Porównano wpływ różnych napojów węglowodanowo-białkowych podczas regeneracji po intensywnych, godzinnych interwałach. Od razu po wysiłku i 120 minut od jego zakończenia, 12 zawodników otrzymało jeden z trzech napojów o podobnej kaloryczności (285-300 kcal): tylko węglowodany 75 g (glukoza + maltodekstryny), węglowodany 45 g + proteiny 25 g + 0,5 g [...]
Można śmiało stwierdzić, że marka ALLNUTRITION przyzwyczaiła swoich klientów do rozpieszczania ich kubków smakowych, tworząc kolejne linie „legalnych słodyczy”, w ramach których dodaje odważne zestawienia smaków, wychodząc tym samym naprzeciw oczekiwaniom największych łasuchów. Solidna porcja białka! Dodatkową zaletą tych wyjątkowo pysznych [...]
Opuchlizna na stopach pojawia się zwykle po całym dniu w butach, po podróży, po wielu godzinach w pozycji siedzącej lub jeśli Twoje buty nie należą do najwygodniejszych. Dolegliwość ta może być całkowicie nieszkodliwa, ale w niektórych przypadkach daje nam wskazówkę na temat stanu zdrowia. Skutki uboczne leków Wiele leków może powodować obrzęk. [...]
Elektrolity to inaczej substancje, które są zdysocjowane w stanie krystalicznym lub dysocjujące w odpowiednim rozpuszczalniku (np. wodzie) i dzięki temu przewodzą prąd. Po co mi elektrolity? Ktoś może słusznie zapytać, po co mi elektrolity, skoro dostarczam węglowodany i białko czy piję wodę lub izotonik. Cóż, węglowodany są niesłychanie ważne [...]
Chili sin carne to odpowiednik mięsnego dania chili con carne. Kojarzy się nam ono głównie z mięsem mielonym, fasolą oraz ostrymi przyprawami. Chili sin carne możemy z łatwością zrobić samodzielnie, ale osoby zabiegane mogą znaleźć gotowca np. w serii Go Vege. Jest to danie warzywne z dużą ilością przypraw i dodatkiem fasoli. Ogromną zaletą jest [...]
Parówki to dość kontrowersyjny produkt. Jedni lubią i jedzą regularnie, inni nie tknęliby ich nawet "kijem". Z pewnością owiane są złą sławą jako pokarm, który może zawierać w sobie dosłownie wszystko. Parówki to produkt mocno przetworzony, słabej jakości i choć bywają wersje, które mają w swoim składzie wysoki procent mięsa i rzekomo są lepsze od [...]
Internet aż pęka od nadmiaru diet cud, które jednym pomagają a innym niestety nie. Stosujemy je na własną rękę, bez wcześniejszych konsultacji z kimś, kto zna się na ich układaniu, co sprawia, że często ryzykujemy minimum stratę czasu, a w ostateczności nawet zdrowie. Wprowadzamy je w życie, ponieważ koleżanka ma po niej świetne efekty. Niestety [...]
Z pewnością GH i IGF-1 stosowane w dopingu mogą znacząco skrócić życie. GH podawany w dużych dawkach, przez dłuższy czas, jest w stanie wywołać przerost serca i innych narządów, co w ciągu kilku-kilkunastu lat prowadzi do śmierci. Całkiem możliwe, iż jedną z przyczyn śmierci Richa Piany było nadużywanie właśnie rhGH, IGF-1, SAA (oraz [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru kreatyny. Kreatyna jest głównym komórkowym dystrybutorem energii biologicznej. W związku z tym jest w pierwszej kolejności szczególnie ważnym czynnikiem dla tkanki mięśniowej, czyli tkanki o niezwykle wysokim [...]
Rozpoczęcie treningów siłowych jest zazwyczaj pierwszym krokiem, jaki podejmujemy, aby zmienić swoją sylwetkę. Zbierając doświadczenie poprzez zasięgnięcie informacji np. z Internetu czy u starszych stażem kolegów, szybko dowiadujemy się, że bez odpowiednio zbilansowanej diety pod nasze cele trudno jest osiągnąć wymierne rezultaty. Podsumowanie [...]
Trening mięśni piersiowych zazwyczaj stanowi ulubioną część treningową w kontekście partii mięśniowej. Mało która osoba na siłowni na zadane pytanie, czy lubi trenować klatę - odpowie, że nie. W pewnym sensie to, jak prezentuje się Twój tors, czy ile wyciskasz na ławce, stało się symbolem fizycznej tężyzny. Max out reps Jest to technika [...]
Czego potrzebujemy 30 g mąki ryżowej 60 g mąki gryczanej 3 jajka 60 g kakao 120 g ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 60 g oleju kokosowego - rozpuszczonego i wystudzonego 80 g mleka kokosowego - płynnego 40 g pokruszonej gorzkiej czekolady Jak wykonać Jajka miksujemy z olejem kokosowym. Dodajemy pozostałe składniki i [...]
Jeśli zaczynasz przygodę z kulturystyką, to pierwszym Twoim celem będzie zdobycie większej masy mięśniowej. Podstawowym warunkiem wzrostu muskulatury jest dodatni bilans energetyczny, a oznacza to, że musisz dostarczać więcej kalorii, niż zużywasz. Kolejnym niezwykle istotnym wymogiem jest konieczność dostarczenia większej ilości białka. Jak to [...]
Żółte sery to jedne z najpopularniejszych dodatków do kanapek. Mają jednak dużo szersze zastosowanie, o czym wiedzą wszyscy miłośnicy pizzy, zapiekanek itp. Weganie jednak omijają ten produkt ze względu na zawartość surowca pochodzenia zwierzęcego. Ostatnio w Biedronce pojawiły się roślinne plastry, które do złudzenia przypominają żółty ser. Napis [...]
Od kilkunastu lat tłumaczę w opracowaniach, iż pozornie te same produkty, w istocie oddziałują inaczej na organizm człowieka. Najlepiej znany przykład to ryż brązowy i biały. Różnią się wpływem na glikemię oraz stężenie insuliny. To samo dotyczy makaronu, który gotuje się kilka minut, a wymagającego dłuższej obróbki termicznej, bułek i chleba [...]
Większość osób podczas treningu skupia swoją uwagę głównie na ilości powtórzeń w serii, samej ilości serii czy obciążeniu, jakie stosowane jest w danym ruchu. Jednak istnieje jeszcze tempo wykonywania powtórzeń, którym również możemy manipulować. Tempo wykonywania serii będzie wpływało bezpośrednio na to, jak długo ciężar będzie oddziaływał na [...]
Aktualizacja 25.05.2021 Tkanki miękkie w naszym organizmie zbudowane są z białek, białka zaś składają się z cegiełek zwanych aminokwasami. Wraz w naszym pożywieniem, jeśli tylko spożywamy białko, dostarczamy także aminokwasów. Forma suplementu Suplementy na bazie l-leucyny zazwyczaj występują w formie monopreparatu w postaci proszku, jak i [...]
Za jędrność naszej skóry odpowiadają przede wszystkim budujące ją, sprężyste białka – kolagen i elastyna. W efekcie pełnionych przez siebie funkcji życiowych białka te ulegają degradacji, więc muszą być uzupełniane na bieżąco przez nowe. Produkcją kolagenu i elastyny zajmują się komórki tkanki łącznej, tworzącej skórę właściwą, nazywane [...]
Systematyczny Czytelnik moich artykułów z pewnością zauważy, że często poruszam zagadnienia związane z dietami ketogenicznymi. Przyczyn tego jest wiele. Jedną z nich z pewnością jest fakt, że, chyba głównie za sprawą Instagrama/TikToka, niektórych celebrytów i osób ich śledzących, należą one do najbardziej popularnych, zwłaszcza wśród młodzieży. [...]
Napoje sojowe to alternatywa dla mleka krowiego i na chwilę obecną mamy ich przeogromny wybór. Różnią się między sobą zwykle smakiem, nieco kolorem, czasami także konsystencją i ilością osadu. W większości produktów podstawowym składnikiem jest baza sojowa i woda. W przypadku napoju ALPRO znajdziemy w składzie także regulator kwasowości - fosforan [...]