SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

zawartość

  • Niemalże każdy zagalopował się kiedyś w ilości wypitego alkoholu, będąc na imprezie czy na mieście ze znajomymi. Nasz piwny maraton, podczas którego cały czas przybywały kolejne litry alkoholu, w większości przypadków wiązał się z kolejnymi kilogramy na wadze. Prawdopodobnie każdy po takim maratonie obudził się na kacu z bólem głowy i wzdętym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 50156 Data: 2017-12-03 11:53:20
  • Kiedy brać białko?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] rzeźby, wybór zazwyczaj pada na białka typu WPI. WPI to izolat białek serwatkowych, który posiada jeszcze więcej białka na 100 g produktu. Dodatkowo izolat posiada obniżoną zawartość tłuszczu i węglowodanów, co będzie sprzyjało prowadzeniu diety redukcyjnej. Dzięki szybkiemu wchłanianiu, białko typu WPI maksymalnie podnosi poziom aminokwasów we [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11403 Data: 2018-09-02 15:01:08
  • O czym dowiesz się z tego artykułu: Ile białka potrzebuje sportowiec? Czy ilość leucyny w porcji ma znaczenie? Ile potrzeba białka roślinnego, a ile tego pochodzenia zwierzęcego? W powiedzeniu „Jesteś tym, czym jesz” tkwi wiele prawdy. Niestety mimo dostępnej na wyciągnięcie ręki całej wiedzy ludzkości (w tym gotowych opracowań dotyczących [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2937 Data: 2021-01-05 17:37:51
  • Płatki owsiane czy płatki jaglane?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Analizując oba produkty, stwierdzić należy, że zdecydowanie warto wprowadzać je w swojej diecie. Porównując jednak plusy i minusy obu, z uwagi na koszt, dostępność, wyższą zawartość składników mineralnych i mniejsze przetworzenie produktu, oraz więcej błonnika, płatki owsiane są bardziej wartościowym produktem. Nie warto jednak bazować tylko na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 34487 Data: 2017-11-01 11:51:35
  • Odżywki białkowe zyskują coraz większą popularność z racji swojego uniwersalnego charakteru, funkcjonalności oraz wyjątkowych gam smakowych. O ile kiedyś były one przypisywane tylko do diet osób intensywnie trenujących, to w obecnych czasach są stosowane nie tylko przez osoby aktywne, ale również osoby starsze, osoby z dietami eliminacyjnymi, czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4665 Data: 2022-05-13 18:19:46
  • [...] które są bardziej skuteczne w zwiększaniu utraty wagi i produkcji energii (zwłaszcza, jeśli przestrzegasz diety ketonowej), niż olej kokosowy. Tymczasem olej kokosowy ma zawartość MCT około 54%. Najlepiej stosuje się go jako olej do smażenia i może być wykorzystywany dla różnych zabiegów upiększających lub pomocny w leczeniu problemów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6625 Data: 2020-07-02 20:13:33
  • Suplementy potreningowe, jest to grupa produktów, których celem jest dostarczenie wszystkiego co potrzeba organizmowi, aby maksymalnie wykorzystać okres okna anabolicznego, jak i wspomóc procesy związane z regeneracją i odbudową. Zazwyczaj ich składy bazują na mieszankach aminokwasów z węglowodanami, które wsparte są o dodatki funkcjonalne, mające [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20487 Data: 2018-11-21 13:05:42
  • HFCS (ang. High Fructose Corn Syrup; syrop glukozowo-fruktozowy) przez wiele osób jest uznawany za zło wcielone i truciznę. Czy faktycznie jest o wiele gorszy od cukru stołowego, sacharozy? Często porównuje się szkodliwość cukru, fruktozy oraz HFCS. Bez trudu można uzyskać dostęp do niesłychanie obszernych zasobów wiedzy naukowej dotyczącej tych 3 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9022 Data: 2019-07-24 08:23:27
  • [...] typu I (w dyscyplinach siłowych, w wytrzymałościowych – odwrotnie) proporcjonalny wzrost partii duża ilość glikogenu we włóknach IIA, włókna powolne (typu I) mają niską zawartość glikogenu, fosfokreatyny oraz małą siłę skurczu, podczas gdy typ II cechuje się dużą zawartością glikogenu, fosfokreatyny i średnią (Fta) oraz dużą (FTb) siłą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12438 Data: 2019-09-29 11:06:42
  • Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4232 Data: 2020-07-03 11:22:11
  • Kolagen - super anaboliczne białko?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] dole zestawiłem profile białka serwatkowego oraz kolagenu. Uwaga: poniższa tabela nie do końca jest zgodna z prawdą z przyczyn obiektywnych. J.E.EASTOE i wsp. wykazali, iż zawartość kolagenu w kościach, ścięgnach oraz w nerkach (retikulina) u człowieka jest różna. Dodatkowo uzyskane wyniki różnią się, w zależności od zastosowanych metod [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7154 Data: 2019-04-20 15:33:07
  • Dlaczego warto jadać kiełki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] oświetlenie, temperatura oraz wilgoć. Te czynniki zapewnią odpowiedni rozwój i wzrost kiełków. Nie wystawiamy kiełków bezpośrednio na słońce, gdyż negatywnie to wpływa na zawartość niektórych witamin. Około 18-21 stopni Celsjusza jest zazwyczaj odpowiednią temperaturą do wzrostu naszych kiełków. Nasion nie wsypujemy zbyt dużo, gdyż może to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3465 Data: 2017-08-05 15:18:24
  • Celowo poruszam ten kontrowersyjny temat, ponieważ nadal wiele osób nie zdaje sobie sprawy, iż istnieje taka możliwość. Dla wielu osób jedyną znaną formą treningu mającego na celu poprawę definicji sylwetki czy wydolności są aeroby (bieżnie, rowerki, orbitreki, schody, rowerki spinningowe). W klubach maszyny aerobowe są notorycznie zajęte, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22051 Data: 2017-09-26 10:54:55
  • Jaką pić wodę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Powszechnie dostępna w supermarkecie Biedronka w cenie 1,49 zł, przy dość częstych promocjach po 0,99-1,19 zł. Dość neutralny smak i całkiem niezły skład. Skład: ogólna zawartość rozpuszczalnych składników 1561,5 mg/1l. Kationy (mg/l): magnezowy 69,7 mg, wapniowy 220,4 mg, sodowy 48,6 mg, sodowy 48,6 mg. Zawartość krzemionki 30 mg/l. Cena: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12436 Data: 2017-08-18 08:33:44
  • Sklepowe sushi - które wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] na które nie wszyscy zwracają uwagę. Wystarczy złe przechowywanie ryby, zły gatunek, niepewny wygląd i już możemy przysporzyć sobie problemów zdrowotnych. Głównie chodzi o zawartość metali ciężkich w rybach, a przede wszystkim o pasożyty, które bytują na surowej rybie. Zatrucie to może być wywołane od razu, ale pojawić się może nawet do dwóch [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24933 Data: 2017-10-30 10:06:31
  • [...] ogólnie im większe maksymalne pochłanianie tlenu tym lepiej. Kompozycja sylwetki to ilość tkanki tłuszczowej oraz mięśni. Im mniej tłuszczu tym lepiej, im większa % zawartość pod względem włókien mięśniowych tym lepiej. Referencje: 1. Sławomir Ławicki, Barbara Mroczko, Maciej Szmitowski „Markery nowotworowe raka piersi” [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3621 Data: 2018-10-13 12:15:47
  • Czym naprawdę jest dieta czystego jedzenia i produkty BIO?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] drodze ekstrakcji z wysuszonych koszyczków kwiatowych roślin Chrysanthemum cinerariaefolium (Bertram szarolistny, złocień, pyretrum) i Taracetum cinerańaefolium, u których zawartość tych związków waha się w granicach 0,7-3,0%. Pyretryny należą do najstarszych środków owadobójczych używanych przez człowieka. Powodem dużego zainteresowania tą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2637 Data: 2019-08-02 08:26:55
  • [...] protein” zdobyła 200 g tłuszczu. Podsumowanie Tuczy nadmiar węglowodanów i tłuszczów, nie podaż protein. Warto jednak pamiętać, iż bardzo często mięso ma określoną zawartość tłuszczów, które znacząco mogą podbić wartość energetyczną posiłku. Podobnie, smażenie powoduje „wzbogacenie” pokarmu tłuszczem. Niezależnie, czy będzie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4050 Data: 2019-03-09 09:15:22
  • Niestety z licznych opublikowanych badań naukowych wynika, że osoby wykonujące tatuaże mogą cierpieć z powodu rozmaitych zaburzeń, kompleksów, niskiego poczucia własnej wartości lub po prostu nie lubią swojego ciała i chcą je „ulepszyć”. Więcej na ten temat: TUTAJ  Pierwszorzędowe aminy aromatyczne (PAA) Pierwszorzędowe PAAs to jedno- lub [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1456 Data: 2023-06-19 15:56:02
  • Jakie lody wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] tłuszcze 15,1 g (w tym nasycone kwasy tłuszczowe 11,8 g). Plusy: bardziej miękka konsystencja, kremowy smak, cena, drugie pod względem najniższej zawartości tłuszczów, niska zawartość kcal Minusy: trzecie pod względem najwyższej zawartości cukrów Podsumowanie Lody pod względem składu nie różnią się znacznie. Najciekawszym urozmaiceniem wydają się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26537 Data: 2017-08-24 09:26:33