Czego potrzebujemy:

  • 450 g piersi z kurczaka
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g oleju kokosowego
  • 400 g cukinii
  • 400 g papryki
  • 250 g pieczarek
  • 700 g passaty pomidorowej
  • około 300 ml wody
  • przyprawy : sól, pieprz, papryka słodka, ostra, kurkuma, curry, zioła prowansalskie, oregano

Jak wykonać:

Pierś z kurczaka, warzywa, pieczarki kroimy w kostkę.  Na patelni rozgrzewamy połowę oleju, wrzucamy kurczaka i połowę cebuli, doprawiamy do smaku i smażymy. Kiedy mięso jest gotowe, przerzucamy je do dużego garnka, około 5 litrowego. Na patelni rozgrzewamy resztę oleju i dodajemy paprykę i cebulę - smażymy około 5 minut. Kolejno dodajemy pokrojoną cukinię, pieczarki i posiekany lub wyciśnięty czosnek. Wszystko mieszamy i doprawiamy według własnego gustu. Dusimy około 10 -15 minut aż warzywa lekko zmiękną. Warzywa przekładamy do garnka w którym mamy już mięso, dodajemy passatę i podlewamy wodą. Ja zwykle potrzebuje około 300 ml, jeśli lubicie rzadkie leczo, dodacie nieco więcej wody. Dusimy wszystko razem na małym ogniu około 30 minut.

Gotowe!

Idealnie smakuje z proteinowym chlebkiem lub komosą. Z racji na niską zawartość tłuszczu - dobry posiłek potreningowy.

Wartości odżywcze:

Z tych składników wychodzi około 3 litrów lecza - 5 porcji.

Każda porcja to 209 kcal.

Białko 25,4 g, Tłuszcz 5 g, Węglowodany 15 g.

Smacznego!