Gdyby chcieć wywołać burzę w środowisku osób zajmujących się dietetyką, sportem czy leczeniem rozmaitych schorzeń, to wystarczyłoby zapytać, co jest lepsze: dieta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa czy klasyczna, bogata w węglowodany, o niewielkiej podaży tłuszczów. Istnieją tysiące badań, a opinie są mocno spolaryzowane. Podsumowanie - którą [...]
[...] jagody goji czarne mają wpływ na ochronę wątroby. Myszy otrzymywały: dietą wysokotłuszczową (HFD), prowadzi do różnych negatywnych zmian metabolicznych (przeważnie jest to smalec, olej sojowy itd.) dietę HFD uzupełnioną 2 g ekstraktu na kg masy ciała jagód goji dietę HFD uzupełnioną 5 g ekstraktu na kg masy ciała jagód goji Wyniki Podawanie [...]
[...] zwrócić uwagę na to, czego używamy do smażenia. Idealnym rozwiązaniem byłoby tutaj zastosowanie tłuszczów stabilnych termicznie takich, jak: olej kokosowy, masło klarowane, smalec, oliwa z oliwek, olej rzepakowy. Co jednak w sytuacji, gdy niekoniecznie zależy nam, aby w wyniku smażenia dostarczać dodatkowe tłuszcze? Prostym i zdrowym [...]
Ilekroć toczy się jakakolwiek dyskusja dotycząca odżywek i suplementów diety, wysuwane są bezpodstawne argumenty o rzekomej szkodliwości dla nerek lub wątroby tego rodzaju środków. Jednak te same osoby nie dostrzegają zagrożenia, które jest realne i jest tuż na wyciągnięcie ręki. Podsumowanie DILI związane z ibuprofenem zwykle objawia się [...]
[...] również pomiędzy wieloma specjalistami. Jednakże w sporze tym racji nie ma żadna ze stron. Najlepszymi źródłami tłuszczów są zarówno produkty zwierzęce - prawdziwe masło czy smalec gęsi, jak i oleje roślinne - takie jak oliwa z oliwek czy olej kokosowy. Pod żadnym pozorem nie należy sięgać po margarynę czy odtłuszczone masło - pomimo zapewnień [...]
Nie jest prawdą, że nawyki są tak silne, iż nie jesteśmy w stanie ich zmienić. Faktycznie, głębsza ingerencja w tryb życia i stosowaną dietę może nastręczać problemów. Dlatego proponuję metodę małych kroków. Nie musisz od razu wywracać wszystkiego do góry nogami, spróbuj powoli np. wdrażać spacery po posiłku, ograniczać ulubione niezdrowe [...]
Przeglądając diety osób związanych z branżą fitness czy kulturystyki zauważyć można to, że w ich żywieniu często pojawiają się różnego rodzaju omlety. Jakie są plusy ich spożywania? Co powinno wchodzić w ich skład? Ostatecznie, jak przygotować taki posiłek, aby był dobry jakościowo? W tym artykule postaram się odpowiedzieć na te pytania. Czas [...]
Gdyby chcieć odpowiedzieć na to pytanie, powstałby duży problem. Ale cóż, można spróbować, bazując na danych naukowych, które były publikowane i to nie tylko w ostatnich latach. Podsumowanie Być może duża ilość kwasów omega-6 sprzyja indukcji stanu zapalnego, gdyż kwas linolowy jest prekursorem prostaglandyn. Prostaglandyny pośredniczą w [...]
[...] i względnie bezpiecznych produktów Klasyfikacja według „Dietetyka sportowa" I kategoria Najbardziej kaloryczne są tłuszcze pokarmowe, np. masło (742-751 kcal w 100 g), smalec (900 kcal w 100 g), olej MCT (800-900 kcal w 100 g), oliwa z oliwek (820-900 kcal w 100 g). II kategoria Produkty w rodzaju czekolady, chałwy, orzechów, boczku [...]
Do lata zostało kilka miesięcy, to idealny czas na rozpoczęcie procesu redukcji tkanki tłuszczowej. Przede wszystkim warto wyjaśnić kilka zasadniczych problemów, które się ciągle powtarzają i bywają źle interpretowane lub niewłaściwie wyjaśniane w mediach społecznościowych. Skąd ja mogę wiedzieć, czy akurat tu są napisane fakty, czy może mity? [...]
Większości osób, gdy wspomni się o diecie czy ćwiczeniach, pierwsze co przychodzi na myśl, to odchudzanie. Jednak dieta i treningi są związane nie tylko procesem redukcji, ale również budowania i utrzymanie masy mięśniowej, które wbrew pozorom, mogą być dużo trudniejsze niż odchudzanie. Podsumowanie Aby zbudować ładną sylwetkę, warto mądrze [...]
Droga do poprawy sylwetki jest trudna. Przeciw redukcji buntuje się fizjologia (dziedziczone mechanizmy ewolucyjny), psychologia („przecież to jedno ciasteczko mnie nie zabije”) oraz stają na przeszkodzie zakorzenione nawyki (np. słodzenie kawy, herbaty, picie soków owocowych, popijanie drinków). Łatwość publikowania sprawia, iż w Internecie są [...]
[...] nasyconych, których często dostarcza się większe ilości w dietach niskowęglowodanowych. Do dzisiaj dietetycy powtarzają mity, że tłuszcze nasycone (np. masło, sery, smalec, śmietana) są wyjątkowo szkodliwe dla zdrowia, powodują wzrost stężenia cholesterolu (całkowitego i frakcji LDL) oraz wzrost ryzyka zakrzepowo-zatorowego. Dopiero po [...]
W artykule odniosę się do kilku kwestii, które pojawiają się jak bumerang, a wydawałoby się, iż zostały już dokładnie omówione i wyczerpane. W treningu siłowym, diecie, suplementacji i w sposobach regeneracji nie sposób wymyślić już zbyt wiele nowego. Niemniej w zalewie informacji dostępnych w XXI wieku nie jest trudno popełnić błędy. Czy muszę [...]
W poprzedniej części tekstu opisałem typowe pułapki związane z treningiem siłowym. Również aeroby mogą być całkiem dobry narzędziem, niestety często są nieefektywne. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zapobiegać? Czy lekarstwem na brak postępów jest trening na czczo, a może sesja interwałowa? A może trening aerobowy nie jest niezbędny i da się go [...]
[...] (ryżu, kaszy, makaronu, pieczywa, płatków owsianych. napojów i soków) czy z tłuszczów (awokado, olej rzepakowy, olej lniany, oliwa z oliwek, tłuste ryby i sery, śmietana, smalec itd.) ma drugorzędne znaczenie. Stosując węglowodany, stąpasz po lepiej sobie znanym gruncie. Nie znam nikogo, kto stosowałby bardziej wyrafinowane diety [...]
[...] czy też dostarczać niektóre rodzaje warzyw, które cechuje bardzo niska kaloryczność. Bezpieczne są również niektóre rodzaje zamienników cukru. Jednak, jeśli nadwyżkę budują: smalec, tłuste wędliny, czekolada, pizza, kebaby, ciastka i torty to nieuchronny jest wzrost nadmiarowej, niechcianej masy ciała, czyli tłuszczu. Nie wiem, co chciały [...]
[...] W rzeczywistości najbardziej tuczące są naturalne produkty, które są powszechnie nadużywane. Najbardziej kaloryczne są tłuszcze pokarmowe, np. masło (742-751 kcal w 100 g), smalec (900 kcal w 100 g), oliwa z oliwek (820-900 kcal w 100 g). Podsumowanie Z punktu widzenia osoby odchudzającej się, krytyczne znaczenie ma kaloryczność danego rodzaju [...]
[...] Niestety, niekoniecznie. Możesz wykluczyć z diety mięso (wołowinę, wieprzowinę, indyka, kurczaka itd.) i nadal odżywiać się w karygodny sposób, np. jedząc w nadmiarze smalec, śmietanę, unikając świeżych warzyw, owoców, ryb, pijąc napoje słodzone, sięgając po alkohol, jedząc frytki, słodycze itd. I co z tego, że wykluczyłeś jeden [...]