
Czego potrzebujemy:
- 450 g piersi z kurczaka
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 15 g oleju kokosowego
- 400 g cukinii
- 400 g papryki
- 250 g pieczarek
- 700 g passaty pomidorowej
- około 300 ml wody
- przyprawy : sól, pieprz, papryka słodka, ostra, kurkuma, curry, zioła prowansalskie, oregano
Jak wykonać:
Pierś z kurczaka, warzywa, pieczarki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy połowę oleju, wrzucamy kurczaka i połowę cebuli, doprawiamy do smaku i smażymy. Kiedy mięso jest gotowe, przerzucamy je do dużego garnka, około 5 litrowego. Na patelni rozgrzewamy resztę oleju i dodajemy paprykę i cebulę - smażymy około 5 minut. Kolejno dodajemy pokrojoną cukinię, pieczarki i posiekany lub wyciśnięty czosnek. Wszystko mieszamy i doprawiamy według własnego gustu. Dusimy około 10 -15 minut aż warzywa lekko zmiękną. Warzywa przekładamy do garnka w którym mamy już mięso, dodajemy passatę i podlewamy wodą. Ja zwykle potrzebuje około 300 ml, jeśli lubicie rzadkie leczo, dodacie nieco więcej wody. Dusimy wszystko razem na małym ogniu około 30 minut.
Gotowe!
Idealnie smakuje z proteinowym chlebkiem lub komosą. Z racji na niską zawartość tłuszczu - dobry posiłek potreningowy.
Wartości odżywcze:
Z tych składników wychodzi około 3 litrów lecza - 5 porcji.
Każda porcja to 209 kcal.
Białko 25,4 g, Tłuszcz 5 g, Węglowodany 15 g.
Smacznego!

Coś dla mnie, uwielbiam leczo w każdej postaci.
To tak jak ja, zawsze na parę dni mam zrobione.
Szybkie i proste w przygotowaniu, u mnie na stałe zagościło.