SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

zawartość

  • Białka: rola w organizmie, zapotrzebowanie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Skomponowanie odpowiedniej diety jest opcją priorytetową każdego sportowca, któremu zależy na wzroście muskulatury. Dieta zbilansowana powinna bazować na dobranych proporcjach białka, węglowodanów i tłuszczów tak, aby umożliwiała wzrost masy ciała. Jednak sztuką kształtowania sylwetki nie jest tylko przytycie, ale przybieranie na beztłuszczowej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8803 Data: 2018-08-18 16:45:24
  • Laktoza to inaczej cukier mleczny. W skład dwucukru wchodzi glukoza i galaktoza. Naturalnie laktoza występuje w mleku krowim, człowieka i wielu innych gatunków zwierząt. Wielu autorów różnej jakości publikacji mitologizuje rzekome zagrożenia płynące z mleka (np. Bożena Przyjemska) - część wskazuje na laktozę, inni na kazomorfiny, jeszcze inni na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3957 Data: 2019-05-18 08:26:52
  • Jaki majonez jest najzdrowszy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Z racji sporej kaloryczności z góry wyrzucamy takie dodatki jak majonez. Ale czy może on być ciekawym dodatkiem w naszej diecie? Spożywany od czasu do czasu? Majonez kojarzy się raczej z bardzo kalorycznym dodatkiem sałatek warzywnych, których na diecie zazwyczaj się wystrzegamy. Jaki wybrać majonez, by mógł gościć od czasu do czasu w naszej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22281 Data: 2017-08-31 09:33:49
  • Jaki dżem jest zdrowy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dżem to zazwyczaj jeden z głównych gości na śniadaniu, choć osoby dbające o sylwetkę z aktywnym trybem życia raczej go unikają. Czy rzeczywiście ciężko znaleźć taki z dobrym składem? Na co zwrócić przede wszystkim uwagę przy zakupie dżemu? Czego dobry dżem powinien nie mieć w składzie? Symbio dżem brzoskwiniowy bez cukru Skład: zagęszczony sok [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 23499 Data: 2017-09-01 11:12:35
  • Dlaczego warto jeść owoce jagodowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] odcieniach, od jasnoczerwonego do głębokiego i nasyconego fioletu. I chociaż wszystkie przynoszą korzyści zdrowotne, to każdy ma swoje własne, odrębne właściwości i inną zawartość minerałów i witamin. Korzyści dla naczyń krwionośnych Owoce jagodowe są dobre dla naczyń krwionośnych. Ściany wewnętrzne naczyń krwionośnych to największy organ w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4524 Data: 2018-08-16 11:00:20
  • [...] i porzucenie windy na rzecz schodów. Jedz tłuste ryby morskie przynajmniej dwa razy w tygodniu lub suplementuj kwasy omega 3 – EPA i DHA. Utrzymuj prawidłową wagę ciała i zawartość tkanki tłuszczowej. Nadmiar tkanki tłuszczowej sprzyja stanom zapalnym, które wpływają na gorszą odpowiedź anaboliczną. Podsumowując Wraz z wiekiem zapotrzebowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3119 Data: 2018-12-20 10:33:26
  • [...] nasyconych (poza kokosowym) i kalorii niż mleko krowie i zapewniają niektóre korzyści odżywcze roślin, z których zostały wykonane. Wiele z napojów roślinnych ma dużą zawartość wody, co może sprawiać wrażenie, że pijemy lekko zabielaną wodę. Dla jednych jest to plus, dla innych minus. Podsumowanie Które mleko jest zdrowsze? Krowie czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1016 Data: 2022-06-23 13:58:52
  • [...] było różnic w wynikach próby czasowej ani pod względem stężenia mleczanów we krwi w żadnej z grup, niezależnie jakiego rodzaju węglowodany podawano kolarzom. Jak widać, duża zawartość amylozy (skrobia oporna, słabo przyswajalna u człowieka) upośledziła odtwarzanie zasobów glikogenu mięśniowego u kolarzy. W cytowanych poprzednio badaniach używano [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4223 Data: 2017-09-29 09:27:26
  • Białko należy do grupy makroskładników dietetycznych, które posiadają właściwości budulcowe. Oznacza to, że proteiny same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2107 Data: 2018-09-08 10:19:51
  • 7 rzeczy, których możesz nie wiedzieć o jogurcie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jogurty cieszą się ogromną popularnością, o czym świadczy chociażby ilość i szeroki wybór jogurtów, jakie znajdują się w sklepach. Nic dziwnego! Jogurt ma kremową konsystencję, dzięki czemu może stanowić alternatywę lub dodatek do deserów, świetnie komponuje się z płatkami, może stanowić również bazę do wszelkiego rodzaju sosów. Ile tak naprawdę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2081 Data: 2019-03-03 15:14:35
  • Wapń jest minerałem, którego jest najwięcej, w naszym organizmie. Jest jednym z 24 minerałów i witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Poziom wapnia we krwi, jest bardzo dokładnie kontrolowany tak, że ani zmniejszenie, ani zwiększenie spożycia nie mają wpływu na jego poziom we krwi.  Z czym wiąże się zbyt [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7526 Data: 2021-03-19 14:07:38
  • Zwiększenie ilości białka w diecie jest jedną z najprostszych modyfikacji sprzyjających pozbywaniu się tkanki tłuszczowej. Czy mamy dowody na to, iż tego rodzaju interwencja jest skuteczna? Tak, liczne, ponieważ w ostatnich kilkunastu latach przeprowadzono wiele takich eksperymentów.  Badanie naukowe - dodatek dla zaawansowanych czytelników  W [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 776 Data: 2023-06-05 07:01:10
  • Czy owoce tuczą?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] ze spadkiem wagi ciała o 0.93 kg, zaś gruszek ze spadkiem o 0.84 kg. Z kolei w grupie ciastek waga wzrosła średnio o 0.21 kg. Podsumowanie Naukowcy sądzą, iż owoce przez zawartość błonnika, niską gęstość energetyczną, wpływ na zmniejszenie podaży energii, wydłużenie okresu sytości, wpływ na mikroflorę jelit, zawartość niezbędnych składników [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1531 Data: 2018-11-03 08:43:23
  • Cztery zdrowsze alternatywy dla białego ryżu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ryż jest jedną z najpopularniejszych form węglowodanów jedzonych na świecie. W krajach azjatyckich ryż jest podstawą wielu potraw. W Stanach Zjednoczonych i Europie większość ludzi spożywa biały ryż, który nie jest uważany za szczególnie pożywny. Biały ryż ma niewielką ilość minerałów, witamin i błonnika, który ma za zadanie spowolnić wzrost [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3452 Data: 2018-11-13 10:02:18
  • Stres jest reakcją adaptacyjną (przystosowawczą) organizmu na zaburzenie jego równowagi życiowej, powodowane silnymi czynnikami psychicznymi lub fizycznymi, nazywanymi stresorami. Reakcja ta polega na wzmożeniu wydzielania hormonów rdzenia i kory nadnerczy: adrenaliny, noradrenaliny, kortyzolu i DHEA. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4179 Data: 2020-12-17 11:16:22
  • Czekolada poprawia samopoczucie - jak wybrać tą najzdrowszą?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czekolada to słodki smakołyk, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Jedni ją kochają, inni nawet nie patrzą w jej stronę, bojąc się, że skończy to się zjedzeniem całej tabliczki na raz. Czekolada to głównie kakao, cukier i kalorie (w uproszczeniu), ale w zależności od jej składu można wybrać mniej lub bardziej zdrowe pozycje. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 659 Data: 2023-04-27 08:55:17
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 17 - Selen

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru selenu – pierwiastka będącego niezbędnym składnikiem pokarmowym, zaliczanym do grupy mikroelementów.  Teoretycznie dzienną normę zapotrzebowania na selen możemy wyrobić już tylko spożyciem 50 g orzechów brazylijskich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 431 Data: 2023-07-08 09:10:20
  • Najlepsze śniadanie dla sportowców - według naukowców

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Każdy z nas często zastanawia się, jakie śniadanie najlepiej zjeść. Jakie produkty sprawią, że będziemy syci, naładowani pozytywną energią na cały dzień? Co zapewni nam najlepsze efekty na treningach i dzięki czemu nie zaczniemy gromadzić tłuszczu wokół pasa? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz poniżej. Wniosek Sportowcy i osoby, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 53493 Data: 2017-12-24 10:13:25
  • [...] na straszeniu ludzi np. pszenicą. Ile potrzeba, by się zatruć? Zatrucia lekkie może wywołać 8-40 mg histaminy na 100 g produktu, umiarkowane: 40-100 mg, zaś ciężkie zawartość powyżej 100 mg histaminy na 100 g produktu. Jak obróbka pokarmu wpływa na zawartość histaminy? W badaniach naukowych ustalono, iż: grillowane owoce morza miały [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5853 Data: 2019-01-15 13:00:56
  • Wokół treningu dla kobiet krąży wiele mitów i niepotwierdzonych informacji. W największym skrócie postaram się przedstawić najskuteczniejsze sposoby na poprawienie tzw. formy. Jaki rodzaj treningu? Przy każdego rodzaju celu odpowiedni będzie schemat: FBW (całe ciało na jednej sesji) Gotowy trening znajdziesz w tym artykule: Trening FBW z samymi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4552 Data: 2021-03-16 11:53:21