Myślę, że na dobry początek warto zastanowić się nad dietą. Poza niezbędnym deficytem kalorycznym do ubytku tkanki tłuszczowej z opornych miejsc ciała, istotny jest dobór składników odżywczych w swojej diecie. Odpowiednio dobrana żywność to podstawa. Jeśli nie wiesz jak dobrać produkty na czym bazować podczas układania jadłospisu diety [...]
Oczywiście, odżywkę białkową możesz wykorzystać na nieskończoną ilość sposobów w kuchni, do przygotowywania różnych posiłków. Na dobry początek polecam Ci przejrzeć nasze dwa działy poświęcone FIT posiłkom, w szczególności w pierwszym z nich, w bazie artykułów, czyli "Fit Kuchni" znajdziesz multum pomysłów na wykorzystanie odżywki białkowej: [...]
Dzięki za odp. Małe zamieszanie z mojej strony bo odpowiedziałem tu uwzględniajac argumenty w innym temacie gdzie pytałem o dietę a konkretnie białko. Nie podobał mi się argument gdzie skoro nie jestem chory to nie muszę być na redukcji tylko trenować. @domer wspomniałeś o rekompozycji że mam się tym nie zajmować. No i trochę tego nie rozumiem. [...]
Ze względu na wstępne mentalne przygotowanie do zmiany cyklu wrzucę mój plan który rodzi się w głowie z prośbą o wsparcie/rady/korekty. Trening: Z tego co wyczytałem trening na masę nie musi się różnić bardzo od tego redukcyjnego pod względem ćwiczeń dlatego zastanawiam się nad kontynuacją. A: Przysiad ze sztangą, wiosła, sztanga na płaskiej, OHP, [...]
Ze względu na wstępne mentalne przygotowanie do zmiany cyklu wrzucę mój plan który rodzi się w głowie z prośbą o wsparcie/rady/korekty. Trening: Z tego co wyczytałem trening na masę nie musi się różnić bardzo od tego redukcyjnego pod względem ćwiczeń dlatego zastanawiam się nad kontynuacją. A: Przysiad ze sztangą, wiosła, sztanga na płaskiej, OHP, [...]
Z tego co piszesz niestety niewiele wynika. Nie wiemy ile tego błonnika jest i w ogóle jak wygląda Twoja dieta. Jeżeli jest go bardzo mało, to jest wielce prawdopodobne, że cała dieta leży i bazujesz na mocno przetworzonych źródłach węglowodanów. Nie bardzo rozumiem dlaczego miałobyś zmniejszać białko zwiększając warzywa. Tych drugich (z [...]
Cześć! Każdy kiedyś zaczynał i nie ma co się zniechęcać tym jaki ciężar wykorzystujemy do treningu na samym początku swojej przygody. Najlepszym rozwiązaniem będzie podejście tak zwane sowiecki, czyli pracuj na tym ciężarze, aż poczujesz, że nie stanowi dla Ciebie wyzwania. Wtedy będziesz mogła wejść na większy ciężar. To metoda "skokowa", w [...]
Carbo, to nic innego jak węglowodany, których celem jest zarówno dodanie energii w czasie długotrwałego treningu oraz zwiększenie kaloryczności diety. W pierwszym przypadku zaleca się stosowanie odżywek typu carbo sportowcom wykonującym treningi wytrzymałościowe, ale najczęściej rozciągnięte w czasie. Celem jest także przyspieszenie regeneracji i [...]
Zwiększanie masy u nastolatka. Cześć! Przytyć nie jest trudno, wystarczy że będziesz jadł dużo więcej kalorii niż potrzebujesz. Jednak mam dla Ciebie zdecydowanie lepsze rozwiązanie, w przeciągu dwóch lat, zwłaszcza gdy jesteś taki młody, masz możliwość zrobić bardzo fajny progres masowy oraz siłowy. A proponuję Ci to ze względu na fakt, że możesz [...]
[...] tam masz wszystko ladnie opisane co warto obecnie kupic;-) akurat biorac pod uwage gainera zbytnio nie kierowalbym sie dodatkami jak kreatyna, tauryna czy inne formy sztucznego podbicia puli bialka by ochwalic sie chocby tymi 20%... Celuj w miks wegle+bialko/wpc nic wiecej w takiej odzywce nie powinno byc! chyba, ze aminokwasy dodane ekstra;-)
“Gainer” czyli odżywki węglowodanowo - białkowe, w skład których wchodzą: -węglowodany: maltodekstryny, sacharoza, glukoza, fruktoza, czasem również inne sacharydy, np. Vitargo czy skrobia woskowa, -białko: najczęściej białka mleczne (serwatkowe i kazeinowe), a niekiedy pojawiają się dodatki protein jajecznych, wołowych, pszenicznych, sojowych i [...]
Witam ,ilość tłuszczów w diecie na poziomie 1-1,5 grama na kilogram masy ciała jest całkiem normalna w zalecanym przedziale. Nie widzę w tym nic złego. Warto jednak wprowadzić pewną stałość w diecie, tak abyś mógł to wszystko kontrolować. Zazwyczaj wszystko powinno być układane wg schematu . Zaczynasz od wyliczenia zapotrzebowania kalorycznego [...]
Tutaj masz ściągę z czego korzystać i z czego podbijać tłuszcze, białko i węgle. http://www.sfd.pl/W%C4%98GLOWODANY%2C_jakie_wybiera%C4%87_-t1135388.html http://www.sfd.pl/BIA%C5%81KO%2C_jakie_wybra%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135440.html#post1 http://www.sfd.pl/T%C5%81USZCZE%2C_jakie_wybiera%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135648.html#post1 [...]
Tak naprawdę okno żywieniowe niczego nie zmienia. Tą samą ilość białka i energii przyjmujesz w skróconym czasie. Badania pokazują, że ograniczenie okna żywieniowego już do 10h przynosi korzyści zdrowotne. 6h o których wspomniałeś wyżej, to dosyć krótko. Nie tyle co badania, co doświadczenie pokazują, że ten model żywieniowy niestety nie jest [...]
Cześć! Biorąc pod uwagę wszystko co napisałeś, zachęcałbym do spędzenia dwóch tygodni w zerowym bilansie kalorycznym, w trakcie których zrobisz sobie roztrenowanie. Pamiętaj o odpowiednim rozbiciu makroskładników: Poziom tkanki tłuszczowej pozwala na wejście na masę, także możesz spokojnie zacząć budować przez dodanie, po wspomnianych wyżej dwóch [...]
Odchudzanie to proces, który dotyczy całego organizmu. Redukując nadmierną tkankę tłuszczową, pozbywamy się jej z całego ciała. Dlatego redukcja tkanki tłuszczowej tylko z brzucha czy z ud, pomijając inne rejony jest niemożliwa. W tej kwestii albo wszystko albo nic. "Jak zgubić oponkę? Czy da się spalić tłuszcz tylko z brzucha?" przeczytasz w [...]
Zdecydowanie tak! SFD Collagen Premium - https://www.sfd.pl/sklep/SFD_NUTRITION_Collagen_Premium-opis40198.html , jest najlepszym składowo produktem tego typu na rynku. O klasę pod kątem składu przebija bardzo popularne pozycje, takie jak np. flexit drink. Wystarczy spojrzeć na skład i go porównać ze sobą. Obydwa produkty mają tą samą gramaturę - [...]
“Gainer” czyli odżywki węglowodanowo - białkowe, w skład których wchodzą: -węglowodany: maltodekstryny, sacharoza, glukoza, fruktoza, czasem również inne sacharydy, np. Vitargo czy skrobia woskowa, -białko: najczęściej białka mleczne (serwatkowe i kazeinowe), a niekiedy pojawiają się dodatki protein jajecznych, wołowych, pszenicznych, sojowych i [...]