Większość ludzi wierzy nadal, iż możliwa jest miejscowa redukcja tkanki tłuszczowej, czyli tylko z brzucha, z bioder, łydek, ramion czy z ud. Z pełną odpowiedzialnością powiem, iż jest to możliwe, jeśli do pracy zatrudnimy chirurga. Niestety, w świecie fitness często w błąd wprowadzają autorzy filmów w serwisie YouTube, bloggerzy oraz [...]
Każdy miewa gorsze dni. Nawet ci najbardziej zmotywowani mogą mieć czasami problem ze wstaniem z wygodnego, ciepłego łóżka. Jest na to jednak kilka sposobów, bo przecież zależy nam na regularnej aktywności. Jeśli ciągle będziemy sobie odpuszczać, to po pierwsze — nie osiągniemy celu, a po drugie - "zjedzą nas" wyrzuty sumienia. Pamiętaj o tym, że [...]
Gdy zapytamy osoby trenujące, jaki trening wybierają w celu poprawy kompozycji sylwetki, dowiemy się, że zdania są mocno podzielone. Kulturyści są zwolennikami kręcenia tradycyjnego cardio, natomiast osoby trenujące amatorsko wolą wykonywać interwały. Wnioski Jeżeli przyjrzymy się treningowi wytrzymałościowemu o niskiej intensywności pod kątem [...]
Nawyki kreujemy, dostosowując je do siebie tak, żeby lepiej funkcjonować na co dzień. Niestety z powodu nadmiaru obowiązków i stresu często budujemy również złe nawyki. I tutaj zaczynają się schody. Nie musisz tego robić sam Jeżeli od dłuższego czasu zmagasz się z nałogiem, z którym ciężko Ci zerwać, pamiętaj, że zawsze możesz liczyć na pomoc [...]
[...] Rolnictwa USA - USDA, podpowiada nam, że przeciętny keczup posiada: w 100 g - 101 kcal w łyżce stołowej (17 g) - 17,2 kcal. Łatwo zatem zapamiętajmy - tyle gramów, ile keczupu zjesz, tyle dostarczysz kalorii. Nie jest to zatem jakaś zatrważająca wielkość, jeśli weźmiemy pod uwagę dawkę. Niestety keczup ma pewną "wadę", która wynika z [...]
Trenujące na siłowni kobiety nikogo już nie zaskakują. Jeszcze parę lat temu był wyraźny podział na to, co robią panie a co panowie, ale dzisiaj już takiego rozróżnienia nie dostrzegamy. Jednak, jak to zawsze bywa, zawsze pojawiają się jakieś pytania i wątpliwości. Oto najczęstsze pytania dotyczące zdrowia i kondycji kobiet. Podsumowanie [...]
Uffff - koniec dramatu! Pod pojęciem dramat rozumiem tutaj dietę redukcyjną. Nie jest to przecież okres łatwy. Musimy uważnie monitorować to, co zjadamy. Ale nie tylko…Przede wszystkim musimy zjadać mniej, niż nasz organizm od nas oczekuje… A to oznacza takie niedogodności jak: zwiększone odczucie głodu zmęczenie apatia brak chęci do działania [...]
[...] występują w ziarnach pszenicy, jęczmienia, żyta i jego krzyżówek. Istnieje wiele badań, które potwierdzają, że produkty glutenowe nasilają stany zapalne w naszym ciele. O ile gluten stał się przedmiotem sporu wielu dietetyków, których zdania są podzielone co do eliminacji glutenu w diecie osoby zdrowej, tak nie ulega wątpliwości, że osoby [...]
[...] dla osób z poziomem aktywności fizycznej wyższym, niż znikomy. Nawet dostarczając go do organizmu pod postacią produktów spożywczych nie zawsze uda się spożyć tyle kreatyny, ile jest potrzebne dla efektu rozwoju umięśnienia, wytrzymałości i siły. Odpowiedzią na to są ciągłe poszukiwania mieszanek form kreatyny pod postacią suplementów, które [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru EAA – aminokwasów egzogennych. Aminokwasy egzogenne to te z dwudziestu aminokwasów tworzących białka naszego ciała, które nie mogą powstawać w naszym organizmie, względnie mogą, ale ich synteza wewnątrzustrojowa nie [...]
Ćwiczenie boso stało się popularne wśród niektórych bywalców siłowni, a wiele osób uważa, że dzięki tej praktyce zwiększa się siłę, mobilność i równowagę. Chodzenie boso jest dla człowieka naturalnym sposobem na przemieszczanie się, dlatego ćwiczenie bez butów jest dla niektórych po prostu wygodne. Istnieje też pewne ryzyko w takim sposobie [...]
Kiszona kapusta to jeden z najbardziej wartościowych produktów, który powinien znaleźć się w twojej diecie, a prawdopodobnie go nie jesz. W dzisiejszym artykule dowiesz się, dlaczego kiszona kapusta jest tak zdrowa i ważne, by znalazła się w twoim menu. Wprowadzaj stopniowo Kapusta kiszona to bogate źródło probiotyków i prebiotyków. Z tego [...]
[...] (wzmacniają się wskutek pracy pod obciążeniem. Badania wykazują wzrost gęstości mineralnej kości od 1% do 3%), ćwiczenia siłowe są związane z nikłym ryzykiem kontuzji (o ile będzie zachowana odpowiednia technika, a ciężar nie będzie przekraczał możliwości danej osoby), ćwiczenia mają wpływ na poprawę sprawności fizycznej, kontrolę ruchów, [...]
Na wygląd naszej skóry wpływa bardzo dużo czynników, m.in. stres, pielęgnacja, dieta, sen i inne. A z racji tego, że jest widoczna dla wszystkich, to każdy chce, żeby wyglądała zdrowo i promiennie. W końcu to wizytówka naszego zdrowia. Poza odpowiednią pielęgnacją warto zadbać o swoją dietę i spożywać produkty, które mogą mieć pozytywny wpływ. [...]
[...] a przez to otyłości, cukrzycy, nowotworom itd. Normalnie 98-99% testosteronu jest związane, więc całkowite stężenie testosteronu nie musi niczego ważnego oznaczać, o ile mieści się w przyjętej dla danej grupy wiekowej normie. Dużo ważniejsze może się okazać stężenie testosteronu wolnego, który jest aktywny w ustroju, czyli formy [...]
[...] i wykonać wszystkich zaplanowanych zadań, więc nic dziwnego, że szukamy pomysłów jak ułatwić sobie życie. A co ze zdrową dietą? Czy istnieją sposoby, aby znaleźć czas na chwile wytchnienia i relaksu, bez zaniedbania obowiązków? Tak istnieją, najczęściej poświęcamy swój czas na sen lub rezygnujemy z gotowania, które dla wielu osób jest zbyt [...]
Czy zastanawiałeś się kiedyś jaki jest związek między naszymi wyborami żywieniowymi a zdrowiem naszej planety? A czy wiesz, jak nawet niewielkie zmiany w diecie mogą znacząco zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych, jednocześnie poprawiając Twoje samopoczucie? Czytaj dalej, żeby się dowiedzieć, jaka dieta jest przyjazna dla naszej planety i czy [...]
Od kilkunastu lat tłumaczę w opracowaniach, iż pozornie te same produkty, w istocie oddziałują inaczej na organizm człowieka. Najlepiej znany przykład to ryż brązowy i biały. Różnią się wpływem na glikemię oraz stężenie insuliny. To samo dotyczy makaronu, który gotuje się kilka minut, a wymagającego dłuższej obróbki termicznej, bułek i chleba [...]
Kiedy próbujesz zadbać o swoją dietę, ostatnią rzeczą, o jakiej myślisz, to pozostałości pestycydów na świeżych produktach, które zjadasz. Niestety większość kupowanych przez nas owoców i warzyw zawiera ślady pestycydów. Bezpieczne zdają się jedynie te organiczne, aczkolwiek też nigdy nie wiadomo… Podsumowanie Owoce i warzywa są dla ciebie dobre [...]
[...] z 80% maksymalnego obciążenia (czyli takiego, które pozwala na wykonanie jednego powtórzenia). Uczestnicy mieli wykonać pięć serii po pięć powtórzeń. Następnie obserwowano, ile czasu potrzebują na pełną regenerację. Jak się okazało, kobiety potrzebują go więcej. Naukowcy w innym badaniu opublikowanym w Journal of Strength and Conditioning [...]