Kiedy na zewnątrz robi się chłodniej, to człowiek wręcz marzy o jakiś rozgrzewających daniach. Sprawdzają się wtedy wszelkiego rodzaju dania jednogarnkowe. Jedną z gotowych propozycji, która sprawdzi się w dzień, kiedy nie masz czasu na gotowanie, jest Strogonow roślinny z pieczarkami z serii GO VEGE. Jest to takie danie, które możesz zjeść solo, [...]
Zimą świetnie się sprawdzają dania rozgrzewające, czyli zupy, gulasze, tzw. dania jednogarnkowe. Fasolkę z tofu w sosie pomidorowym z Go Vege śmiało można zaliczyć do jednego z takich dań.
Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu fit zupa z dyni piżmowej i batata. Składniki na 2 porcje: 500 gr dyni piżmowej 400 gr batata 200 gr piersi z kurczaka bez skory 20 gr mleczka kokosowego 50 gr ciecierzycy z puszki przyprawy: curry, kurkuma, chilli, czosnek, bazylia, sol himalajska i pieprz czerwony ok. 400 ml wody 1 łyżka oliwy z oliwek [...]
Czego potrzebujesz: 100 g stałej części mleczka kokosowego 30 g izolatu białka serwatkowego - najlepiej o smaku orzech/nugat/czekolada 50 g czekolady min 74% kakao 50 g masła migdałowego 5 g kakao 45 g migdałów ( 12 sztuk w całości, resztę drobno posiekać ) Jak wykonać: Stałą część mleczka, pokruszoną czekoladę i masło migdałowego włożyć do [...]
Czego potrzebujemy: 500g twarogu półtłustego 50 g ksylitolu 30 g Sugar Free Pudding 4 jajka dwie łyżeczki zestu z limonki/ cytryny Jak wykonać: Żółtka razem z ksylitolem ucieramy mikserem na kogiel mogiel. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Cytrynę/limonkę sparzamy i na drobnych oczkach ścieramy skórkę. Dodajemy tylko zest - [...]
Czego potrzebujemy: 600 g żebra mięsnego trójkąt dużej cebuli 400 g obranych batatów 10 g oleju kokosowego rafinowanego ulubione świeże warzywa - ilość dowolna Dziki sos BBQ przyprawy Jak wykonać: Żebro tniemy na plastry i doprawiamy ulubionymi przyprawami. Ja używam soli, pieprzu, majeranku, tymianku i świeżego rozmarynu. Cebulę kroimy na grube [...]
Trening aerobowy jest często tematem sporów w kontekście spalania tkanki tłuszczowej. Dla zwolenników ciekawe może się okazać badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Charles'a Darwina w Australii. Według nich zielona herbata może znacząco zwiększyć ilość spalanego w trakcie treningu interwałowego tłuszczu. Zielona herbata a trening [...]
Jeśli szukasz jakiegoś wage produktu, który zastąpi Ci domowy pasztet, który pamiętasz z dzieciństwa, albo po prostu znudziły Ci się kanapki z pastą z fasoli, to ten produkt jest wart uwagi. Skład produktu Kiełki słonecznika 27%, gotowana kasza jaglana, woda, olej rzepakowy, skrobia, pomidory suszone 3%, cebula smażona, mielone siemię lniane, [...]
Miostatynę (GDF-8) wiąże się z ograniczaniem wzrostu mięśni u zwierząt i człowieka. Na chwilę obecną bezsprzecznie powiązano jej ekspresję z sarkopenią. Może mieć też związek z rosnącą opornością insulinową. Wydaje się, że istnieją trzy sprawdzone sposoby na miostatynę: delecja jej genu, podawanie przeciwciał przeciw miostatynie lub podawanie [...]
Czego potrzebujemy: 600 g jabłek 20 g erytrytolu łyżeczka cynamonu łyżka soku z cytryny 170 g mąki pszennej lub orkiszowej 20 g mąki kokosowej 20 g wpc/izolatu 1 jajko 150 g naturalnego skyru 40 g erytrytolu ( do jabłek ) 15 g masła pół łyżeczki proszku do pieczenia Jak zrobić: Mąki, wpc, erytrytol, proszek do pieczenia mieszamy w misce, dodajemy [...]
Jeśli chodzi o roślinne pasztety i różnego rodzaju pasty kanapkowe, to dieta wegańska daje szerokie pole do popisu. Przepisy są banalne, często wystarczy zmiksować fasolę z puszki z przyprawami i wychodzi konkretny dodatek do kanapek. Z pasztetami jest nieco więcej roboty, bo zwykle jest więcej składników, dochodzi pieczenie, stygnięcie itp. [...]
Pasty warzywne to bardzo popularny wśród wegetarian i wegan dodatek do kanapek. Nie jedzą oni wędlin, serów, serków, to z czym tu zjeść kromkę chleba? Właśnie z taką pastą. Można ją z powodzeniem zrobić samemu, wykorzystując rośliny strączkowe jako bazę i dodawać różnego rodzaju przyprawy, ziarna itp. Kwestia wyobraźni. Jednak nie zawsze jest czas [...]
Pierożki ze świeżego ciasta makaronowego z nadzieniem pomidorowo-bazyliowym Kuchnia włoska wielu z nas kojarzy się z makaronami i pizzą, a mi dodatkowo z pesto i pomidorami. Patrząc też na obecną ofertę wegańskich produktów, przyznać muszę, że miłośnicy tej kuchni nie mogą być zawiedzeni. Wśród różnych nowości dojrzałam ciekawie wyglądające [...]
Czego potrzebujemy: 100 g obranych szparagów - u mnie 8 sztuk 50 g proszku Protein Pizza 15 g mąki orkiszowej 70-80 ml wody Do posypania: gruboziarnista sól, czarnuszka, chia Jak wykonać: Ciasto na pizzę robimy zgodnie z instrukcja na opakowaniu - proszek rozrabiamy z wodą i zostawiamy na kilka minut. Po tym czasie dosypujemy mąkę orkiszową i [...]
Czego potrzebujemy: Ciasto: 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 60 g masła w temperaturze pokojowej 60 g oleju kokosowego rafinowanego w temperaturze pokojowej 1 jajko szczypta soli Farsz: 300 g szparagów pół cebuli 50 g suszonych pomidorów lub pomidorki koktajlowe 150 g śmietany 18 % 2 jajka 15 g mąki orkiszowej sól i pieprz Jak wykonać: [...]
Czego potrzebujemy: Mięso 600 g polędwiczki wieprzowej 20 g oleju czosnkowego lub olej + 3 ząbki czosnku tymianek, pieprz, sól Sos 500 g pieczarek pół cebuli 10 g oleju kokosowego pieprz, sól Dodatki: 200 g komosy ryżowej 500 g szparagów Jak wykonać Polędwiczkę kroimy na dość grube plastry i każdy rozbijamy delikatnie ręką. Marynujemy w oleju i [...]
Czego potrzebujemy: 200 g gorzkiej czekolady 200 g serka wiejskiego 70 g syropu klonowego lub miodu ( dla wersji light ksylitol, dla wersji ultra light stevia/tagatoza ) 2 jajka 70 g mąki kokosowej 60 g kakao 100 g stałej części mleka kokosowego szczypta soli Jak wykonać: Blendujemy serek wiejski. 50 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub [...]
Czego potrzebujemy: 200 g cukinii 40 g marchewki 1 jajko 20 g żółtego sera 30 g dowolnej mąki pół małej cebuli 2 ząbki czosnku sól, pieprz, ostra papryka Dzika oliwa czosnkowa Jak wykonać: Cukinie i marchewkę ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Solimy, zostawiamy na kilka minut. Jeśli cukinia puści wodę - odciskamy. Dodajemy jajko, mąkę, [...]
Czego potrzebujemy: 450 g piersi z kurczaka 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 15 g oleju kokosowego 400 g cukinii 400 g papryki 250 g pieczarek 700 g passaty pomidorowej około 300 ml wody przyprawy : sól, pieprz, papryka słodka, ostra, kurkuma, curry, zioła prowansalskie, oregano Jak wykonać: Pierś z kurczaka, warzywa, pieczarki kroimy w kostkę. [...]