[...] należy je namoczyć w wodzie z dodatkiem cytryny, aby zneutralizować fityniany. Orzechy brazylijskie – zawierają aż 370 mg jonów magnezu, jednak ich minusem jest spora zawartość selenu, sięgająca aż 2700% dziennego zapotrzebowania w 100 g, co sprawia, że ich spożycie musimy ograniczać. Co więcej, ich sposób przechowywania jest trudny, co [...]
[...] iż były w stanie unieść ~ 800 g, wytrenowane szczury na diecie wysokotłuszczowej niezależnie czy podawano im kreatynę czy nie, w podobny sposób zwiększyły siłę, Wniosek: zawartość tłuszczów w diecie wydaje się być kluczowym elementem mającym wpływ na wydajność mięśni podczas treningu siłowego. Czy podobnie będzie u człowieka? To wymaga [...]
[...] zwiększyła beztłuszczową masę ciała o 1.02%, grupa wykonująca interwały i trening siłowy zwiększyła beztłuszczową masę ciała 1.26%, nie odnotowano zmian, jeśli chodzi o % zawartość tkanki tłuszczowej, nie odnotowano wpływu obu rodzajów treningu na skok ze zmianą kierunku ruchu (CMJ), maksymalne pochłanianie tlenu wzrosło o 4.4 ± 2.8% [...]
Nasiona szałwii hiszpańskiej znane są od czasów Azteków, ale to właśnie teraz obserwujemy gwałtowny wzrost zainteresowania tą rośliną. Wynika to z większej potrzeby wzbogacania naszej diety w produkty bogate w składniki odżywcze. Moc błonnika Istnieją dowody na to, że błonnik nierozpuszczalny jest bardziej sycący i bardziej ogranicza głód niż [...]
Witamina B12 należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie i pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Najbardziej znana jest z wpływu na układ nerwowy i krwiotwórczy. Pokrycie zapotrzebowania na witaminę B12 bywa niedostateczne w krajach rozwiniętych i stanowi duży problem w krajach rozwijających się. Duże ilości kobalaminy spotkać można również w [...]
Skrót BCAA oznacza aminokwasy rozgałęzione, są to izoleucyna, leucyna, walina. Spotyka się je w dużych dawkach w białku serwatkowym (izolatach, koncentratach i hydrolizatach białka serwatkowego), w odżywkach zawierających BCAA (kapsułki, napoje, proszek do sporządzania napoju), w odżywkach EAA (aminokwasy niezbędne; produkty podobne do BCAA), w [...]
Jednym ze środków, który uznaje się za standard w terapii choroby zwyrodnieniowej stawów, jest glukozamina. Dzięki swoim właściwościom sprzyja ona nie tylko osobom zmagającym się z różnymi schorzeniami, ale również może być czynnikiem prewencyjnym, np. u sportowców. Z dietą nie jest łatwo dostarczyć do organizmu dawek glukozaminy, które mogłyby [...]
Chmiel to znana wszystkim roślina, która od wieków odgrywa kluczową rolę w sztuce warzenia piwa, nieustannie zdobywając serca miłośników tego trunku na całym świecie. Nie tylko dodaje ona charakterystycznego aromatu i goryczki, ale również ma ona szereg innych właściwości. Właśnie, chmiel to nie tylko składnik piwa! Posiada on wiele potencjalnych [...]
[...] części przełyku lub jelicie cienkim. Badania sugerują, że wyciąg z lukrecji może pomóc w unieszkodliwieniu bakterii H. Pylori. Właściwości przeciwnowotworowe Ze względu na zawartość wielu związków roślinnych o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym, ekstrakt z korzenia lukrecji został przebadany pod kątem jego ochronnego działania [...]
[...] 300g to orzechy ziemne zatopione w białej czekoladzie. Kolejną nowością są migdały, które uwielbiamy nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo antyoksydantów, wysoką zawartość mikroelementów w tym magnezu i witaminy E oraz wapnia i potasu. Skosztować ich można w trzech nowych, wyśmienitych smakach, ciemnej czekoladzie z malinami, mlecznej [...]
[...] badań. Posumowanie badania Wyniki tego eksperymentu sugerują, że Ashwagandha sprzyja wydłużeniu czasu snu i poprawie samopoczucia, zwiększeniu energii życiowej. Wyższa zawartość witanolidów przynosi lepsze efekty, w porównaniu do mniejszego stężenia. Badania naukowe: 1. Yang L. I in. Efficacy of Different Concentrations of Withanolides in [...]
Żurawinie od setek lat przypisuje się działanie lecznicze. Każdy z nas zetknął się z herbatkami, sokami, syropami lub suszonymi owocami żurawiny. Jest ona także dodatkiem do wielu dań, mimo że jej smak nie każdemu odpowiada. Jeśli lubisz cierpki smak soku żurawinowego to wiedz, że to nie tylko zaspokojenie Twoich kubków smakowych, ale także [...]
[...] 8 tygodni suplementacji, z czego 40 ukończyło badanie, 20 stosowało proteiny roślinne, 20 białko serwatkowe. Co oceniano w eksperymencie? Oceniano następujące parametry: zawartość minerałów w kościach, beztłuszczową masę ciała i masę tkanki tłuszczowej; przyrost mięśnia prostego uda; ilość wody w ustroju, stężenie glukozy we krwi, hematokryt, [...]
[...] źródeł witaminy E, a spożywanie jej wiąże się z licznymi korzyściami zdrowotnymi. Regularna konsumpcja migdałów może sprzyjać właściwemu poziomowi cukru we krwi. Mają niską zawartość węglowodanów, ale są bogate w zdrowe tłuszcze, białko i błonnik, co czyni je idealnym wyborem dla osób z cukrzycą. Są też niezwykle bogate w magnez, a to minerał, [...]
Każdy z pewnością słyszał tę nazwę, ale nie każdy wie, czym jest hummus... Hummus to niezwykle popularny dip i pasta do smarowania. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale wraz ze wzrostem zainteresowania dietą roślinną zyskał popularność na całym świecie. Podsumowanie Hummus to pożywna pasta, która może być częścią posiłku, albo dodatek do zdrowej [...]
W czasach powszechnego dostępu do smartfonów, tabletów i innych urządzeń połączonych z Internetem, lub dających możliwość grania przez długie godziny, poziom skupienia uwagi u dzieci i młodzieży poddawany jest ciągłym próbom. Brak kontroli nad długością czasu kontaktu z tymi technologiami prowadzić może nie tylko do utraty koncentracji, ale [...]
Zmielone nasiona kakaowca stanowią znakomity dodatek do wielu wyrobów, które wykorzystuje się na co dzień w słodyczach czy też piekarniach, zajmujących się wytwórstwem słodkości. Kakao, bo o nim mowa, to nic innego jak forma sproszkowana nasion, które rosną w rejonie Ameryki Południowej. Pod kątem żywieniowym wielu specjalistów uznaje je za [...]
Wyobraź sobie, że wyjątkowo niebezpieczna epidemia grypy atakuje ludzkość. Brakuje szczepionek, leków, medycyna jest bezradna. Epidemię przeżywają wyłącznie żywieniowy zapaleńcy, w których diecie obecne były jagody goji – kontrowersyjny super food. Nierzeczywisty i dramatyczny scenariusz? Być może. Okazuje się jednak, że działanie jagód goji ma [...]
Kiedy chcesz zwiększyć spożycie witaminy C, zaczynasz częściej sięgać po owoce. Dużą zawartość tej witaminy mają cytrusy, kiwi, truskawki, porzeczki. Ale istnieje jeszcze jeden tropikalny owoc, który jest jej wyjątkowym źródłem. Chodzi o owoc aceroli, znany również jako wiśnia z Barbados. 100 g świeżych wiśni aceroli (około jednej filiżanki) [...]
[...] stężeniami LDL (lipoprotein o małej gęstości) nadal występuje ryzyko sercowo-naczyniowe związane z podwyższonym poziomem triglicerydów (np. konsumpcja węglowodanów). Gdy zawartość węglowodanów w diecie przekracza 55% całkowitej dostarczanej energii, stężenie triglicerydów we krwi wzrasta. Zjawisko to, znane jako hipertriglicerydemia wywołana [...]