widać ogłoszenia dotyczące [...]
Kwercetyna należy do flawonoidów. Obecna jest w produktach spożywczych roślinnych, takich jak cebula, szparagi i jagody. Dzięki jej szerokiemu spektrum biologicznego działania zyskuje coraz większe zainteresowanie w nauce ze względu na jej zastosowania w obszarze chorób kardiometabolicznych. W najnowszym przeglądzie z września 2023 roku skupiono [...]
Tłuste ryby znane są z tego, że są zdrowe, gdyż zawierają potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu kwasy tłuszczowe, obniżają ryzyko chorób serca, poprawiają zdolności umysłowe, chronią przed nowotworami, reumatoidalnym zapaleniem stawów i wiele innych. Podsumowanie Jedzenie tłustych ryb to bardzo dobra opcja dla osób chcących [...]
[...] osiągnąć cele, trzeba postawić na dyscyplinę i być w tym konsekwentnym. Za najbardziej prozdrowotny suplement uznaje się tłuszcz rybny, będący źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Wspiera zdrowie psychiczne Stres towarzyszy nam praktycznie każdego dnia. Nie zawsze chodzi o stres związany z pracą, zdrowiem, rodziną czy jakąś sytuacją, która [...]
Możesz skorzystać z porad trenera, dietetyka i nadal nie osiągać rezultatów sylwetkowych, wzrostu siły, mocy czy masy mięśniowej. Dlaczego tak się dzieje? W poniższym tekście odniosę się do często spotykanych kwestii pojawiających się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Ze względów praktycznych na energię pochodzącą z protein trzeba patrzeć z [...]
[...] są oczywiście jak najbardziej w porządku, niestety coraz więcej osób w celu poprawienia efektów sięga po nielegalne formy "suplementacji". Bardzo ciekawym działaniem kwasów omega 3 jest również ich wpływ na nasz układ krwionośny, serce oraz układ oddechowy. Wiele badań potwierdza pozytywny wpływ długotrwałej suplementacji na wszystkie te [...]
[...] gdybyśmy mieli do czynienia z ekstremalnym, zawziętym kulturystą, który ma przeliczone każde ziarnko ryżu, porcję makaronu, warzyw, mięsa, wody, białka serwatkowego, kwasów omega-3 i gainera. Tak samo może się zmieniać ilość wypalanych codziennie papierosów (ryzyko raka np. płuc), ilość wypijanego alkoholu (ryzyko raka np. przełyku, krtani, [...]
Choroba Parkinsona i cukrzyca typu 2 to schorzenia, które z pozoru mogą wydawać się niepowiązane. Najnowsze badania sugerują jednak, że istnieją mechanizmy molekularne i metaboliczne, które łączą obie te choroby. Od agregacji białka α-synukleiny, czyli kumulacji toksycznego dla komórek nerwowych białka, do dysregulacji insuliny oraz epizodów [...]
[...] mogą utrudnić proces budowy masy mięśniowej. Podobnie, jak wysoka zawartość witaminy C lub E może przyczynić się do ograniczenia przyrostów, tak też wysoka zawartość kwasów omega 3 nie będzie sprzyjała wykorzystaniu w okresie okołowysiłkowym. Bezpieczniej będzie więc wykorzystać suplement tego typu zachowując kilkugodzinny odstęp od treningu [...]
Dieta roślinna zyskuje coraz większe grono zwolenników. Produkty są bogate w składniki odżywcze, takie, których nie znajdziemy w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Modna staje się całkowita rezygnacja z produktów odzwierzęcych i przejście na wegetarianizm. Zainteresowanie weganizmem zaczęło wzrastać pod koniec 2010 roku i od tego czasu nieustannie [...]
[...] idealnie wpasowuje się w sałatki warzywne i nie tylko, produkt ten jest ogólnodostępny, z bardzo dobrym składem, bez zbędnych dodatków. Minusy: brak. Społem Majonez Kielecki omega 3 Skład: olej rzepakowy rafinowany, woda, żółtka jaj (7%), ocet spirytusowy, cukier, gorczyca, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przyprawy. 100 g tego majonezu [...]
[...] suplementy, wyróżnić możemy produkty zawierające witaminy, jak i minerały, związki roślinne i ekstrakty, suplementy posiadające skoncentrowane źródła tłuszczów np. omega 3, błonniki, probiotyki, jak i prebiotyki oraz aminokwasy. Są to podstawowe produkty, które najczęściej spotykane są w dietach sportowców. Drugim podziałem jest podział [...]
[...] duży problem. Ale cóż, można spróbować, bazując na danych naukowych, które były publikowane i to nie tylko w ostatnich latach. Podsumowanie Być może duża ilość kwasów omega-6 sprzyja indukcji stanu zapalnego, gdyż kwas linolowy jest prekursorem prostaglandyn. Prostaglandyny pośredniczą w procesach zapalenia, bólu, regulacji krzepnięcia [...]
[...] W sekcji omawiającej krótko zalecenia dietetyczne osoby pragnącej spowalniać procesy związane z sarkopenią wspomniałem już wręcz o konieczności, spożywania kwasów z grupy omega-3. Jednak nie wszyscy mogą regularnie zjadać ryby głębinowe. Czasem wskazane może być zatem uzupełnienie ich, w postaci gotowego suplementu diety. M.in. dzięki [...]
[...] artykułów. Nie inaczej będzie w przypadku tej publikacji. Tym razem kilka słów o „anabolicznym trio”, które poruszyły osoby ćwiczące blisko mnie: Odżywka wysokobiałkowa, omega-3 i cytrulina zawarta w przedtreningówce. Dwóch trenujących zastanawiało się: czy jest to dobry pomysł na wspomaganie swoich wysiłków na siłowni i walki o lepszą [...]
[...] na oleju sojowym z 0,75% cholesterolu wysokotłuszczową dietę opartą na smalcu z 0,75 % cholesterolu przez 20 tygodni Dla przypomnienia: Olej sojowy dostarcza głównie kwasów omega-6 (wielonienasyconych; PUFA) i omega-9 (jednonienasyconych; MUFA). Razem jest ich ~76 g w 100 g produktu. Zawiera też trochę jednego z kilku kwasów omega-3 i ok. 12 g w [...]
Próbowałaś już wielu diet i straciłaś nadzieję, że kiedykolwiek schudniesz? Nie wierzysz już, że nadmiar tkanki tłuszczowej z brzucha zniknie, bez względu na to, jak bardzo się starasz? Możesz być pewna, że nie jesteś sama! Pomijając w tym momencie nadmiar jedzenia, nieprawidłowy dobór składników odżywczych i brak aktywności - na naszej drodze [...]
[...] i jak dotąd nie wynaleziono na to antidotum, jest jednak wiele rzeczy, które możesz zrobić dla swojego ciała. Korzyści związane z przyjmowanie kwasów tłuszczowych omega-3 dla zdrowia człowieka zostały dobrze udokumentowane w niezliczonych badaniach. Kwasy omega-3 możemy czerpać z tłustych ryb morskich, orzechów włoskich, siemienia [...]